Gespeeld: Asterix & Obelix XXL 2 – Asterix & Obelix zijn twee Gallische helden die in het verleden naast de stripboeken ook in allerlei andere vormen van entertainment opdoken. De laatste jaren is dat echter afgenomen, want er verschijnen geen nieuwe films meer en het ontbreekt ook aan games. Best jammer, omdat de twee personages en iedereen die er omheen hangt uitstekend materiaal is voor leuke content. Ontwikkelaar en uitgever Microïds heeft hierbij stilgestaan en komt daarom volgend jaar met Asterix & Obelix XXL 3. Voordat het zover is, verschijnt er eerst nog een remaster van Asterix & Obelix XXL 2 en wij konden de game even spelen.

Meer dan een remaster

De ontwikkelaar heeft het origineel dat op de PlayStation 2 verscheen gepakt en het eigenlijk precies gehouden zoals het toen was. Niet zo vreemd voor een remaster, aangezien dan veelal enkel het visuele aspect van een update voorzien wordt. Dat is ook zeker het geval met Asterix & Obelix XXL 2, die er een stuk beter uitziet dan toen. Grafisch is het allemaal een heel stuk strakker en meer van deze tijd en hetzelfde geldt voor de animaties, hoewel die destijds eigenlijk al in orde waren. We zijn dus vrij snel uitgesproken over het visuele gedeelte van de game, maar weet de gameplay zich nog staande te houden anno 2018?

Voordat we dieper op die vraag in gaan, kijken we toch naar wat andere verbeteringen. Hoewel het een remaster betreft, steekt de ontwikkelaar er meer moeite in dan alleen de textures opleuken. Een belangrijke verbetering die met deze heruitgave zal meekomen is een verbeterde camera. Die zou nu nog vlotter moeten werken en zal minder achter objecten blijven hangen. Tijdens het korte moment spelen na de presentatie van de game op de gamescom, hebben we geconstateerd dat die vloeiend meedraait met de actie en dat het aanvoelt zoals je vandaag de dag gewend bent.

Dat is niet het enige, want in de combat zien we ook verschillende verbeteringen terug en belangrijker nog, we zien zelfs vernieuwingen. De ontwikkelaar spreekt over een remaster, maar eigenlijk zit het een beetje tussen een remaster en een remake in. Dit vanwege het feit dat ze de gameplay van een nieuw design hebben voorzien en dat heeft als resultaat dat je meer mechanieken hebt bij gevechten. Je kunt vijanden op meer manieren aanpakken dan voorheen mogelijk was, dus dat zorgt voor meer variatie in de gameplay. Verder wordt er nog een nieuw systeem aan de game toegevoegd, waarmee je je speciale aanvallen kunt verbeteren.

blank

Oud vertrouwd gevoel

De game zal meer bieden dan het origineel en dat is een goede zaak. Het origineel was door de geoefende gamer in pakweg zes uur uit te spelen en de gameplay is in de kern vrij simplistisch. Dat zou betekenen dat spelers vandaag de dag nog sneller door het geheel heen gaan. Maar omdat er nu ook speciale uitdagingen worden toegevoegd, weet de ontwikkelaar de speelduur weer een beetje op te rekken, zodat een aanschaf ook daadwerkelijk waar voor je geld is. Anno 2018 kunnen ontwikkelaars dan wel uitgevers niet langer wegkomen met korte games tegen een forse prijs, daar waar dat 10 jaar geleden veel minder een issue was.

In elk opzicht klinkt het dus alsof Asterix & Obelix XXL 2 de wind in de rug heeft. Dat heeft het tot op zekere hoogte ook, want het voelde tijdens het spelen heel erg vertrouwd aan. Degene die het origineel gespeeld hebben zullen het idee hebben pure nostalgie te doorlopen, omdat er aan het geheel niet veel veranderd is. Het enige wat anders is, is dat je nu simpelweg meer mogelijkheden tot je beschikking hebt en dat maakt het net wat leuker dan vroeger. Aan de andere kant moeten we wel aangeven – zoals net al even aangehaald – dat het van simplistische aard is. Niet zozeer op visueel gebied, maar voornamelijk de gameplay. Dus denk aan de combat en de puzzels, die zullen voor de wat oudere gamer absoluut geen uitdaging vormen. Helemaal niet voor spelers die het origineel gespeeld hebben.

blank

Voorlopige conclusie

Asterix & Obelix XXL 2 keert terug in aanloop naar de release van Asterix & Obelix XXL 3. Hoewel het origineel niet direct een absolute topper was, hebben we alsnog mooie herinneringen aan die game. De gameplay was afwisselend genoeg, de game zat vol met geinige verwijzingen en het was bovenal heel erg vermakelijk. Dat alles blijft behouden en dat uiteraard in een net wat mooier jasje dat meer bij deze tijd past. Tevens is de gameplay net wat uitgebreider met meer vechtmogelijkheden en de remaster zal nieuwe speciale uitdagingen bieden, waardoor het meer is dan alleen een grafische update. Dat kunnen we altijd waarderen en afgaande op het korte moment spelen ziet het er vooral uit als een leuke nostalgietrip.