In actie gezien: Tropico 6 – Wie droomt er nu niet van een vakantie naar een tropisch paradijs of om zelfs een eigen tropisch eiland te runnen? In Tropico 6 komen al deze dromen uit. Dit keer mag ontwikkelaar Limbic Entertainment aan de slag met het creëren van de perfecte run-je-eigen-eiland simulator. Op de gamescom hebben we de kans gehad om het spel in meer detail te mogen bekijken.

El Presidente

Ook in dit deel draait het allemaal om El Presidente. Je bent nog steeds de op democratische wijze gekozen ‘goedaardige’ leider van een bananenrepubliek en je probeert zo lang mogelijk aan de macht te blijven, terwijl je ook nog eens van het mooie leven geniet. Wat meteen aangestipt werd als verbetering, als reactie op veel feedback van de spelers, was dat het in Tropico 6 voor het eerst mogelijk zal zijn om de reusachtige villa van El Presidente een make-over te geven. Die kun je nu naar jouw eigen inzicht aanpassen of zelfs verplaatsen als je dat nodig acht. Hierdoor kan je jouw El Presidente van een meer persoonlijke tint voorzien.

Alles voor de burger

Limbic Entertainement is de eerste die zal toegeven dat Tropico 6 de beste Tropico ooit moet worden. De maps zijn daarom nu veel groter dan voorheen, waarbij er soms zelfs gesproken kan worden over een set eilanden bij elkaar die je kunt verbinden door het bouwen van bruggen. Om dat alles te runnen kun je ook bepaalde bronnen van inkomsten beter neerzetten en dat geeft je de mogelijkheid om je rijk beter in te delen, zodat je je meer kunt bekommeren om de Tropicans. De Tropicans zijn in dit deel namelijk slimmer en door hun intelligentie willen en verwachten ze daarom meer van hun president, zodat ze hun eigen gelukkige leventje kunnen blijven leiden.

Hier moet je als onbevreesde leider bewust van zijn en zorgen dat jouw onderdanen op verschillende manieren tevreden blijven. Een goed voorbeeld daarvan is het verkorten van de reistijd naar werk. Zorg dus dat je ze tevreden houdt, want op boze burgers zit niemand te wachten. Tijdens de presentatie werd ook duidelijk dat het in Tropico 6 lastiger dan ooit voor El Presidente zal zijn. Het is voor El Presidente namelijk moeilijk om rijk te zijn en tegelijkertijd veel macht te hebben.

Rijk zijn betekent vaak dat je moet samenwerken met jouw ambtenaren en dat je vaker moet luisteren naar de wens van het volk. Machtig zijn betekent veelal dat je veel geld steekt in het leger die er voor zorgt dat jouw beleid het enige correcte beleid is, wat tot ontevredenheid onder jouw Tropicans kan leiden. Het is belangrijk om niet te vergeten dat jouw doel blijft om aan de macht te blijven door keer op keer de verkiezingen te winnen, maar je zult met veel factoren rekening moeten houden.

blank

Piraten en ander gespuis

Nieuw in dit deel zijn ook bepaalde maps met doelstellingen die je kunt spelen. In dit speltype laad je een bepaalde map waarin je een bepaalde missie moet voltooien of waarin je aan bepaalde eisen moet voldoen. Deze maps verschillen onderling van elkaar, zodat je eiland er elke keer anders uitziet met andere uitdagingen. Als voorbeeld kregen we een map te zien waarop heel veel bronnen van inkomsten erg schaars waren. Wat wel verdacht prominent aanwezig was rondom het eiland, waren bepaalde rotsen met grotten. Deze grotten dienden als een perfecte uitvalsbasis voor piraten…

Die zorgden in dit geval echter niet voor een afname van onze inkomsten, maar boden juist een nieuwe mogelijkheid. Het is deze keer mogelijk om je eigen piratenvloot te bouwen en te onderhouden en door middel van deze vloot is het mogelijk om al gauw nieuwe bronnen van inkomsten te genereren. Je kunt namelijk verschillende bouwstoffen verkrijgen via piraterij die je zelf niet op je eiland kunt vinden. Deze grondstoffen kun je vervolgens weer ruilen om zo je eiland financieel gezond te houden en natuurlijk om zo de Tropicans tevreden te stellen.

blank

Je kan als dictator je inwoners ook tevreden houden door het stelen van bepaalde beroemde bouwwerken via heists. Denk hierbij aan een Taj Mahal of een Eiffeltoren. Zo’n beroemd bouwwerk stimuleert natuurlijk het toerisme op je eiland, wat meer geld in het laatje brengt en zorgt voor extra banen. Als andere extra bron van inkomsten is het ook mogelijk om een gevangeniskolonie te openen rond je eiland. Misschien een wat raar idee, maar met een gevangenis kun je criminelen huisvesten voor andere landen die jou daar vervolgens veel voor betalen. Zorg er wel voor – mocht je keuze op deze optie vallen – dat er genoeg blauw op straat loopt, want niemand zit te wachten op een loslopende crimineel in het paradijs.

Voorlopige conclusie

Van wat we hebben gezien ziet het er naar uit dat Tropico 6 niet heel erg lijkt op de voorgaande delen. Het lijkt erop dat de nieuwe ontwikkelaar voor een frisse wind zorgt binnen de Tropico-franchise. De nieuwe toevoegingen waardoor het nog belangrijker wordt hoe jij je als El Presidente gedraagt zijn alleen maar toe te juichen. Het tevreden houden van je Tropicans op allerlei verschillende manieren zal voor een meer dynamische gameplay ervaring moeten zorgen. We zijn daarom erg benieuwd naar het eindresultaat dat in 2019 verschijnt.