Review Assassin’s Creed: Brotherhood – Het eerste deel in de Assassin’s Creed serie bracht ons een vernieuwende game, met graphics die een waar genot waren voor je ogen. Toch bracht dit deel een aantal minpunten met zich mee en varieerden de reviews tussen lovende negens en matige zesjes. Assassin’s Creed II bracht een hoop verbeteringen met zich mee en deed het vrijwel overal goed, wat natuurlijk reden genoeg is voor een vervolg. Maar zal dit vervolg ook de moeite waard zijn, of eindigt de stijgende lijn bij het tweede deel? Je leest het in deze review.

Welcome to Roma!

In Assassin’s Creed: Brotherhood gaan we direct verder waar het tweede deel abrupt werd afgekapt. Ezio Auditore heeft een einde gemaakt aan het Borgia regime en de master assassin kan met pensioen. Althans, dat denkt hij. Al snel lijkt het erop dat de Borgia niet snel opgeven en niet zullen rusten totdat heel Italië van hen is. Ezio Auditore zal wederom zijn wapenuitrusting aantrekken en ten strijde trekken om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de Borgia en vrede te brengen naar Rome.

Good luck, have fun

Eenmaal aangekomen in Rome valt het gelijk op dat er een hoop is verandert. De Borgia zijn nu de baas en Ezio kan nergens meer gaan of staan zonder achterna gezeten te worden door de wachters. Het volk wordt onderdrukt, alle winkels zijn gesloten, aquaducten en monumenten brokkelen af en heel Rome wordt geregeerd door een ijzeren vuist.

Ezio en zijn orde van Assassins is nu meer dan ooit nodig en ze beginnen dan ook van begin af aan met het rekruteren van bondgenoten, het overnemen van bepaalde gebieden en het langzaamaan bevrijden van Rome.

It’s… huge

In Assassin’s Creed II was de speelwereld gigantisch. De opties waren eindeloos, het reizen duurde af en toe erg lang en de grenzen waren niet te vinden. Dit is echter slechts een kippenhok in vergelijking met de speelwereld van Brotherhood. Ook al blijven we in deze game alleen in de hoofdstad Rome, zullen de vele zijwegen, ondergrondse tunnels, tombes en doolhoven het reizen door de stad lastig maken.

Gelukkig hoeven we in dit deel niet overal te voet heen maar heeft het paardrijden een veel prominentere positie in de game. De paarden mogen nu eindelijk de stad in, wat niet alleen zorgt voor een snellere manier van reizen maar ook een extra dimensie in gevechten oplevert. Wachters kunnen nu compleet overrompeld worden door een ride by en je bent hierna ook weer vliegensvlug verdwenen.

They’re all yours

In een stad zo groot als Rome is de invloed van bewakers natuurlijk ook een stuk groter en Ezio kan het in dit deel niet meer alleen af. Gelukkig komt hier het “Brotherhood” gedeelte van de titel in beeld en krijgt Ezio steun van zijn discipelen.

Deze leerlingen zijn te rekruteren door ze te ondersteunen in een gevecht tegen wachters, waarna deze zich automatisch bij je zullen voegen. De leerlingen zijn vervolgens aan te passen qua kleding en zullen naarmate ze sterker worden ook aan te passen zijn qua wapen arsenaal en bepantsering.

Deze rekruten kan je dan weer gebruiken voor missies in Italië, maar ook in Frankrijk, Spanje en de rest van Europa. Op deze manier verzamel je weer de broodnodige florijnen en speciale items.

Simcity

Een leuke toevoeging aan Assassin’s Creed II was het renoveren van de villa Monterigioni. Ubisoft heeft dit principe uitgewerkt en nu zijn niet slechts een aantal winkels te renoveren, maar geheel Rome. Dit kan echter pas nadat het gebied bevrijd is van de Borgia invloeden, wat je een leuk extra doel geeft naast de missies.

Ook zit je nu niet meer met gigantische overschotten aan geld, maar heb je elke cent hard nodig. In Rome zijn niet alleen de winkels te renoveren en opnieuw te openen, maar ook basissen voor de bondgenoten van Ezio, monumenten en zelfs belangrijke gebieden zullen gekocht moeten worden.

What the..

