Review: Gran Turismo 5

Review Gran Turismo 5 – Vol verwachting klopte ons hart, al jaren lang, voor het vijfde deel in de Gran Turismo serie. Het lange wachten werd onlangs beloont en daar lag de game dan eindelijk op de deurmat, Gran Turismo 5. Als kleine kinderen renden we erop af en scheurden we de verpakking aan stukken, om vervolgens de game in onze PlayStation 3 te stoppen. Maar zullen de jaren van afwachten en geduld beloont worden met de perfecte racegame, of was ons kinderlijke enthousiasme van korte duur? Je leest het in deze review.

Installing gamedata.. please wait

Polyphone Digital had ons van tevoren al gewaarschuwd maar we waren het toch eigenlijk even vergeten, de gigantische installatiedata voor Gran Turismo 5. De ruim acht GB aan data die geïnstalleerd moet worden is gelukkig optioneel, maar om de boel toch soepel te laten draaien hebben we de installatie maar aangezet en kwamen we na een uurtje terug. Na deze installatie konden we dan eindelijk genieten van Gran Turismo 5 in volle glorie, zonder laadtijden.

Althans, dat dachten we. Na de aankoop van onze eerste auto, een splinternieuwe Honda Civic, gingen we door naar de eerste race. Ondanks de installatie van ruim een uur kan je echter nog flink wat laadtijden verwachten, aangezien elke track en elk evenement eerst nog een keer geïnstalleerd moet worden in het cache geheugen van de PlayStation 3. Een kleine irritatie maar het zorgt er gelukkig wel voor dat de races en de evenementen zelf vlekkeloos verlopen en er geen enkel spoor van lag te vinden is.

Where.. what.. how..

Bij het opstarten van Gran Turismo 5 zal je misschien een beetje overdondert worden door de vele opties, menu’s en tabbladen. Het menu is een beetje onoverzichtelijk doordat niet overal bij staat aangegeven wat het doet en waar het voor dient maar dit zal voor de fans van de Gran Turismo serie geen probleem zijn.

Het grootste gedeelte van de tijd zal men kwijt zijn aan de GT-modus. Hierin kun je evenementen racen, auto’s kopen bij de dealers en bij de tweedehands verkoop, special races doen en je wagens tunen tot echte racemonsters.

Work your way up kid

Als beginnende coureur zal je niet gelijk kunnen beginnen met bolides als een Ferrari F458 of een Aston Martin DB9. Denk gerust aan een leuke Suzuki Alto of een Toyota Prius als eerste auto. Deze keiharde realiteit is echter niet storend en maakt het racen een stuk meer uitdagend. Je zult ook merken dat dit nodig is omdat Gran Turismo 5 zo realistisch is dat je als beginner nooit een rondje zal uitrijden met een dikke bolide.

Ook met een Honda Civic of een Prius is dit niet makkelijk maar daarvoor komen gelukkig de ‘license races’ om de hoek kijken. In deze korte oefeningen leer je de basis van het racen, de wat ingewikkeldere manoeuvres en leer je bepaalde auto’s beheersen.

Whee! Nascar!

Zodra je wat licenses gedaan hebt en je denkt klaar te zijn voor het echte werk kan je aan de gang met speciale evenementen of met de reguliere races. De speciale evenementen geven een hoop meer XP en credits, wat dan ook de grootste bron van inkomsten is. Deze speciale evenementen bestaan uit bepaalde uitdagingen als het leren beheersen van de ingewikkelde Nürburgring, het leren draften met Nascar wagens, karten en nog veel meer. Naarmate je level stijgt zullen er ook meer en moeilijkere varianten van deze speciale evenementen beschikbaar worden gesteld, die ook steeds meer precisie en perfectionisme van je eisen.

De normale races zijn ook weer onderverdeelt in niveaus. Zodra je een bepaald level hebt vrijgespeeld heb je toegang tot een klasse races, die dan ook weer onderverdeelt zijn in moeilijkheidsgraad. Deze “normale” races hebben vaak unieke eisen zoals een race met alleen maar Japanse auto’s, een muscle only race of zelfs een prius only race. De races variëren hierdoor allemaal enorm en zorgen er tevens voor dat je over een breed scala van auto’s zal moeten beschikken om alle races te kunnen doen.

Pimp my ride

Natuurlijk is het kopen van je eerste echte bolide al een leuke ervaring, maar het wordt pas echt leuk zodra je deze gaat tunen. De tuning opties in Gran Turismo 5 zijn echt gigantisch en bijna elk onderdeel is te vervangen. Denk hier niet alleen aan een betere motor of een turbo kit, maar ook aan luchtfilters, schokdempers, schakelbakken, gewichtsreducties en natuurlijk ook aerodynamische onderdelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is dan ook goed mogelijk om zelfs een Suzuki Swift om te bouwen in een razendsnel racemonster, als je er tenminste voldoende credits voor over hebt.

The real driving simulator

Natuurlijk draait Gran Turismo 5 uiteindelijk maar om één ding en dat is dan wel de sterkste driving simulator neer te zetten op de PlayStation 3. We kunnen er lang of kort over praten maar het is gewoon een feit dat PolyPhone Digital hierin geslaagd is. De wagens voelen realistischer dan ooit en elke beweging wordt feilloos overgenomen. Ook de motorgeluiden en de interieuren van de ruim tweehonderd premium auto’s zien er heerlijk uit, wat er ook gelijk voor zorgt dat je voorzichtiger rijdt om deze wagens niet te beschadigen. De game zet een nieuwe standaard neer voor racing simulators voor elk platform en laat besturings- en ervaringswijs alle race games ver achter zich.

