Review: Pato Box – Als je in een grote bokswedstrijd om de wereldtitel een oor wordt aangenaaid en je uiteindelijk in je rug wordt gestoken én als oud vuil op straat wordt gegooid, dan is het natuurlijk logisch dat je er achter wil komen wie hier verantwoordelijk voor is. Als bokser zijnde weet je natuurlijk maar één manier om jezelf te verdedigen en dat is met je vuisten. Het is daarom fijn als er iemand is die je ook op andere manieren kan helpen om recht te buigen wat krom is. In de game Pato Box speel je met iemand die dit is overkomen en je wil er alles aan doen om het recht te doen zegevieren.

Punch-Out!!

Als je aan de game begint, dan zullen de wat oudere gamers onder ons direct opmerken dat Pato Box wel heel erg lijkt op de NES-klassieker Punch-Out!! De actie wordt vanaf de rug van het hoofdpersonage getoond en je hebt twee actieknoppen tot je beschikking die je linker- en rechterarm laten stoten op het lichaam van je tegenstander. Als je omhoog duwt met de analoge stick of d-pad in combinatie met de eerder genoemde actieknopen, dan kun je het gezicht van je tegenstander raken. Ook kun je blokken en naar links en rechts ontwijken. Je hebt dus in principe vrij weinig mogelijkheden om je tegenstander te raken, maar toch zijn de gevechten erg tof en intens. Je kunt namelijk onmogelijk winnen door te button bashen, want je moet anticiperen op de aanvallen van je tegenstander. Door te blokken en/of te ontwijken moet je een gaatje zien te vinden om te kunnen aanvallen.

De hoogste versnelling

Net als in Punch-Out!! is het uitdokteren van de aanvalspatronen van je tegenstander en het kijken naar waar de mogelijkheden liggen om aan te kunnen vallen heel erg tof. Elke opponent heeft zijn of haar eigen tactieken, dus een nieuwe tegenstander vraagt een geheel ander plan van aanpak. Tevens wil het wel eens voorkomen dat er verrassende dingen gebeuren die niets met boksen te maken hebben, dus je moet altijd op je hoede zijn. Het eerder genoemde spel liet je echter eerst even wennen, om daarna langzaam de moeilijkheidsgraad op te voeren, maar dat is bij Pato Box niet het geval. Je zal dus al snel het uiterste puntje van je stoel opzoeken met je zitvlak en letterlijk met het zweet op je hoofd spelen. De game wind er geen doekjes om en weet hoe je gamers moet uitdagen.

Nog een keer!

Je zal dus vele keren knock-out gaan, maar toch zal je steeds weer opnieuw willen beginnen. Het spel daagt je echt uit en stelt je reactievermogen flink op de proef. Ook is het zaak om je tegenstander te leren lezen, maar ook al weet je op een gegeven moment hoe je moet anticiperen op bepaalde momenten, toch zal je geregeld tegen het canvas gaan. Gelukkig wordt het nergens echt frustrerend, doordat het simpelweg door fouten van jou komt als je verliest. Je zal absoluut flink wat vloeken en tieren als je voor de zoveelste keer als verliezer uit de bus komt, maar je zal ook weer met plezier opnieuw proberen. Het ‘nog één keertje dan’-syndroom is hier absoluut van kracht. Je zal gewoon niet rusten voordat je een tegenstander knock-out hebt geslagen.

Langdradige variatie

Nu zijn er niet zoveel tegenstanders als in het eerder genoemde Punch-Out!!, maar dat komt doordat Pato Box niet een directe kloon is. Ja, de gevechten zijn zo goed als hetzelfde, maar de game bestaat ook uit een avonturen gedeelte. Het spel volgt namelijk een verhaal en laat je geregeld gewoon rondlopen in een 3D-omgeving. In deze gedeeltes zijn er collectibles te vinden en je moet verschillende opdrachten volbrengen om door te kunnen gaan. Zo moet je denken aan het vinden van bepaalde voorwerpen of in een casino winnen. Deze momenten zorgen voor extra variatie, maar weten bij lange na niet dezelfde kwaliteit als de gevechten te halen. Het is over het algemeen genomen wel aardig, maar het kan regelmatig ook erg langdradig worden. Dit haalt de algehele ervaring helaas naar beneden, ook al is het overkoepelende verhaal goed en verrassend donker van sfeer.

Zwart-wit

De grafische aankleding weet ook indruk te maken. Pato Box heeft een cartoonachtig uiterlijk, waarin alleen zwart en wit worden gebruikt. Het ziet er een beetje uit alsof de personages zijn getekend met een dikke stift en dat geeft de game een geheel eigen smoel. De 3D-omgevingen maken weer gebruik van dunnere lijnen. Dat is slim gedaan, want nu kun je de personages goed onderscheiden van de ruimte waarin je loopt. Helaas weet het geluid dan weer niet indruk te maken. Het past regelmatig niet echt bij wat er gebeurt op het scherm en vooral in het avonturengedeelte kan het wat repetitief worden. Het voelt soms wat aan als een bij elkaar geraapt zooitje. Net als voor de gameplay geldt dus ook hier dat het goede een deuk oploopt door iets wat minder goed uit de verf komt.

Een voor één

Nu kun je één punt van de gegeven kritiek in principe uitschakelen, want Pato Box beschikt ook over een Arcade modus. Hierin wordt het avonturengedeelte achterwege gelaten en ben je dus alleen maar bezig met de verschillende gevechten. Alleen loop je hier tegen het feit aan dat er niet heel veel opponenten zijn. Dat wordt in de campagne goedgemaakt door de momenten waarop je lekker rond kan lopen, maar dat gaat in deze modus dus niet op. Tevens is de kans groot dat je de campagne al hebt gespeeld, dus je weet dan al hoe je de verschillende opponenten moet verslaan. Hierdoor gaat er een hoop uitdaging verloren en dat is zonde.

Let op: Pato Box is inmiddels al geruime tijd verkrijgbaar in Noord-Amerika en het is de bedoeling dat de game ook in Europa uitkomt. Op moment van schrijven is de game echter nog steeds niet verkrijgbaar vanwege issues met het verkrijgen van een PEGI rating. Wanneer Pato Box hier uitkomt is nog niet bekend, maar mocht je de game heel graag willen spelen, dan kan je in de Amerikaanse PlayStation Store terecht.

Conclusie

Pato Box is als boksgame meer dan geslaagd te noemen, maar het avonturengedeelte weet alleen niet dezelfde kwaliteit te brengen. Waar de gevechten je weten uit te dagen, je op het puntje van je stoel laten zitten en verslavende gameplay voorschotelen, zorgen de 3D levels voor een regelmatig langdradige intermezzo. Ook het audiovisuele gebeuren weet het hele goede met middelmatigheid te combineren. Zo is de grafische stijl vet, maar qua muziek is het toch veel minder gesteld. Pato Box heeft dus hele sterke kanten, maar weet het als geheel niet tot een goed geoliede eenheid te maken. Het is zeker een leuk spel, maar het had zoveel beter kunnen zijn.

Pluspunten

  • Gevechten zijn geweldig
  • Uitdagende gameplay
  • Je houdt niet op voordat je een tegenstander hebt verslagen

Minpunten

  • Levels tussen de gevechten kunnen erg langdradig zijn
  • Muziek complimenteert de actie niet

7.5