Special: Bouw je eigen gameroom met G2A Electronics – Eerder deze week heb je een uitgebreid artikel over G2A kunnen lezen. Dat artikel ging een beetje over hun opkomst, hun huidige positie in de markt en hun toekomstplannen. Bij deze toekomst hoort uitbreiding en dat zit hem in twee segmenten: G2A Pay en G2A Electronics. G2A is van oorsprong een speler die zich primair op pc-gamers richt, maar dat gaat met de komst van G2A Electronics uitbreiden naar alle vormen van entertainment en toebehoren. Het concept dat ze op de Marketplace toepassen voor games, zal ook toegepast gaan worden op hardware, accessoires en alle andere toebehoren. Tijdens onze reis door Polen bezochten we het kantoor in Krakau om wat meer over dit nieuwe onderdeel te weten te komen.

Bouw je eigen gameroom

Elke gamer heeft ongetwijfeld een leuke set-up thuis staan. Dit kan een tv met PlayStation zijn en dat is het. Het kan ook een enorme gameroom zijn met alle consoles, een dikke pc, een vitrine vol met figurines, een muur behangen met posters en ga zo maar door. Het is maar net wat je voorkeur geniet, maar vrijwel niemand zal ontkennen dat een gameroom geheel naar eigen smaak inrichten leuk is om te doen. Nog leuker is om het te hebben en er volop gebruik van te maken, zonder dat anderen om je heen ook maar enige zeggenschap hebben. Het inrichten kost een hoop centen, niet alleen qua meubilair, maar ook met alle merchandise, apparaten en meer. Het internet biedt hierin zo goed als altijd uitkomst, maar wat als het nog wat beter kan?

Het concept van G2A Electronics is simpel en duidelijk. Alles wat met gaming te maken heeft kan aangeboden worden op de Marketplace speciaal voor hardware en toebehoren. Dit kunnen (uitsluitend) retailers en ondernemers van over de gehele wereld doen en ze hebben daarbij zelf de keuze naar welke landen ze wel en niet willen/kunnen verschepen. In dat kader is het goed vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld Amazon doet, want hetgeen je daar allemaal op aantreft wordt lang niet allemaal door Amazon zelf aangeboden. Met verkopers van over de hele wereld wil G2A de ultieme plek creëren waar je terecht kunt voor alles met betrekking tot je gameroom.

Wil je posters bestellen? Ben je op zoek naar een nieuwe HDMI kabel of wil je graag die ene figurine van Nathan Drake hebben? Via G2A Electronics is het de bedoeling dat je alles kan vinden om je eigen gameroom in te richten. Een ambitieus plan, maar tegelijkertijd – zoals al aangegeven – niet per se nieuw. Op hardware vlak, alsook op het gebied van accessoires en merchandise, zijn er enorm veel spelers die allemaal hun eigen plek op de markt hebben en het is dus een uitdaging om daar tussen te komen. Wat hier wel in kan helpen is dat als je toch al geregeld games via G2A koopt, je daar dan ook gelijk je hardware/accessoires/merchandise kunt kopen, je bent er immers toch al aan het rondkijken.

De laagste prijzen

Tijdens de presentatie van G2A Electronics werd duidelijk dat het streven is om goede deals aan te bieden, goede verkopers te hebben en de beste content in het aanbod op te nemen. De gehele gameroom oftewel mancave moet van A tot Z ingevuld kunnen worden met producten die allemaal via G2A te vinden en bestellen zijn. Natuurlijk ga je voor verschillende producten op zoek naar de beste deals, dus dan bestaat de kans dat je Ebay, Amazon of andere partijen aanwendt. Als consument ben je natuurlijk geheel vrij in waar je je spullen aanschaft. Toch is het streven naar de beste deals een interessant punt, want dat is geheel afhankelijk van wat de markten doen. Hardware, accessoires en merchandise verkopen is immers toch een wat andere slag dan software verkopen.

blank

Door zoveel mogelijk verkopers aan te trekken, tracht G2A op den duur een grote groep van verkopers te hebben die zelf de prijzen bepalen. Dat levert weer de bekende pricewatch op en het is dan aan jou om voor de goedkoopste dan wel beste deal te gaan. Het risico bestaat altijd dat een bepaald product ergens anders iets goedkoper is, maar hoe meer verkopers aangesloten zijn, hoe meer keuze je krijgt en hoe groter de kans is dat je voordeliger uit bent. In dat kader is G2A Electronics ook volop bezig met het aantrekken van verkopers en hoewel het momenteel nog niet in de Benelux beschikbaar is (om te kopen), zijn er al wel verkopers uit de Benelux die via het platform hun spullen aanbieden.