Licenties licenties en nog eens licenties

Gran Turismo 5 zet het al neer op de voorkant van het doosje, het is de enige echte driving simulator. En bij een echte driving simulatie horen ook echte wagens en echte tracks. Gran Turismo 5 bezit hier gelukkig een hele lading van en elk van de tracks zijn perfect nagemaakt. Heb je altijd al met een prachtige Lamborghini over de Indianapolis Motor Speedway willen scheuren dan is dat geen probleem in deze game. Het zorgt voor net dat extra stukje realisme en houdt de game dan ook aantrekkelijk.

Such a shame

Deze premium auto’s zijn stuk voor stuk prachtig nagemaakt en lijken tot in elke detail op het echte werk, maar het totale aanbod van auto’s in Gran Turismo 5 bestaat uit meer dan duizend wagens. Naast de premium wagens hebben we ook nog de zogenaamde “standaard” auto’s en deze stellen eigenlijk diep teleur. Niet alleen zijn deze wagens simpelweg gekopieerd uit eerdere delen van Gran Turismo, maar ook de tuning opties op deze wagens is veel beperkter, zijn de graphics van deze wagens niet om aan te zien en is het camerastandpunt vanuit de cockpit niet beschikbaar.

Als het hierbij zou blijven zou het te vergeven kunnen zijn. Gran Turismo 5 draait immers meer om de nieuwe bolides en ook een groot aantal oldtimers zijn gewoon premium wagens. Het is echter zonde dat bij een game die de wagens zo mooi heeft nagemaakt en op elk detail heeft gelet, vervolgens omgevingen heeft die regelrecht uit het PlayStation 2 tijdperk komen. Het valt misschien niet op als je er met 250 km/u voorbij vliegt, maar de bomen en toeschouwers zijn niet meer dan ruwe schetsen en ook de schaduwen vallen tegen. Deze zijn bij bijna elke boom exact hetzelfde, wat ook zorgt voor steeds dezelfde weerspiegeling in je motorkap. Het zijn kleine details, maar details waar juist een ontwikkelaar als Polyphony Digital op had moeten letten.

Realistische schade? Welke schade?

Gran Turismo 5 draait natuurlijk om een zo realistisch mogelijke simulator en dan is het dus niet de bedoeling dat je de wagens als botsauto’s behandelt. Wanneer je echter wel een fout maakt, wat ongetwijfeld bij iedereen wel eens zal gebeuren, is het wel zo realistisch als er ook daadwerkelijk iets te zien is op je auto. Eén van de eerste dingen die wij dan ook deden met onze gloednieuwe Honda Civic was deze finaal tegen een muur aan rammen met 150 km/u, om hier vervolgens vrolijk vanaf te stuiteren met slechts een kleine kras en een bescheiden deukje.

Naarmate we een iets hoger level bereikte viel wel op dat de schade steeds erger werd. Het schadesysteem in Gran Turismo 5 is namelijk niet alleen gebaseerd op hoe je iets raakt, maar ook op welk level je bent. Ram je dus op level twee frontaal tegen een muur aan zal er weinig gebeuren, doe je dit op level 20 knal je al gauw over de kop om wat indrukwekkende salto’s en de resulterende rondvliegende onderdelen te laten zien. Het is misschien vreemd dat de schade vrijgespeeld moet worden, maar zodra deze vrijgespeeld is, is het ook een enorm indrukwekkend systeem.

Joining game, please wait, session unavailable, please wait

Na de GT-modus een tijdje gespeeld te hebben wisselden we naar de multiplayer. In de online lobby is vervolgens te kiezen uit een gigantische lading aan servers waarbij ook aangegeven staat wat voor een race het zal zijn. Deze races hebben dan elk weer hun eigen eisen zoals we ook gewend zijn van de singleplayer, waardoor het best even zoeken is naar een geschikte race voor jouw type auto.

Toen we eenmaal een race gevonden hadden en eindelijk in de game lobby konden komen na vele malen een connection error te zien hebben gekregen mochten we nog even wat langer wachten. De race was door de verbindingsproblemen al zonder ons begonnen en dus konden we vrolijk tien minuten wachten voordat de race voorbij was. Deze konden we dan als schrale troost wel bekijken, maar het blijft een mankement in het systeem.

Restrictions.. Nope

De race zelf verliep gelukkig vlekkeloos en zonder lag en was het wachten wel waard. Na deze ervaring met de multiplayer besloten we maar is om een eigen race te beginnen. Zoals we eerder al zeiden is het mogelijk om bepaalde eisen te stellen aan de deelnemers. Het probleem hierbij is echter dat je de eisen alleen kunt samenstellen door gebruik te maken van auto’s die je zelf in je bezit hebt. Heb je dus slechts tien wagens worden de restricties wel erg strikt, wat er dus voor zal zorgen dat je al snel alle restricties uitschakelt.

Dit zou in principe geen probleem zijn, als het niet zou betekenen dat iedereen met een hoger level dan jijzelf je er met gemak uitrijdt met een dikke Ferrari F458 of zelfs met een formule 1 wagen. Als klap op de vuurpijl is het dan ook nog eens mogelijk voor iedereen om de race te laten beginnen en niet alleen voor de host. Hierdoor zijn mensen vaak nog bezig met het wisselen tussen auto’s als een ongeduldig iemand al op start heeft geramd.

Het is gelukkig niet zo dat deze problemen onoplosbaar zijn door middel van patches, maar voor nu is het online racen iets wat een hoop geduld en kalmte vereist.

Conclusie

Gran Turismo 5 is alles wat Polyphony Digital beweert dat het is. Een echte simulatie game voor race fanaten en auto liefhebbers. De besturing en de geluiden van de auto’s zijn echt geweldig en ook het interieur van de premium auto’s is buitengewoon realistisch. De slechte graphics van de “standaard” auto’s en de matige omgevingen zorgen er echter voor dat de premium auto’s aanvoelen als next-gen wagens in een PlayStation 2 omgeving. Hiernaast zorgen het matige online systeem en de vreemde matchmaking eisen ervoor dat Gran Turismo 5 voor nu vooral een singleplayer ervaring zal zijn, wat toch een gemiste kans is.

