Gespeeld: Truck Driver


Gespeeld: Truck Driver – Op pc zijn er al een lange tijd simulators te vinden waarin je achter het stuur van een vrachtauto plaatsneemt. Op consoles daarentegen is dat genre niet echt vertegenwoordigd en de Nederlandse uitgever SOEDESCO ziet daar een mooie mogelijkheid in. Samen met ontwikkelaar Triangle Studios wordt er gewerkt aan de game Truck Driver, die ook naar de PlayStation 4 zal rijden. Deze game kregen we even te zien op de gamescom en tevens mochten we achter het stuur kruipen voor een eerste indruk van deze nieuwe simulator.

Leren van games

Triangle Studios is geen onbekende op het gebied van games ontwikkelen, zo brachten ze vorig jaar nog Real Farm in samenwerking met SOEDESCO uit. Een op zich leuke game, maar wel eentje die bij de release kampte met verschillende problemen. Na de nodige patches is die game nu een stuk beter te spelen, maar het kan zich niet helemaal meten met genregenoten. Diezelfde ontwikkelaar werkt nu dus aan Truck Driver en hoewel de games zeker wat overeenkomsten hebben qua lay-out, gameplay structuur en meer, hanteren ze nu met SOEDESCO een wat andere aanpak. De game zal namelijk uitvoerig getest worden, onder andere door de community, en pas als het klaar is wordt de game uitgebracht.

Dat klinkt natuurlijk als een vrij vanzelfsprekende benadering, maar dat gaat lang niet altijd op voor games. Denk aan releasetiming, marketingplannen en meer die roet in het eten kunnen gooien. De aangepaste werkwijze voor Truck Driver zou in theorie een betere game als Real Farm moeten opleveren en dat is een positief uitgangspunt. De eerste indruk is in deze ook erg belangrijk en tijdens het kwartiertje spelen zijn we niet teleurgesteld. Naast dat we rond hebben kunnen rijden, kregen we ook de nodige informatie over de game te horen en daaruit blijkt dat de ontwikkelaar een relatief veilig pad neemt, maar tegelijkertijd wel goede kwaliteit tracht te bieden.

Bouw je eigen carrière op

Het is wat traditioneel. Je begint onderaan de ladder en stap voor stap bouw je je eigen carrière uit tot een succesvolle onderneming. Dat concept ligt ook aan de basis van Truck Driver, alwaar je met slechts één vrachtwagen begint. Je eerste opdracht bevindt zich een stukje verderop en dat is een trailer ophalen en weer afleveren. De volgende opdracht is al wat uitgebreider en ondertussen geeft de game je uitleg over hoe alles werkt. Al spelend doorloop je dus de tutorial en gaandeweg bouw je meer kapitaal op, wat je in staat stelt om nieuw materiaal aan te schaffen. Zo gezegd zo gedaan en in een mum van tijd zaten de twee klusjes erop.

De game zal op den duur natuurlijk uitgebreider worden met langere ritjes en dan krijg je ook te maken met bijkomende factoren. Je zult bijvoorbeeld je benzine in de gaten moeten houden, want onderweg stil komen te staan is natuurlijk allesbehalve handig. Ook moet je opletten dat je niet overal tegenaan rijdt, aangezien je schade kan oplopen. Dat herstellen kost weer geld, dus ga verstandig met je financiële middelen om en dan kom je er wel. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je vooral allerlei freelance klusjes aanneemt en dat brengt diverse soorten vracht met zich mee, wat goed is voor de variatie.

Door goed te presteren naar de wens van de klant(en) bouw je een reputatie bij de gemeenschap op en dat zorgt er weer voor dat je een veel gevraagde freelancer wordt. Hierdoor zul je op termijn je handen vol hebben aan het werken op de weg, want de opdrachten blijven binnenstromen. Voor sommige klussen is ook specifiek materiaal nodig en dat kun je door veel te werken kopen met je bij elkaar gespaarde geld. Hetzelfde geldt in mindere mate voor het customizen van je vrachtwagen, die zou je geheel naar eigen smaak kunnen uitdossen. In dat kader lijkt er genoeg te zijn om je geld aan te spenderen en dat alles draagt bij aan jouw succes als chauffeur.

