http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cf548f9cd2c1.jpg

Special: Welke PlayStation 3 exclusives kunnen we in 2011 verwachten? – Velen onder ons zullen wel beamen dat 2010 een redelijk succesvol jaar was voor Sony. De 3D games worden steeds populairder en de PlayStation Move controller doet het goed bij de minder fanatieke gamer. Hiernaast deden de exclusieve PlayStation games het ook erg goed en zagen we zeer interessante titels verschijnen. Zo zagen we Kratos opnieuw terug in God of War 3, moesten we de ‘Origami-killer’ in Heavy Rain vangen en konden we maar liefst duizend auto’s verzamelen in Gran Turismo 5. Wordt 2011 net zo’n succesvol jaar voor Sony? Je leest het in deze special.

Racen in de toekomst

Racegames zijn al jaren zeer populair en Sony heeft flink geld binnen weten te halen door het uitbrengen van deze games. Zo zagen we in 2010 games als ModNation Racers en Gran Turismo 5, die beiden nog als warme broodjes over de toonbank gaan. We hoeven echter niet te vrezen voor 2011, want er komen nog zat racegames aan. Zo kunnen we het nieuwe deel in de Motorstorm serie, genaamd Apocalypse, in het nieuwe jaar verwachten. Racen in een apocalyptische wereld wordt zeer interessant, zeker als dat ook in 3D kan. In een tweede exclusieve titel mogen we de stad echter wel heel houden. Ubisoft komt namelijk met een nieuwe game in de Driver serie. Deze game zal zich gaan afspelen in het pittoreske San Francisco en komt in het eerste kwartaal van 2011 uit.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cf5496b185ef.jpg

We hoeven ons echter niet alleen maar met racen bezig te houden. 2011 is namelijk tevens het jaar dat we een hoop speciale concepten zien verschijnen, zoals LittleBigPlanet 2. Deze game is niet echt in een genre in te delen, vanwege de mogelijkheid om praktisch elk genre na te maken. Zo kan de ene persoon bezig zijn met een muzikaal level terwijl een tweede zijn Sackboy levend probeert te houden in een regen van bommen. Creativiteit staat in deze game zeer hoog aangeschreven, maar het beperkte aantal objecten kan nog weleens een probleem worden. Hier hadden sommige gamers in het eerste deel namelijk ook soms last van. Vrijheid is namelijk zeer belangrijk in sommige games; zo kunnen we in Infamous 2 ons vrij door de stad bewegen, wat de gameplay zeer ten goede komt. Deze titel gaat verder met het verhaal van Cole, die op een speciale manier zijn superkrachten heeft vergaart.

Hiernaast kunnen we in 2011 het Japanse antwoord op Rockstar’s Grand Theft Auto vinden, namelijk het nieuwe deel in de Yakuza serie. We duiken in de Japanse onderwereld die, op de karaoke na dan, erg lijkt op die van het westen. Rockstar laat echter niet over zich heen lopen en brengt ons in het nieuwe jaar een compleet nieuwe serie, namelijk AGENT. Het verhaal van AGENT speelt zich af in de koude oorlog, bekend om de vele eliminaties. Verder hebben we nog niet bijzonder veel over deze titel gehoord, maar Rockstar kennende zal ook deze game een succesverhaal zijn.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cf54ac0a8815.jpg

‘Lock and Load’

Natuurlijk kunnen we in 2011 ook zat shooters verwachten. Naast de shooters als Call of Duty die op elke console uitkomen kunnen we ook titels als Socom 4 verwachten. Deze game zal onder andere PlayStation Move ondersteuning krijgen en zal hierdoor de verkopen van dit systeem flink laten doen stijgen. Dit is echter niet de enige titel die deze ondersteuning krijgt. Wij kunnen in 2011 namelijk kennis maken met de nieuwe game van Guerrilla Games, genaamd Killzone 3. Deze game is het langverwachte vervolg op één van de best verkopende titels op de PlayStation 3, waarin wij samen met de ISA de beruchte Helghast op hun eigen planeet Helghan eens flink van langs konden nemen. De singleplayer in de voorganger was zeer goed, maar de multiplayer was zelfs nog populairder. Guerrilla doet er daarom ook alles aan om dit succesverhaal voort te zetten en brengt nieuwe innovaties naar het online gamen.