Pluspunten

 • Enorm realistische besturing
 • Heerlijk motoren geluid
 • Ontzettend veel auto’s en tracks

Minpunten

 • Tegenvallende graphics
 • Matig online systeem
 • Het steeds opnieuw moeten installeren van tracks

Boxshot Gran Turismo 5

Gran Turismo 5

Releasedatum:
24-11-2010
Genre:
Racen
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:

60 reacties

 1. Anoniem -   
  Mark's avatar

  Hmm, kan het niet eens zijn met deze review.. De cijfers die jullie geven voor de gfx en het geluid zijn mijns inziens te laag. Wat de standard cars betreft, zo erg is het ook weer niet! Heb het idee dat jullie de meningen van anderen te snel overnemen.. Wat betreft het geluid, elke auto klinkt anders.. muziek is niet bijzonder maar prima, en je kan je eigen muziek importeren! Ik ben zelf zelf erg tevreden met de game, gt3 is de laatste die ik gespeeld heb in deze reeks en ik herleef oude dagen =) Heerlijk om te proberen op elke race, license of challenge goud te halen! Ook al heb je 50 pogingen nodig..

 2. Anoniem -   
  Karlo's avatar

  Een 8? en gfx een 7.5? weet je hoe goed de game er uit zit?.
  jullie hebben het zeker niet goed naar gekeken ;).

 3.    195 XP
  gathuv's avatar

  7,5 voor Graphics is idd iets wat weinig, zit meer aan de 8,5 a 9.

 4.    270 XP
  fl1pp13's avatar

  @gathuv:

  Die ps2 graphics voelen wel erg bot aan die die prachtige omgevingen, waardoor een 7.5 zeker een goed cijfer is..

 5.    36 XP
  Dragonray17's avatar

  Je moet ook niet op een SD tvtje spelen.
  Ik heb m op FULL HD LED en tering wat een graphics.
  Sound oke , maar dat jij teveel ”verwachtte” van de graphics omdat iedereen bleef zeggen MOOISTE SPEL VAN HET JAAR moet jij niet in het review laten blijken.
  Full damage komt pas na level 40.

 6.    374 XP
  Goliath's avatar

  @Dragonray17: Als je de review ook daadwerkelijk gelezen hebt zie je dat we geen enkel minpunt bij het schadesysteem zetten, alleen op de vreemde wijze waarop dit systeem gepresenteerd wordt en vrijgespeeld moet worden. Overigens heb ik de game op een Full HD 40″ samsung LED tv gespeeld, dus daar kan het niet aan liggen 😉

 7. Anoniem -   
  SjaakZwart's avatar

  7,5 voor de graphics is echt te laag.. Zelfs die standaard modellen zien er beter uit dan auto’s in de meeste andere games op de markt. Daarnaast verdient de replaywaarde met gemak een 9 of hoger gezien de content die erin zit en de manier waarop de game van je vereist je skills te verbeteren. Sound had daarnaast ook wel een hoger cijfer mogen hebben (accurate geluidseffecten ingame, immense soundtrack/custom soundtrack). Wat betreft gameplay kan ik er nog inkomen dat er wordt bekritiseerd op de installatie en de laadtijden, alleen op andere vlakken wordt hier ruim op goedgemaakt, waardoor een 8 ook vrij matig is. Gekeken naar het algemene plaatje en naar cijfers welke worden toebedeelt aan andere games, verdient GT5 makkelijk een 9.

 8. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  @8 Goliath, het is niet mijn bedoeling je aan te vallen, maar als ik je review lees is het net een rechtstreekse copy paste van andere reviews.
  Ik heb zelf er al heel veel tijd inzitten en vind het een heerlijke game, beste racer tot nu toe en kan hem ook niet vergelijken met een Forza, NFS of een F1
  Welke level zit je nu dan?
  je hebt gelijk ieder zijn mening en daar verschillen wij in.
  Graphics een 7,5????????????
  Lijkt me leuk en nuttig om bv de game over 3 a 6 maanden een look back te geven.
  Dan zitten er veel meer uren in en plezier, althans van mijn kant zeker.

 9.    98 XP
  deddentje's avatar

  hij heeft er zeker tijd ingestoken, als ik online kwam, was hij gt5 doen. hij heeft er al veel uren inzitten.

  jullie zeggen wel dat hij zijn mening overnam van andere sites maar kijk naar jullie zelf. iedereen heeft kritiek op deze review.

  maar in deze tijd mag het online niet meer tegenvallen. die tijd was 6 jaar geleden al geweest. en het opnieuw installeren is vrij vervelend.
  dus een 8-8.5 is zeer terecht, tegenwoordig zijn games geen 10 meer. iedereen verwacht overal teveel van. wij willen alles snel en goed hebben. dat kan gewoon niet.

 10.    253 XP
  Xenopredator's avatar

  Wat zit iedereen zo te zeuren zeg, pff…!! De ps3-sense redactie geeft een review over deze gamen, en dit is wat hun er van vinden.

  Ga dan lkkr zelf een review schrijven, als de redactie “het niet naar jou wens” doet! 😉

  btw: goede review met leuke filmpjes wat de tekst een stuk duidelijker maakt 🙂

 11.    374 XP
  Goliath's avatar

  Ik zal nog één keer commentaar geven op deze review en dan is het voor mijn part ook wel weer mooi geweest, Gran Turismo 5 is dus totaal geen slechte game. Wil je een race simulator van het hoogste niveau puur en alleen voor het genot van het rijden, dan moet je deze game zonder twijfel kopen en heb je dat waarschijnlijk ook al gedaan. Wil je een echte game om gewoon te kunnen genieten van ieder aspect dan zou je beter af zijn met Need for Speed: Hot Pursuit. Een 8 is geen slecht cijfer mensen, sterker nog als ik wat achten op mijn rapport zie staan ben ik dolblij en jullie waarschijnlijk ook 😉

 12.    22 XP
  TheBigX's avatar

  Ik snap best dat de meeste reacties hier veel te overdreven zijn, maar je kan ook door de overdrevenheid heen lezen en de feedback meenemen voor je volgende preview/review. Of maken jullie die alleen voor jezelf?

