Gespeeld: FIFA 19 – Trapt opnieuw af met FUT en Kick-Off 2.0 – Kort na het eerste artikel over FIFA 19 komen we nu met een vervolg. Simpelweg omdat we nog niet alles besproken hadden (en destijds mochten vertellen). Nu is eindelijk het moment daar dat we het mogen hebben over FUT 19, maar vooral ook over Kick-Off 2.0. Net zoals de vorige besproken onderwerpen, hebben we ook alles wat we hier bespreken kunnen checken tijdens onze recente trip naar Parijs. Voor wie het gemist heeft: de setting loog er niet om. We konden namelijk kortstondig vertoeven in Parc des Princes, het stadion van Paris Saint Germain.

Met FUT spelen tegen de allerbeste spelers

Eenmaal plaatsgenomen kregen we een presentatie over FUT 19 wat EA interessanter wil maken door er een meer competitief element in te gooien. ‘Division Rivals’ laat je hier strijden tegen de beste tegenstanders uit je divisie. Waarbij je door goed te spelen gemakkelijk kunt stijgen in divisie, om zo tegen andere, nog hoger geplaatste spelers te strijden. Je kunt hierbij precies in de gaten houden hoeveel punten je nog moet scoren om te promoveren. Plus dat je binnen elke divisie weer terecht kunt komen in verschillende ‘ranks’ (bepaalde subcategorieën) die jouw team tevens een hogere status kunnen geven.
blank

Rank omhoog per divisie

Binnen elke ‘rank’ in een bepaalde divisie kan je weer speciale beloningen vrijspelen. Deze beloningen krijg je na het volbrengen van verschillende opdrachten die je per rank kan uitvoeren. Daarmee vergroot je ook weer je kans op deelname aan de speciale Weekend League. Je kan ook gewoon uitkomen tegen teams die qua skill-rating gelijk zijn aan jezelf. Door deel te nemen aan de Weekend League, gewoon wedstrijden te spelen of door opdrachten uit te voeren, verdien je dus speciale beloningen. En dit zijn de pakjes met kaartjes van speciale spelers. Met toegevoegde animaties heeft EA het nu nog wat aangenamer gemaakt om deze pakjes te openen. Daar bedoelen we mee dat spelers zich met hun eigen kenmerkende loopje van achter het geopende pakje komen presenteren. Verder zullen er nog verschillende ‘Icons’ (legendes) aanwezig zijn en het gaat hier in ieder geval om de volgende namen:

  • Rivaldo
  • Cruijf
  • Lampard
  • Eusebio
  • Seedorf
  • Raul
  • Makélélé
  • Gerard
  • Klose
  • Cannavaro

blank
Wat FUT betreft zal het tot slot nog gemakkelijker zijn om je eigen team te managen. Juist doordat de verschillende menu’s overzichtelijker zijn geworden en omdat het makkelijker zal zijn om spelers voor een bedrag te verkopen wat hoger ligt dan de vooraf gestelde transfersom.

Kick-Off 2.0

Dat is het voor nu wat FUT betreft, nu terug naar waarom FIFA 19 opnieuw aftrapt. Dat doen ze namelijk met het nieuwe ‘Kick-Off 2.0’, oftewel met ‘The New Kick-Off’, zoals het ook genoemd wordt. Binnen het menu van Kick-Off 2.0 vind je allemaal verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Je kunt hier (online) losse wedstrijden spelen, zoals een klassieke wedstrijd, de Champions League finale of de Europa League finale. Wanneer je dan tegen vrienden speelt, kan je je gegevens opslaan in de cloud, zodat je op een ander moment weer verder kunt gaan. Het meest in het oog springende is echter de sub-categorie ‘House Rules’.
blank

Speciale regels, speciale wedstrijden

Binnen de sub-categorie House Rules speel je wedstrijden waarbij een speciale regel geldt. Zo kan je er voor kiezen om zonder buitenspel te spelen. Dat klinkt wel grappig, maar zoals we zelf ondervonden haalt dat toch een beetje de dynamiek uit de wedstrijd. Je bent immers minder bezig met het goed positioneren van je verdediging en aanvallers, omdat het toch niet uitmaakt waar iedereen staat. Wat ook niet helemaal goed uit de verf komt, is de regel waarbij je alleen van afstand of met volley’s mag scoren. Spelen met die regels maakt het allemaal wat geforceerd, omdat je niet van binnen de zestien en niet vanaf de grond mag scoren. Met deze regels van toepassing kregen we een beetje het gevoel dat het speelplezier ons ontnomen werd, maar er is meer.

Hilarisch is dan weer de regel dat er juist géén regels zijn. Ja precies, je kan dan bijvoorbeeld ongelimiteerd overtredingen maken. In het zestien metergebied, van achteren, op de schenen, noem het maar op. Het maakt allemaal niet uit. De scheidsrechter loopt hier bijna toch alleen maar voor spek en bonen op het veld. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het spelen van wedstrijden zonder regels veel leuker is dan we vooraf hadden verwacht. Helemaal als je je tegenstander die net wil scoren in de zestien vol van achteren neerhaalt.
blank
Ook ‘Survival’ is erg leuk om te doen, want hierin wordt bij het team dat een doelpunt gemaakt heeft een mannetje van het veld gehaald. Zo word je letterlijk gestraft voor het maken van doelpunten waarbij de incasserende partij een numeriek voordeel krijgt. Dan heb je ook nog de regel ‘First to Five’ en dat spreekt natuurlijk voor zich. Welk team als eerste vijf goals heeft gemaakt, die wint. Als laatste heb je nog de optie waarbij je vooraf de AI van de spelers uit elk team kan aanpassen. Daar bedoelen we mee dat je de AI van jouw spelers op bijvoorbeeld ‘Legendarisch’ kan instellen. De AI van de spelers van de tegenpartij stel je dan in op ‘Beginner’ en die partij heeft een voorsprong van bijvoorbeeld 5-0. Dat geeft een compleet andere ervaring, want zo hebben minder goede spelers meer kans om te winnen en goede spelers kunnen nog beter laten zien hoe goed ze echt zijn.

Voorlopige conclusie

Deze tweede preview vormt het sluitstuk van onze kennismaking met FIFA 19 in Parijs. Met de nodige aanpassingen binnen FUT maakt EA die modus nog aantrekkelijker. Het rank-systeem binnen elke divisie is goed bedacht en biedt meer uitdaging voor spelers. Daarbij is het nog steeds erg prettig dat je ook kan uitkomen tegen teams die meer gelijk zijn aan jouw skill-rating. De grote blikvanger is echter Kick-Off 2.0, want deze nieuwe modus introduceert met z’n verschillende sub-modi weer nieuwe manieren om een wedstrijd te spelen. Die nieuwe manieren zitten hem vooral in de speciale regels waar je je als team tijdens het spelen aan dient te houden. Sommige regels pakken hier echter minder goed uit, waar juist het spelen zónder regels een wedstrijd weer verrassend leuk kan maken. De interessante aanpassingen in FUT en de introductie van Kick-Off 2.0 lijken van FIFA 19 een uitgebreid totaalpakket te maken.