Tijdens het WK van 2018 hebben we er behoorlijk vaak mee te maken gehad, de VAR. Deze afkorting staat voor Video Assistant Referee en is bedoeld om overtredingen dubbel te kunnen controleren. Soms mist de scheidsrechter iets en dan kan hij videobeelden nakijken om te kijken of hij de juiste beslissing heeft genomen. Dit zorgde regelmatig voor meer problemen dan profijt voor menig team, maar de VAR is niet meer weg te denken bij grote interland toernooien als het aan de FIFA ligt.

In FIFA 19 zal de VAR echter nog niet aanwezig zijn en wel om een hele logische reden. Creative director Matt Prior vertelde namelijk dat de game eigenlijk al een VAR heeft, want ze kunnen alles in de game controleren, het is immers een digitaal product.

“We technically have VAR in the game because we know the pinpoint location of everything,”

Logisch natuurlijk, maar wanneer de VAR daadwerkelijk een rol gaat spelen bij bijna elke commerciële voetbalwedstrijd, ga je dit wel missen in een game als FIFA. De vraag of EA het misschien voor de vorm gaat toevoegen werd ook van een antwoord voorzien. Wanneer het volgens Prior raar wordt dat er geen VAR in de game zit, is het moment waarop ze besluiten het toe te voegen.

“It’s definitely something we’ll monitor. If it becomes part of the footballing fabric to the point where it feels weird that it isn’t in a regular game, even if we don’t need it, then it’s something we can look at introducing.”

Duidelijk dus, in FIFA 19 nog geen VAR, maar wie weet wat men in de toekomst met de franchise gaat doen.