 13.    374 XP
  Goliath's avatar

  @TheBigX: Nee hoor, de feedback wordt ook zeker meegenomen. Het probleem is alleen dat de meeste reacties hier bestaan uit “deze game verdient zoveel meer WANT het is Gran Turismo 5”. Reacties als die van Mark, SjaakZwart en Dedden heb je wat aan en dit soort commentaar zal ook zeker meegenomen worden voor verdere reviews 😉

 14. Anoniem -   
  Jeffrey's avatar

  Ben het helemaal niet eens met deze revieuw.

  Zoals je mischien al weet heeft de online functie van GT5 al een upgrade gezien, waardoor deze COMPLEET is verranderd qua settings. Ook ben ik het niet eens met de graphics van de standaard auto’s want deze is helemaal niet zo slecht. Het is mischien minder als de premium, maar dan nog kunnen maar weinig andere games hier aan tippen.

  Mijn mening is dat PS3-Sense maar een nieuwe revieuw moet maken, het lijkt wel of jullie een compleet andere game hebben gerevieuwd.

 15.    906 XP
  jonas46's avatar

  die grafics zijn toch top. snap niet wat jullie zeggen, de grafics zijn beter dan uncharted 2

 16.    98 XP
  deddentje's avatar

  @jeffrey maak zelf anders ff een review 🙂 dan klaag je wel anders

 17. Anoniem -   
  Paulus's avatar

  Ik ben het voor het grootste gedeelte eens met deze review, alleen zoals vele anderen niet over de beoordeling van de graphics.

  De premium auto’s zien er bloedmooi uit en de omgevingen zijn ook prima. En wees eerlijk, bij een racegame (zeker GT5) gaat het om de auto’s zelf, hun rijgedrag, het geluid, het gevoel. Ik wil niet zeggen dat de omgevingen totaal geen waarde hebben maar de perfectie van de prenium auto’s maken het voor mij helemaal goed!

  Dat is de reden dat ik GT5 speel, lekker racen met een bloedmooie Lamborghini Gallardo, niet om even het spel op pauze te zetten om te kijken of de toeschouwers er wel mooi uit zien. Nee dat is in mijn ogen mierenneuken en had van mij ook niet in de review hoeven te staan.

  Verder wel een prima onderbouwde review! Cheers

 18.    1949 XP
  elazzja's avatar

  Call of Duty graphics trekken op niets en singleplayer is tekort. Maar waarom krijgt CoD zulke hoge punten op vele sites. Ik vind CoD niet meer als 7.5/8 waard terwijl sommige sites 9 of zelfs hoger geven. BTW is het niet erg als je zelf de game maar leuk vindt.

 19.    130 XP
  michael's avatar

  Ik weet niet wat iedereen loopt te zeuren op die 8 hoor… Maar als ik op school een 8 haalde voor welk vak dan ook… dan was ik ruim tevreden.

 20.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Ik zie wel eens reviews hier voorbij komen met een hoger cijfer als een 8. Als ik dan die games vergelijk verdient deze zkr wel hoger. Top game

 21.    4557 XP
  ps3dennis's avatar

  Tegenvallende graphics
  Ja inderaad de graphics van GT5 vallen erg tegen. Ik heb met de oude toyota corolla WRC gespeeld en die zag er niet uit, deze auto was wel erg blokkerig. Dat de omgevingen er matig uit zien ben ik ook mee eens, ik zelf vond het er wat kartelig uit zien. Dat de premiun auto’s er super mooi uit zien, wil niet zeggen dat deze game er een 10 mee verdiend, het gaat tenminst over het geheel. Sommige mensen hebben gewoon st**** in hun ogen, en willen gewoon niet zien dat de graphics over het algmeen niet zo mooi zijn dan dat we er van verwacht hadden.

 22.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  Een Sense faal

  De game draaid op 60fps op FullHD.
  Zoveel kleur en contrast
  Zoveel achtergrond detail.
  En dan graphics een 7,5 geven?
  Dan moet je wel echt een bloedhekel hebben aan de paar minder afgewerkte kartelrandjes van bijv de schaduw of waneer het regent.
  Race eens voor de gein door DeepForest. En dan moet je goed opletten bij de tunnelreeks. Dan vergeet je elk kartel randje en geef je de graphics haar verdiende 9. Graphics zijn zeker niet perfect maar hallo dan. Een 7,5? Nee dat toch echt niet!

 23.    454 XP
  arwin1993's avatar

  persoonlijk ook niet met de helemaal met deze review eens:

  Ten eerste je geeft aan dat gran turismo 5 een enorm realistische besturing heeft, hier ben ik het zeker mee eens auto’s rijden heerlijk maar om dan vervolgens in de conclusie een 8 te geven vind ik toch best laag aangezien er gewoon geen spellen op de console zijn die zo lekker rijden.

  Over de graphics is al veel gezegd, hoewel ik de keuze van de makers van gt wel begrijp om te kiezen voor meer auto’s ipv van minder auto’s met betere graphics zijn de standaard auto’s toch niet zo lelijk als hier worden beschreven. Als je de graphics vergelijkt met andere games die jullie hebben gereviewed zoals need for speed hot pursuit is het zeker gelijk( was een 9.5 in need for speed review)

  Op het gebied van geluid ben ik het met je eens dat een 8 volstaat, gran turismo heeft niet echt spectaculair geluid.

