Met een nieuwe Counter-Strike: Global Offensive patch is er vandaag actie ondernomen om lootboxes buiten het bereik van mensen in de Benelux te houden. Met deze patch heeft uitgever Valve de optie tot Steam Trading wel weer aangezet, iets wat enkele weken terug voor mensen in de Benelux onbeschikbaar werd gemaakt. Het betekent alleen vrij weinig, nu Valve het met de nieuwe patch onmogelijk heeft gemaakt om lootboxes te openen in Nederland en België.

Hiermee is Counter-Strike: Global Offensive de eerste game die daadwerkelijk lootboxes voor bepaalde landen uitzet, in dit geval dus de Benelux. Enkele weken geleden kondigde de Nederlandse Kansspelautoriteit al aan te gaan controleren of de aanpassingen in games voldoende zijn geweest om niet langer getypeerd te worden als kansspel. In België gebeurde hetzelfde en beide autoriteiten hebben met uitgevers contact opgenomen voor de door te voeren wijzigingen.

Valve heeft hier nu dus gehoor aan gegeven en spelers in de Benelux kunnen nu alleen nog skins verhandelen op de Steam Market, zowel verkopen als ruilen is mogelijk. Lootboxes daarentegen zijn uitgeschakeld, maar nog wel beschikbaar voor spelers in andere landen.

De vraag is nu welke games het voorbeeld van Counter-Strike: Global Offensive gaan volgen, de Nederlandse Kansspelautoriteit is in ieder geval serieus geweest met hun dreiging en dat lijkt nu zijn resultaten te laten zien.

– Updated Steam and CS:GO account restrictions for users in Netherlands and Belgium:
— Steam Trading and Steam Market features are now re-enabled for Steam accounts in Netherlands.
— Customers in Netherlands and Belgium will be restricted from opening containers.