Deze multiplayer games worden steeds populairder, waardoor sommige ontwikkelaars ervoor kiezen om het hele singleplayer verhaal weg te laten. Zo zagen we eerder al M.A.G. en Warhawk, die het komende jaar waarschijnlijk een vervolg krijgen. Hoewel het vervolg op M.A.G. nog niet is aangekondigd is het wel bijna zeker dat deze game een opvolger krijgt. Warhawk is echter wel al toe aan een vervolg onder de naam van Starhawk. Het gerucht gaat zelfs dat deze game een zogeheten ‘MMO’ zal zijn, waarin wij dus met duizenden mensen tegelijk kunnen gamen.

Eén van de games die zeker een vervolg in 2011 krijgt is Uncharted 3, waarvan de voorganger de beste game op de PlayStation ooit werd genoemd. Hier namen de heren van Naughty Dog echter geen genoegen mee en proberen het zelfs nog beter te doen in dit vervolg. Veel weten we nog niet over deze game en elke gamers heeft zijn eigen ideeën over deze game. Een vooraanstaande website, genaamd Kotaku, wist eerder deze week echter te melden dat we in dit deel ons gaan begeven op de hete zandvlaktes, zoals de Sahara. We moeten dit maar voor lief aannemen, want officiële informatie is nog niet vrijgegeven.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4cf54b3ff11d9.jpg

We zien in 2011 ook enkele oud bekenden terug. Sony is er namelijk druk mee bezig om remakes van bekende games te maken. Een grafisch likje, Move ondersteuning en de mogelijkheid op driedimensionaal beeld worden allemaal toegevoegd aan enkele van de meest verkochte titels op de voorloper van onze geliefde console. Zo zien we in 2011 ICO, Shadow of the Collosus en The Last Guardian terug. Tevens zullen we waarschijnlijk enkele Final Fantasy delen terugzien en kunnen we ook nog enkele titels op het PlayStation Network verwachten. Met deze remakes probeert Sony het ontbreken van de zogeheten ‘backwards compatability’ goed te maken. Het is echter nog een beperkt aanbod waardoor we steeds moeten hopen op nieuwe aankondigingen.

Natuurlijk hebben we ook nog nieuwe PSN-games die volgend jaar uitkomen. Dit platform is perfect voor beginnende bedrijven die niet genoeg budget hebben om hun game op de normale manier op de markt te brengen. Deze games zijn vaak gekenmerkt door hun mooie concepten en verslavende werking. Zo zien we in 2011 het nieuwe project van de makers van Flower en het vervolg op Pixeljunk Shooter. Natuurlijk komen er ook nog zat onaangekondigde exclusives op het PSN. Dit omdat deze games vaak maar enkele maanden aan ontwikkeling vereisen.

Happy New Year!!

Al met al lijkt het erop dat Sony weer een geweldig jaar tegemoet gaat, wat we het laatste decennium eigenlijk wel van ze gewend zijn. Voor elke gamer is er wat wils en het lijkt erop dat ontwikkelaars echt hun best gaan doen om aan de verwachtingen van de gamers te gaan voldoen. 2011 is tevens het jaar dat we echt uit de financiële crisis breken, waardoor er meer geld vrijkomt voor uitgevers, evenementen en ontwikkelaars. Verwacht in dit nieuwe jaar dan ook genoeg nieuwe aankondigingen voor 2012. Ps3-Sense wenst jullie alvast een prettig nieuw jaar, vol met nieuwe en geweldige games.