  Om nog maar terug te komen op de review van need for speed welke een 9 kreeg voor Replay snap ik niet hoe jullie bij gt5 op een 8,5 uitkomen met 1000 auto’s en tientallen bannen, een singleplayer waar overal een gouden medaille halen nog een uitdaging is, verschillende soorten raceklasse zoals nascar,rally,kart,endurance tegenover need for speed die alleen straatraces heeft. Nog niet gesproken over de fotomode die zeker het bespreken waard is, deze is namelijk super uitgebreid en als je beetje houd van fotografie is het zeker de moeite waard om hier te aan te besteden.

  Persoonlijk denk ik dat gran turismo te veel word beoordeeld op wat het niet is ( een arcaderacer waar je binnen 5 minuten een zonda R rijd en perfect door de bochten rijd).Moet zeggen dat jullie niet de enige zijn waar ik mijn twijfels heb over hoeveel tijd er in het spel is gestoken hoewel dit natuurlijk ook wel voor een deel aan sony te wijten is aangezien die de reviewers het spel te laat heeft verstuurd waardoor ze niet alle mogelijkheden kunnen ontdekken.

 24.    384 XP
  Boydaamans's avatar

  Ze zijn hier te overhyped ofzo want het is beter dan de gemiddelde game (heb het over graphics) maar goed wel veel kartelingen en de standard autos zien er niet uit.
  Ik zou het een 8.7 geven

 25. Anoniem -   
  sb2's avatar

  snap niet dat iedereen zo loopt te zeiken over die 8 en de graphics. iedereen denkt blijkbaar: gran turismo dus makkelijk een dikke 9. nou ik heb gt5, en persoonlijk zou ik het als spel een 5 geven. voor auto’s verzamelen een 10. maar ik wil racen en niet 10 auto’s inhalen in een bocht die ik 50 km per uur harder door ga dan de AI. dit is geen racen, dit is je drie rondjes over de baan rijden.

 26.    34 XP
  onzentini's avatar

  Een goeie realistische review. Een 8 klopt wat mij betreft prima. Laat je niet gek maken door al die mannetjes die zich gek hebben laten maken

 27. Anoniem -   
  GJ's avatar

  ik vind vooral het punt van de online modi slecht.. gaf je cod4:modern warfare ook een 8 omdat online het niet deed? nee! de eerste 2 weken werkte online bij cod4 niet eens en dat is ook niet zo vreemd, maar daar ga je een game toch niet op afrekenen. speel het spel over een maandje nog eens online;)

 28.    5970 XP
  7th-son's avatar

  ik denk dat de reviewer vergeten is dat de game ook nog 1080p is en op 60fps draait
  wat bijna geen enkele game doet met die graphics

 29. Anoniem -   
  Slechte review ooit gelezen's avatar

  Deze review is ech slecht..

  Deze website is duidelijk aan de lage kant om dit maar even zacht uit te drukken. Dit spel word zo genaaid op een aantal minpunten dat ik denk maar hallo? Laat ik nou even call of duty gaan reviewen met dezelfde manier zoals gt5 nu zijn cijfer krijgt, er blijft helemaal NIKS over van het spel, het zou dan een 6 moeten krijgen.. Schandalig. Maar nee hoor sense moet weer met de hype meegaan. Met de emotie een review schrijven. Het is 1 fakkiin feit dat COD blackops een LAGER cijfer hoort te krijgen dan Gran turismo.. Je behoort de multiplayer van COD beter dan GT5? Hoe dan? Het spel was 1 en al lag en bullshit aan het begin.. Maar dat is niet het punt. Ik vind het schandalig dat makers van dit spel zo een goed spel maken en jullie dit totaal tegen gaan, het is niet eerlijk dat jullie zulke dingen mogen publiceren.

  Nogmaals. Heeeeeeeeel slecht geschreven en duidelijk niet lang genoeg gespeeld.

  Geloof deze review niet mensen.

 30.    15 XP
  Bramos's avatar

  @Slechte_review_ooit_gelezen En hoe is het nou, om een GT5 fanboy te zijn?

 31. Anoniem -   
  Paulus de boskabouter's avatar

  Mensen, wees blij dat er geen cijfers voor interface wordt gegeven of voor AI van de tegenstander, want dan was het gemiddelde nog een stuk lager geweest :p
  En met een 8.0 kan ik prima leven, ik geniet van de game, geeft me echt dat GT gevoel van weleer, maar ik ben niet blind en zie dat op het gebied van gamedesign Polyphone nog steeds ergens in de jaren negentig rondwaard. Gezien hoe achterhaald de multiplayer van GT5 is en hoe dwaas het schademodel is gebruikt doet mij denken dat PD dit alleen er in heeft gedaan onder grote druk van buitenaf (Sony) en er zelf niets in zag. Begrijp me niet verkeerd, de RIJ-ervaring in GT is ongeëvenaard, de RACE- en GAME-ervaring zijn tergend ondermaats en dat zijn ze al sinds de PS2 eigenlijk. Op dat gebied liggen games als Grid en Forza lichtjaren voor op GT en dat doet me pijn. En als ik 20 keer achter elkaar hetzelfde platte 2d boompje ziet staan langs het cicuit (is het weer 1997?), omdat PD het niet nodig vond meer aandacht aan de omgeving te schenken (met name de oude circuits), dan zijn de graphics echt geen 10 waard en doet mij afvragen waar ze die afgelopen zes jaar mee bezig zijn geweest. Als een game zo lang in ontwikkeling is geweest en het uiteindelijke resultaat is verhoudingsgewijs vrij mager (laten we wel wezen, de meeste content komt vrijwel ongewijzigd uit GT3,4 en GT PSP), dan mag zo’n game daar op afgerekend worden. Wat ik dus wil zeggen is: ja GT5 is geweldig en ik geniet met volle teugen, maar Polyphone en Yamauchi moeten toch echt eens proberen GT naar een hoger niveau te tillen, want de game loopt op essentiële punten (AI, schademodellen, online, interface-design, customization, team manager modus) naar mijn mening 5 tot 10 jaar achter op de rest van het genre. Wees eens eerlijk, wie zou GT6 op de PS3 kopen als bovenstaande punten nog steeds niet aangepakt zouden zijn en er alleen maar meer auto’s en circuits in zaten? Maar goed, je hoeft het niet met me eens te zijn: schiet maar ter verdediging van bedrijven die jou niet kennen of weten dat je bestaat, alleen omdat je WILT dat iets goed is.

