Review: The Wardrobe – Als er een nieuwe game verschijnt die is geïnspireerd door eerder uitgegeven klassiekers, dan brengt dat direct een hoop verwachtingen met zich mee. Gamers zullen dan te allen tijden het spel vergelijken en verwachten ook dezelfde hoge kwaliteit, hoe groot of klein de ontwikkelaar ook is. Het is dan niet altijd een goed idee om dit publiekelijk te laten weten, want het brengt meteen een enorme druk met zich mee voor de ontwikkelaar. Toch heeft CINIC Games, het team achter The Wardrobe, laten weten dat hun project geïnspireerd is door point-and-click titels als Secret of Monkey Island, Sam & Max: Hit the Road en Day of the Tentacle. Weet dit spel dezelfde kwaliteit te brengen als diens inspiratiebronnen?

De klerenkast

In The Wardrobe speel je als Skinny, een skelet dat leeft in de klerenkast van zijn beste vriend Ronald. Hij is daar in terecht gekomen, nadat het eten van een pruim hem fataal is geworden. Deze werd aangereikt door Ronald, alleen was hij niet op de hoogte dat zijn vriend allergisch was voor deze fruitsoort. Het eten van de pruim zorgde dan ook vrij direct voor een verschrikkelijke dood. Ronald voelt zich daarom erg schuldig, maar stopt deze herinnering zo ver mogelijk weg. Skinny houdt nu ongezien zijn vriend in de gaten, maar om de ziel van zijn beste maatje te redden, moet hij zich wel laten zien en Ronald het fatale ongeluk weer te doen laten herleven. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan en een verhuizing maakt het nog een stukje lastiger.

Vertrouwd recept

In principe geldt voor point-and-click games dat het weinig spektakel brengt qua gameplay. Je kan vrij weinig doen in het genre en elk spel komt op hetzelfde neer. The Wardrobe is dan ook niet anders dan je gewend bent van het genre. Je krijgt een icoon dat als aanwijsstokje dienst doet en hiermee kan je aangeven waar je je personage naartoe wilt laten lopen of je klikt op verschillende voorwerpen in de omgeving die je kunt bekijken, openmaken of oppakken. Tevens kun je gesprekken voeren met personages die je tegenkomt en je krijgt puzzels om op te lossen. Door gebruik te maken van voorwerpen die je hebt gevonden, en deze al dan niet met elkaar te combineren, zal je steeds verder komen in het verhaal.

Iets te veel van het goede

Voor point-and-click games is het zaak om leuke puzzels met zich mee te brengen, die de grijze massa van de speler aan het werk doet zetten. Gelukkig weet The Wardrobe op dit vlak aardig te scoren. Het is niet top-of-the-bill, maar het is zeker goed genoeg. Het spel doet wel af en toe dezelfde vreemde combinaties van voorwerpen als diens inspiratiebronnen voorschotelen. Helaas schiet de game soms te ver door in de vreemdheid van de oplossingen, want deze zijn een beetje te ver gezocht. Je komt hier alleen tot een oplossing door in het wilde weg voorwerpen met elkaar te combineren en niet door de sherpte van de gamer. Dit wordt overigens een beetje goedgemaakt door de prijs. The Wardrobe schaf je namelijk voor nog geen 15 euro aan.

blank

Leuk of niet leuk, dat is de vraag

Om de inherent vrij monotone gameplay van het point-and-click genre wat op te vrolijken is er gekozen om (zwarte) humor toe te voegen, net als in de games die als inspiratie hebben gediend voor The Wardrobe. Nou ja, dat was de bedoeling, maar het spel zal helaas geen lach op je gezicht doen toveren. De ‘grappen’ zijn regelmatig verkeerd getimed, zie je van mijlenver aankomen of zijn simpelweg niet leuk. Ook pogingen om dubbelzinnige opmerkingen te plaatsen in dialogen weten niet het gewenste resultaat te bereiken en zullen je zelfs regelmatig met je ogen laten rollen. Een eekhoorn die laat weten dat hij met zijn noten aan het spelen is, is bijvoorbeeld een grap die al een meterslange baard heeft en zijn kracht dus al lang heeft verloren. De humor had één van de speerpunten van The Wardrobe moeten zijn, maar dit valt helaas volledig door de mand. En dat is een afbreuk aan het spel.

Fans van de eerste orde

Wat wel leuk is zijn de vele verwijzingen die je tegenkomt tijdens het spelen. Zoals meerdere malen aangegeven heeft de ontwikkelaar haar inspiratie uit point-and-click klassiekers gehaald, maar in het spel is ook te zien dat CINIC Games fan is van andere games en (teken)films. De gehele game door zie je verschillende verwijzingen naar bekende personages. Zo passeren bijvoorbeeld Laurel & Hardy, Claptrap van de Borderlands-serie en Harry Potter de revue. Het is zelfs zo dat de ontwikkelaar via hun game laat weten dat zij heel erg graag een geheel nieuwe Crash Bandicoot zouden willen zien, gemaakt door Naughty Dog. Deze verwijzingen zijn erg leuk en geven je extra motivatie om alle omgevingen goed in je op te nemen om te kijken of je iets kan opmerken.

blank

Conclusie

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: nee, The Wardrobe weet niet dezelfde kwaliteit te bieden als diens inspiratiebronnen. Het is een vrij standaard point-and-click avontuur, die op het vlak van humor de plank volledig misslaat. Er is simpelweg geen één grap in de game die je mondhoek ook maar een centimeter zal laten krullen. Toch wil dat niet zeggen dat de game slecht is. Ben je fan van dit genre, dan zal je je best wel kunnen vermaken met het spel. De puzzels zijn alleraardigst, ook al zijn ze soms wel wat vergezocht. The Wardrobe biedt voor nog geen 15 euro – buiten de poging tot humor – een best leuke ervaring, maar verwacht er niet de wereld van.

Pluspunten

  • Aantal leuke verwijzingen naar andere games of films
  • Puzzels over algemeen best aardig...

Minpunten

  • ...maar af en toe is de oplossing wat te ver gezocht
  • Poging tot humor valt plat op zijn bek

7.0