Natuurlijk is Brotherhood niet alleen maar rozengeur en maneschijn en zijn er ook wat minpunten aan de game. Deze minpunten bestaan niet uit slechte besturing, lelijke graphics of een wat teleurstellende gameplay maar uit een heel simpel en onnodig probleem. De game kampt namelijk met een aantal irritante bugs, zoals paarden die door de grond heen zakken en hiermee voor een opstopping zorgen, personages die dwars door elkaar heen lopen en van kleur veranderende paarden in cutscenes. Het zijn kleine schoonheidsfoutjes die door een kleine patch verholpen kunnen worden maar het is toch zonde.

Iets wat ook een beetje tegenvalt is de moeilijkheidsgraad, of eigenlijk het ontbreken hiervan. Een leuke toevoeging aan Brotherhood is namelijk het killstreak systeem, waarmee je na één vloeiende kill gelijk al je omstanders kunt uitschakelen met prachtige combo’s. Het is alleen een beetje vreemd dat Ezio het met gemak kan opnemen tegen ruim dertig man tegelijk zonder ook maar een schrammetje op te lopen, ook al is hij een master assassin.

What’s new?

Bij het vervolg op een game wordt altijd gekeken naar de vernieuwingen die de game brengt. Brotherhood is echter niet zomaar een gevolg maar een game die echt compleet aansluit op het vorige deel. De setting, personages en doelen zijn nog hetzelfde en daarom heeft Ubisoft ook een hoop veranderingen ingevoerd om de game fris te houden.

Zo hebben we nu niet alleen de uitgebreide renovatie van Rome, de leerling assassins en natuurlijk een multiplayer tot onze beschikking, maar zijn ook de extra missies enorm veel uitgebreid, zijn er contracten om belangrijke templar schakels neer te halen, kunnen we aan de slag met de dodelijke creaties van da Vinci en zijn er een groot aantal catacomben, geheime gangen en gebieden te verkennen.

The Abstergo project

Nieuw in Brotherhood is natuurlijk de multiplayer modus. Een groot aantal mensen konden al met de multiplayer aan de slag door middel van de beta, maar dat was slechts een kleine greep uit het gigantische aanbod van de multiplayer.

Bij het menu van de multiplayer wordt je eigenlijk gelijk overrompeld door alle opties. Er zijn een aantal game modi, variërend tussen de bekende free for all en een modus waarin je als teams samen moet werken om je tegenstanders neer te halen. Dit alles is te doen met een groot arsenaal aan personages, moves en speciale vaardigheden.

Denk bij deze vaardigheden aan acties als jezelf snel vermommen om aan een tegenstander te ontkomen of een gigantische snelheidsboost om vliegensvlug je doelwit neer te halen. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat de multiplayer eigenlijk een soort tikkertje met een twist wordt, wat opzich een leuke manier is om de wereld van Assassin’s Creed te verkennen.

Level up!

Natuurlijk houdt het niet op bij vaardigheden en personages, maar zit er een heus levelsysteem in Brotherhood. Door te levelen behaal je weer perks, nieuwe wapens en nieuwe vaardigheden. Ook nieuwe personages worden op deze manier vrijgespeeld. Deze verschillen zijn gelukkig niet zo groot dat het onmogelijk wordt iemand neer te halen van een hoger level, maar het zorgt wel degelijk voor een voordeel om iemand van een afstand neer te kunnen halen met een pistool.  Het spreekt allemaal een beetje voor zich, maar de multiplayer raakt hierdoor wel een stuk verslavender omdat je toch een bepaald doel hebt.

Searching for other agents…

De multiplayer doet een hoop goed en speelt het eigenlijk op veilig om een vermakende multiplayer ervaring neer te zetten, maar één ding gaat niet zoals het hoort en dat is het matchmaking systeem. Het zoeken van een simpel wanted potje waarbij slechts zes spelers nodig zijn duurt al gauw een minuut of tien, wat de snelheid uit de game haalt en ervoor zorgt dat mensen steeds vertrekken uit de lobby, waardoor het allemaal weer langer duurt.

Conclusie

Assassin’s Creed: Brotherhood is een zeer vermakelijke game geworden, die niet onderdoet voor het tweede deel en deze dan ook verbeterd. Door de toffe multiplayer en het gigantische aantal extra missies blijft de game ook na het uitspelen lang hangen in je PlayStation 3 en heeft de game een hoge replay value. Toch zorgen kleine schoonheidsfoutjes in de game en de lange wachttijden bij de multiplayer ervoor dat de game niet helemaal af voelt.

Pluspunten:

  • Het renoveren van Rome
  • Gigantische speelwereld
  • Veel vernieuwing
  • Prachtige combo’s

Minpunten:

  • Kleine schoonheidsfoutjes
  • Traag matchmaking systeem
  • Iets te makkelijk