 32. Anoniem -   
  Slechte review ooit gelezen's avatar

  @Bramos: gt fanboy? Is dit standaard? Iemand een fanboy noemen als die volledig achter aan game staat? Beetje jammer je reply. Geen fanboy maar puur een mening die ik baseer op uren gameplay die ik er al aan beleeft hebt, maar nog steeds niet het nummer 1 meest gespeelde spel op dit moment. Dit cijfer verdiend gewoon simpelweg absoluut geen lager cijfer dan cod blackops.

  @Paulus de boskabouter heb je weleens op extreem gespeeld tegen de computer. Petty good ng niet gezien in andere games.

 33.    220 XP
  salberts93's avatar

  mensen die het niet eens zijn met de review: vergeet m alsjeblieft zo snel mogelijk, en ga lekker GT5 spelen 😉 een medicijn voor alles!

 34.    1386 XP
  Redd's avatar

  Ik heb de comments wat opgeruimd..

  Onderbouwd kritiek is welkom en dat staat er ook nog steeds, maar het zinloos bashen is nergens voor nodig.

  Het het ietsje netter, aub.

 35. Anoniem -   
  Megasromanos's avatar

  @sb2: @sb2: Lol je zegt het zelf … Auto’s verzamelen ? dat is niet de bedoeling als je pas aan GT series begint op amateur. Ik ken dat soort spelers ! de eerste week spelen ze door de hype en kopen ze de beste auto’s en tunen tot MAX. racen een paar rondes op beginner en amateur en zijn ze verwonderd waarom het zo gemakkelijk gaat en ja die beland dan ook in de kast naast medal of honor uit verveling.
  vertel nog eens het zelfde als je Goud hebt op licencie B & A en verder geraakt dan pro

  Bah typische USA xbox gamer te dom om geduld en begrip uit te voeren op japanse games.Liever ééntje afreageren op shooters !

  BTW de maker beloofd elke week een update en fix ! dat kan je niet zeggen van de joodse geldwolven daar bij EA,ubisoft en andere crap

  De reviewer had duidelijk ook nog niet te veel gespeeld want hij vergeet GT TV EN TRACKMAKER en ook het ruilen ( 1 per dag ) auto aan vrienden

  Westerse zwijnen geloven niet in kwaliteit maar eerder in kwantiteit
  2000 jaar geleden ging judas (jij ) ook op zijn knieen voor de joodse tempelaars (ubisoft,..) toen die geld op de grond wierpen

  Speel jij maar Need for speed of een nieuwe assassins creed met lekker veel DLC en meer framedrops dan dan auto’s in GT

  HA haaa

 36. Anoniem -   
  Megasromanos's avatar

  Ah en vrienden de reviewer heeft duidelijk geen passie voor gaming want de FOTO mode is zotter dan in de laatste METAL GEAR
  Dit spel moet trouwens gespeeld worden met de Logitech GT driving force ( maar 100 euro & must have voor GT spelers ) en staat natuurlijk niet in de review dat de controls perfect zijn met dit stuur. Als hij zelf de foto mode en GT tv vergeet zegt als genoeg over zijn observatie en redeneer vermogen over games

 37.    15 XP
  Bramos's avatar

  @Slechte_review_ooit_gelezen Iemand die een fanboy is staat volledig achter het spel. Maar iemand die volledig achter het spel staat hoeft geen fanboy te zijn.

  Het enige wat ik heb is jou reactie om op te oordelen. Aangezien ik zie dat je GT5 de hemel in prijst en geen negatief punt durft te noemen ben je wel een hele grote fan van het spel lijkt mij. Maar aangezien ik je niet persoonlijk ken kan ik natuurlijk niet helemaal zeggen of jij een fan bent. Misschien heb ik te haastig geoordeeld, misschien durf jij niet toe te geven.

 38.    518 XP
  rufuzmitchell's avatar

  nou nou, iedereen op zn pik getrapt als de review niet naar je smaak is? kleuters.

  als je het een 10 waard vind ondanks de minpunten,dan leg je deze review toch lekker terzijde en ga je aan de gang met je oh zo waardevolle GT5?
  ik vind het een prima review van een veel te gehypte game die op zich nog steeds goed is,maar gewoon niet alles waar maakt..big deal.

  Een 8 is trouwens een prima cijfer: als ik vroeger een 8 haalde op proefwerken etc dan was ik meer dan tevreden: dan was ik zo trots als een aap!!!!

