In actie gezien: Blacksad: Under the Skin – Blacksad is een stripboekenreeks die in totaal zes edities kent, waarin het draait om John Blacksad. Een kat die het gestalte van een mens heeft en werkt als een privédetective. De reeks is misschien niet bijster bekend onder alle comics die er vandaag de dag zijn, toch leent het zich prima voor een game. In Blacksad: Under the Skin zul je namelijk als detective moeten onderzoeken wat er is gebeurd met een bokskampioen in wording, die is verdwenen nadat de eigenaar van de sportschool is vermoord. Aan jou om de waarheid te achterhalen en de daders op te sporen.

Een uniek universum

Het Blacksad universum is niet bijzonder uitgebreid, omdat er niet al te veel comics zijn verschenen. Toch mag het wel uniek genoemd worden, omdat de mensen zijn vervangen door dieren. Tijdens de presentatie kregen we natuurlijk John te zien, die een kat is. De bokser die verdwenen is, is dan weer een Rottweiler en zo heeft ieder typetje wel een bijbehorend dier als uiterlijk. Ook zagen we nog een neushoorn in maatpak voorbij komen en dat alles geeft het toch wel echt een eigen identiteit. Met meer dan 30 personages belooft het avontuur veelzijdig te zijn en al deze personages hebben wel iets met de verdwijning van de bokser te maken of zullen je helpen.

De ontwikkelaar heeft voor dit avontuur in het Blacksad universum gekozen voor een nieuw verhaal, dus ze zullen niet één van de comics namaken. Dat is niet zonder reden, want de game deed heel erg denken aan een titel van Telltale Games. Je zult tijdens je detectivewerk regelmatig met de personages die de game rijk is in gesprek raken en het is dan aan jou om te bepalen hoe de conversatie verloopt. Op basis van de antwoorden of de vragen die je stelt, kan het verhaal een andere wending aannemen en zo creëer je dus binnen het verhaal je eigen pad. Dat zou ook de herspeelbaarheid ten goede moeten komen en de ontwikkelaar verzekerde ons dat dat de moeite waard zal zijn.

Herkenbaar en vertrouwd

De gameplay, die even kort gedemonstreerd werd, oogde erg herkenbaar en vertrouwd. Het leek haast alsof er een game van Telltale Games gedemonstreerd werd. De visuele stijl is vergelijkbaar, zij het net wat scherper en in onze optiek mooier, de gameplay komt erg goed overeen en zo ontstaat er binnen het ‘Telltale genre’ een nieuwe game. Het volgt natuurlijk z’n eigen verhaal en vooral de personages lijken het tot een aangenaam avontuur te maken. Dat klinkt in een preview misschien nog wat voorbarig, maar de voice-acting, de visuele stijl en de algehele sfeer was echt spot-on en uiteraard in lijn met de comics.

blank

In dat kader hebben liefhebbers van Blacksad echt iets om naar uit te kijken en het is vooral aan de ontwikkelaar om er iets moois van te maken. Wel wijken ze af van wat gebruikelijk is voor dit soort type games, dit zal namelijk een compleet avontuur zijn. Geen losse episodes of wachten tot je verder kunt, het gehele avontuur is in één ruk uit te spelen. Hoe lang de game zal zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar de ontwikkelaar wist te vertellen dat het van degelijke lengte zal zijn. Verder hebben we ook de indruk dat het een mid-priced titel zal zijn, maar dat is echt puur onze interpretatie.

Lopen en praten?

Gebruikelijk in dit soort games is natuurlijk dat je vooral van de ene locatie naar de andere wandelt, met mensen spreekt en objecten onderzoekt. Dat zal in Blacksad niet anders zijn, gezien dat de kern van de gameplay is. Toch proberen ze wel degelijk variatie te brengen en dat is zowel met de bekende quick-time events, alsook met puzzels. Je zult tijdens het avontuur meerdere puzzels treffen die je moet oplossen wil je dichterbij de waarheid komen. