De Season Pass heeft de voorbije jaren een opmerkelijk pad afgelegd. Dit virtuele hebbeding begon als een controversiële manier om gamers geld te laten neertellen voor extra content die nog niet eens in de maak was – of in het slechtste geval zelfs aanvullend materiaal dat reeds op de disc stond. Vervolgens werd de Season Pass zowaar een vaste klant in de game industrie, van het type wiens aanwezigheid je tolereert zonder er ooit bijzonder happig op te zijn. Er is veel inkt over gevloeid, met name over het vermogen van de Season Pass om fangemeenschappen op te splitsen in kleinere congregaties, maar uiteindelijk accepteerden we dat zowat elke AAA-game een dergelijke pass met zich zou meedragen. Driewerf hoera.

Tot betaalde uitbreidingspakketten steeds vaker een negatieve bijklank kregen, onder andere door het lootbox debacle dat vorig jaar nog bijna Star Wars Battlefront II de kop kostte. Terecht, overigens. Lootboxen werden geschrapt, de roep naar gratis extra content werd steeds luider en… uitgevers luisterden zowaar en kondigen tegenwoordig steeds vaker games aan die hun Season Pass aan de kant laten liggen. Uiteraard zit er een addertje onder het gras. De titels die zonder Season Pass in de winkelrekken belanden (Battlefield V bijvoorbeeld), bieden vaak nog microtransacties aan, zij het van cosmetische aard – lees: extraatjes zoals outfits en wapens die amper invloed hebben op de manier waarop het spel gespeeld wordt. Fijn, toch? Ja en neen.

Enerzijds is dit een evolutie die we honderd procent moeten toejuichen, aangezien cosmetische extra’s de community niet langer horizontaal door midden splijt. Anderzijds zou het aanbieden van betaalde cosmetische microtransacties kunnen betekenen dat ontwikkelaars – al dan niet onder druk van uitgevers, die uiteraard met dollartekens in de ogen aan de zijlijn staan – meer tijd gaan besteden aan het in elkaar steken van die extra’s en zo minder tijd overhouden om voor de beloofde gratis content te zorgen. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt en wij willen graag weten hoe jullie ertegenover staan. Zijn betaalde cosmetische items goede vervangers van de Season Pass? Waarom wel/niet? Laat het ons weten!

En blijf respectvol! Al zouden jullie dat ondertussen toch echt al moeten weten.