 39. Anoniem -   
  Paulus de boskabouter's avatar

  @ Slechte review ooit gelezen
  Ik heb wel beter gezien, namelijk in Grid (PC versie). De AI in GT5 rijdt niet meer hersenloos op rails op hogere levels en probeert inderdaad meer te ‘racen’ in plaats van de race uitrijden, maar houdt nog steeds geen rekening met jouw positie op de baan. Ze botsen nodeloos tegen je op en als je spint in een bocht, dan zal de AI nog steeds frontaal op je botsen ipv proberen je te ontwijken, dat is althans mijn ervaring. Dat verklaart overigens nog steeds niet waarom de AI zo ‘dom’ is op lagere moeilijkheidsniveaus. Je zou zeggen dat een (goede) ‘makkelijke’ AI op 70% van zijn max/feilloos zou rijden en dat dat oploopt tot 95% bij de ‘moeilijkste’ AI (100% is als speler onhaalbaar). Maar ik geef toe dat dit erg afhangt hoe je dat als speler ervaart, wellicht dat mijn mening over de AI van Grid te rooskleurig is, ik heb de game al een jaar niet meer aangeraakt. Nogmaals, ik ben gewoon teleurgesteld in wat PD uiteindelijk heeft afgeleverd, het voelt gewoon nog maar half ‘af’, maar dat weerhoudt me niet (grotendeels althans) te genieten van de game om de dingen die het wel goed doet (belachelijk goede physics, het genot van een barrel kopen en die opwerken tot een waar racemonster, al die auto’s om mee te racen, ook al zitten er weer een hoop onnodige duplicaten in trouwens).
  Of GT5 beter of slechter is dan Black Ops doet niet ter zake, dat is een heel andere ervaring die jou en mij misschien niet ligt, maar blijkbaar miljoenen anderen wel. Eerlijk gezegd denk ik dat COD-BO als game meer vernieuwing brengt dan GT5 (ik kan niet geloven dat ik dat zeg, maar ik ben bang dat het toch echt waar is).

 40.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  Dikke 10!!

 41.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  Ik ben het trouwens wel eens met de graphics. De premium auto’s zijn prachtig, maar het lijkt wel bij schaduw alsof de AA in de min staat ofzo! En de achtergrond ziet er inderdaad niet uit. Ik weet nog dat ik een aquarium had waar zo’n poster achter zat met plantjes, zo zien de bomen er hier ook uit. 2D, niet 3D. Er is teveel moeite in de Premiumauto’s gestopt en te weinig in de omgeving en de oude auto’s.

 42.    116 XP
  Billyturf's avatar

  Heel tof spel ! Maar voor mij hebben ze forza nog niet van de troon gestoten… Vond het echt slecht hoe de “standaard” auto’s eruit zien… Zelfs de buitenkant is niet mooi afgewerkt..En het motor geluid valt me ook heel erg tegen.. In het menu als de auto start is het goed ma zodra je een replay terug kijkt en je hoort het geluid denk ik al van wtf ? 😛 Waar is mijn VTEC ? 😛 Jammer maar helaas Forza 3 is nog steeds mijn no. 1 🙂

 43.    489 XP
  tigertijger's avatar

  zeer vette revieuw thanks voor de upload 😉

 44.    11 XP
  Dakaapie's avatar

  @ Alle haters,

  Punt 1: Als je mening verschilt met die van de reviewer kan je 3 dingen doen, 1: Negeer deze review en zoek een review die jou mening ondersteunt, 2 je kan beleefd in een post jouw mening beargumenteren, oftewel met argumenten ondersteunen, 90% van jullie staat gelijk aan JOUW MOEDER IS ZO LELIJK, MAAR IK WEET NIET WAAROM, en 3 je kan in de hoek van je kamer gaan staan en lekker janken.

  Punt 2: Mensen zitten te zeiken dat de graphics maar een 7.5 hebben? Van wat ik heb gezien op de filmpjes zijn de graphics minder, maar dat is mijn mening. Een 7.5 lijkt me een prima cijfer, niet mee eens? ik verwijs je naar punt 1.
  Voor het geval iemand hier mee komt: ‘Ja maar GT4 (of iets dergelijks) had een hoger cijfer voor graphics! maar die is lelijker!!!’ Voor die tijd waren het vast mooie graphics. 🙂

  Punt 3: Mensen vergelijken dit spel met Black Ops of iets dergelijks? Zijn jullie dom? FPS =/= Racer? Black Ops =/= GT5? Hoe kun je 2 spellen vergelijken als ze niet eens hetzelfde genre hebben? Het zelfde geldt voor alle andere spellen, tenzij het racers zijn uiteraard, en zelfs dan moet je kritisch zijn. 🙂 Je kan een spel met andere bedoelingen niet vergelijken hiermee.

  Punt 4: Een 8 is een prima cijfer. Als je hier kijkt: http://www.metacritic.com/game/playstation-3/gran-turismo-5/critic-reviews zie je dat een hoop sites GT5 een 8 hebben gegeven.

  Nu snap ik dat 90% op het internet idioten zijn, maar toch, denk toch is na mensen.
  Niet eens met mij of de reviewer? Zie punt 1.

  Daar is de hoek, lekker janken.

 45. Anoniem -   
  Gt3luke's avatar

  Dit spel is echt fantastisch, dus ik snap niet wat iedereen zich druk maakt om die 8 al is het een 4 of een 1 het maakt toch geen fuck uit het gaat er toch om dat jij er plezier mee hebt.
  En SB2 jouw mening kan ik natuurlijk niet voorbij laten schieten he vriend. Door overenthousiasme van mij GT5 in huis halen en dan binnen 24hr het spel weer verkopen. Ja in z’on tijdsbestek kun jij als de beste een review geven. ;P

 46.    96 XP
  BOMBERBAY-7's avatar

  Beetje vage review dit.

 47.    116 XP
  Billyturf's avatar

  @BOMBERBAY-7:

  ? dude ? alles is onderbouwt erin togh ? jij bedoeld… Mijn opmerking is vaag ?

 48.    36 XP
  Dragonray17's avatar

  Ik ging een beetje te ver ja.
  Maar toen ik de 7.5 zag voor graphics vind ik erg overdreven laag.
  Ik neem alleen niet terug van dat ik zei dat je teleurgesteld word van de graphics als je ook teveel verwacht. Call Of Duty heeft groter gehad voor graphics ( volgens mij ) en dat spel ziet er niet uit.