Van stad naar stad

De ontwikkelaar belooft ook een vrij grote open wereld waarin je overal naartoe kunt rijden. Je zult dorpjes en steden treffen, maar ook mooie buitengebieden en dat alles zou een plezier moeten zijn om doorheen te rijden. Zoals het er naar uitziet zal dat wel goed komen, maar we hebben wel hetzelfde geconstateerd als wat ook in Real Farm aan de orde is. Namelijk dat de wereld, afgezien van de inrichting, een beetje aan de kale kant is. Het ontbreekt de game aan veel verkeer op de weg en daardoor is het een beetje levenloos. In Real Farm is dat nog verklaarbaar aan de hand van de rust op het platteland, maar in Truck Driver waarin je steden aan doet, is dat natuurlijk een ander verhaal. Hopelijk brengt de ontwikkelaar dus nog wat meer leven in de brouwerij.

Voorlopige conclusie

Truck Driver is precies wat je ervan verwacht. Je stapt in een vrachtwagen en rijdt van A naar B met of zonder vracht, je zult hier geld mee verdienen en dat spendeer je weer aan verbeteringen of nieuw materiaal. Door je opdrachten goed uit te voeren bouw je een reputatie op en dat zorgt weer voor meer werk en zo bouw je je eigen carrière als trucker uit. De wereld zag er op zich netjes uit en het belooft een groot gebied te zijn dat niet snel zal gaan vervelen. Dat het wat leeg oogt, is misschien nog de fase van de ontwikkeling, we hopen in ieder geval dat het wat drukker zal worden. Ook niet geheel onbelangrijk om te vermelden, de besturing van de vrachtwagen voelde tijdens het kwartiertje spelen solide aan, dus dat is een goed teken. Truck Driver heeft nog geen releasedatum en we hopen vooral dat de ontwikkelaar de tijd krijgt om er echt iets moois van te maken.

Boxshot Truck Driver

Truck Driver

Releasedatum:
19-09-2019
Genre:
Simulatie
Uitgever:
SOEDESCO
Ontwikkelaar:

10 reacties

 1.    1997 XP
  ps4 ps4's avatar

  tof.

  mvg

 2.    1519 XP
  Dippiedoe's avatar

  Ben er op zich wel benieuwd naar, maar verwacht absoluut niet dat het beter wordt dan ETS2.

 3.    3891 XP
  jimke1's avatar

  Sense hebben jullie dit bericht ook vernomen dat Telltale Games 90 procent van zijn werknemers ontslagen heeft en bijna al hun games hebben ge annuleert .
  Deze game lijkt mij wel geinig om te spelen .

 4. Anoniem -   
  2001:1c05:2202:c700:e9a7:893c:f1de:6.xxx's avatar

  @Dippiedoe: nou ik denk dat het toch wel even goed ets2 gaat worden

 5.    591 XP
  Titer_0344's avatar

  @jimke1: dit nieuws bericht mis ik ook!

 6.    572 XP
  Crocky321's avatar

  Grappig, maar denk niet dat het me lang kan boeien 🙂

 7.    741 XP
  Mouse_NL's avatar

  Gaaf.

 8.    579 XP
  RLXTR's avatar

  “Dat het wat leeg oogt, is misschien nog de fase van de ontwikkeling, we hopen in ieder geval dat het wat drukker zal worden.” De keren dat ik zoiets in een preview heb gelezen en dat er ook echt iets substantieel was aangepast in de game bij release zijn op de vingers van één geamputeerde hand te tellen.

 9.    1799 XP
  NL-3rR0r-NL's avatar

  Allemaal leuk die truck games. Ik kan me er ook wel mee vermaken enzo…

  Maar kom nou eens met iets anders dan een vrachtauto met een starre oplegger die kilometers asfalt vreet, om vervolgens een terein op te rijden en dan ding te droppen.

  Kom nu eens met verschillende soorten opleggers. Enkele en dubbele cominaties. Korte trailers, lange uitschuifbare en meesturende trailers. Lengte en/of breedte transport.

  Trailers met een kraanwagen zodat je de vracht zelf kunt lossen op bijvoorbeeld een bouwplaats?

  Zowieso leuker om te lossen op een bouwplaats waar het allemaal wat krapper is, en vrijwel geen ruimte op te draaien. Lossen voor een laaddock midden in een drukke stad of bij een winkelstraat.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan…

 10.    741 XP
  Mouse_NL's avatar

  @Mouse_NL:

  Tot ik las wie e makers waren. Waarschuwing voor f. Real Farm was in het begin een ware rap. Ook de game zelf is op een gegeven moment dood saai.