Uitsluitend kwaliteit

Natuurlijk is G2A zich ervan bewust dat ze met name vanuit het westen met argusogen gevolgd worden. Er gaan verhalen rond, er zouden dubieuze praktijken plaatsvinden en meer. Dat zullen we volgende week behandelen in een artikel dat zich richt op de veiligheid. Toch is het ook enigszins van toepassing op G2A Electronics, want hoe weten kopers dat ze waar voor hun geld krijgen? Ook daarin tracht de onderneming zo transparant mogelijk te zijn. De verkopers die hun producten via G2A Electronics aanbieden, zijn uitsluitend professionele verkopers. Dat wil zeggen dat enkel distributeurs, retailers, geregistreerde en erkende webshops en meer soortgelijke toegelaten worden. Al deze partijen worden vooraf uitgebreid geverifieerd door G2A alvorens ze hun spullen mogen verkopen.

Dat geeft de garantie aan kopers dat ze te maken hebben met betrouwbare partijen. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld voordelig een nieuwe controller voor de PlayStation 4 wilt kopen, maar de verkoper zit in Griekenland om maar wat te noemen. Door zoveel mogelijk betrouwbare partners aan te trekken, zal het aanbod op G2A aanzienlijk gaan toenemen en al die partijen concurreren met elkaar wat de consument weer de beste deals oplevert. Hierbij geldt overigens ook weer dat de goedkoopste niet altijd de beste hoeft te zijn, want misschien betaal je voor een figurine van Spider-Man bij een andere partij vijf euro meer, maar dan wel tegen gratis verzending en een snellere levering. Lang verhaal kort, alle opties kan je tegen elkaar afwegen om zo tot de beste deal te komen.

blank

Om de garantie op goede kwaliteit en levering te waarborgen, is het de verkopers uitsluitend toegestaan om nieuwe producten aan te bieden. Geen tweedehands items, geen refurbished producten en geen oude rommel mag verkocht worden via G2A Electronics. Ontstaan er alsnog problemen? Dan zal G2A hier op inspringen en als bemiddelaar fungeren waarbij de verkoper theoretisch altijd met 1-0 achter staat, aangezien de consument te allen tijde waar voor z’n geld moet en zal krijgen. Dat alles maakt het cirkeltje voor G2A Electronics weer rond, want wat voor gamer je ook bent, op welk platform je ook speelt, voor alles met betrekking tot hardware, accessoires én merchandise moet G2A Electronics straks de Marketplace bij uitstek zijn.

Op het moment is dit onderdeel van g2a.com in slechts een paar landen beschikbaar, maar de bedoeling is dat dit nieuwe segment binnen enkele maanden ook in de Benelux uitgerold zal worden. Althans, voor consumenten dan, aangezien het voor verkopers al wel beschikbaar is om producten aan te bieden. Tevens denken ze na om opties aan te bieden met betrekking tot bundels, zodat je bij verschillende verkopers in één keer een hele hoop spullen als één bundel kunt aanschaffen. Dat zorgt ervoor dat je in één keer alles kunt aanschaffen wat je hebben wilt. Of dat nu uitsluitend kabels zijn, een console met gelijk een rits fysieke games of decoratie voor aan de muur, alles moet straks op een efficiënte en voordelige manier gekocht kunnen worden.

Ambitieus, haalbaar?

G2A Electronics is voor elke gamer in potentie interessant, aangezien alles wat met games te maken heeft aangeboden kan en zal worden via het platform. Daar waar de Marketplace zich voornamelijk richt op pc-games – doordat Sony, Microsoft en Nintendo hun markten zo gesloten houden – zal G2A Electronics meer opties bieden voor console gamers. Een goed voorbeeld daarvan is, naast alle genoemde items en producten, dat er ook fysieke games verkocht kunnen worden. Of dat nu voor de Nintendo Switch, de PlayStation 4 of de Xbox One is, zolang het nieuwe games zijn kan en mag het aangeboden worden en dat kan met veel aanbieders best flink in de prijs schelen. Vanuit dat perspectief is het ook voor ons erg interessant om de ontwikkeling van dit nieuwe segment in de gaten te houden.

blank

Tegelijkertijd moeten we natuurlijk wel afvragen of G2A op dit vlak echt een doorbraak kan creëren. Zoals aan het begin van dit artikel al werd aangehaald, kunnen verkopers ook prima terecht op Amazon of lokaler nog, bij Bol.com. In een mum van tijd is een account aangemaakt en kunnen er producten aangeboden worden en sommige van dit soort verkoopplatformen bieden eveneens een pricewatch. De enige nuance is dat G2A Electronics zich puur op de gamer richt en daardoor wat specifieker kan zijn, maar dat sluit niet uit dat verkopers op andere platformen misschien voordeliger kunnen zijn. Het is dus aankijken in hoeverre G2A Electronics ten opzichte van andere markten echt potten kan gaan breken.