 49.    580 XP
  GVeyron's avatar

  @de schrijver
  Je loopt wel erg te zeuren over die ”standaard” auto’s. Ten eerste je hebt al keuze uit 200 premium auto’s. Ik kan me zo niet herinneren dat er überhaupt een spel bestaat met zoveel auto’s. De overige 800 zijn gewoon wat extraatjes. Blijkbaar was het eenvoudig om de overige 800 auto’s naar de PS3 te poorten, waarom zou je dat dan niet doen.

  Een 7,5 voor de graphics vind ik ook veel te laag.

 50. Anoniem -   
  VLD's avatar

  Ik ben het niet eens met het stukje over het grafische gedeelte in de bovenstaande review.Misschien moeten jullie er eerst werkelijk een ps2 naast zetten voordat jullie beweren dat de omgevingen rechtstreeks uit het ps2 tijdperk komen,ik heb nog net voordat gt5 uitkwam gt4 op de ps2 zitten speelen en de graphics van de omgevingen in gt4 op de ps2 zien er niet uit vergeleken met die van gt5 op de ps3.Wat betreft dat de premium auto’s er gelikt uit zien en de andere +- 800 er volgens jullie niet uitzien valt ook wel oke ze zien er niet zo mooi uit als de 200 premium auto’s de wielkasten zijn niet egt rond en soms zitten er gekartelde randen op en rond om de lichten en het dak loopt niet egt in een mooie lijn (bij bepaalde modellen) en er is helaas geen cockpitview maar dat ze niet om aantezien zijn is gel*l ja het had inderdaad beter gekund zeker gezien de uren die in gt5 zijn gestoken maar een 7.5 kom op man.

 51.    11 XP
  Dakaapie's avatar

  @ 3 bovenstaande posts
  Een 7.5 is niet laag. 🙂
  Daarbij, voor een ps3 spel, zouden de graphics veel beter kunnen.
  Maar jongens, nogmaals, als jullie het niet eens zijn met deze review zijn er vast genoeg sites die precies zeggen wat jullie horen willen, dus houdoe!

 52. Anoniem -   
  VLD's avatar

  @ Daapkaapje

  Niemand zegt dat een 7.5 laag is maar dat het TE laag is + zoals ik al zei het ging er mij meer om dat ze het vergelijken met het ps2 tijdperk wat totaal niet waar is als ze een ps2 ernaast zouden zetten kunnen ze het zelf zien en jij ook later!!

 53.    11 XP
  Dakaapie's avatar

  @VLD:
  En als je God of War 3 naast het spel zou zetten zou je ook een verschil zien.
  Als ik dat mercedes filmpje zie heb ik wel is beter graphics gezien, dus what u on about human?

 54.    227 XP
  TA FatihTalha TR's avatar

  @Dakaapie:

  Eerst zeg je in je eerde post dat je Black Ops niet kunt vergelijken met GT5, maar daarna vergelijk je zelf GOW 3 met GT5? Je spreekt je eigen tegen.

 55.    11 XP
  Dakaapie's avatar

  @TA FatihTalha TR:
  Hoe spreek ik mezelf tegen, immers heb ik het over de genres bij die post. Als je terug leest staat er: “FPS =/= Racer? Black Ops =/= GT5? Hoe kun je 2 spellen vergelijken als ze niet eens hetzelfde genre hebben?”
  Genres maken geen zak uit bij graphics, wat wel verschil maakt is bijvoorbeeld de console. 🙂
  Nu snap ik dat het misschien niet helemaal duidelijk is, dus nogmaals, je kan een racer qua content niet vergelijken met bijvoorbeeld een FPS, maar wel qua graphics, period.

 56. Anoniem -   
  VLD's avatar

  @ Dakaapje

  Vriend of je gebruikt zelf wat of je heb een verschrikelijk groot bord voor je hoofd ZOALS IK ZEI ZE VERGELIJKEN HET MET HET PS2 TIJDPERK WAT TOTAAL NIET KLOPT DAAR GAAT HET MIJ OM NIET DAT DE GRAPHICS ER BETER OF NIET BETER UIT ZIEN DAN EEN ANDERE PS3 GAME DAT BOEID ME NIET.
  Zoals meerdere mensen op de review hebben gereageerd de review is geschreven door iemand die met de andere sites en reviews meeloopt.Ik ga verder ook niet meer op jou reageren want je l*lt sh*t.

  @ TA Faith Thala Tr

  Bedankt gast ben niet de enige die het opmerkt.

 57.    11 XP
  Dakaapie's avatar

  @VLD:
  Wat ben jij voor knuppeltje?
  Zijn mening loopt gelijk met andere reviews, want niemand kan dezelfde mening hebben tegenwoordig?
  Oh wacht, zelfde mening, wat een meeloper.

 58. Anoniem -   
  VLD's avatar

  @ DAAPKAAPJE

  Haha wat een balleje ben jij egt een trieste gozer!

 59.    11 XP
  Dakaapie's avatar

  @VLD:
  “Ik ga verder ook niet meer op jou reageren want je l*lt sh*t.”

 60. Anoniem -   
  Anoniem's avatar

  Hier tenminste een ECHTE revieuw gevonden.
  Die pas na een dikke week gespeeld te hebben eenr evieuw maakt.

  Hier kunnen veel mensen wat mee. 🙂

  http://ps3.9lives.be/games/gran-turismo-5/reviews?id=197652

Update 2.16 voor GT5 komt uit op 31 mei, is de allerlaatste patch
Sony haalt Gran Turismo 5 DLC op 30 april offline
Sony trekt de stekker uit servers Gran Turismo 5 en Resistance 1 t/m 3
Meer dan 100.000 man speelt nog dagelijks Gran Turismo 5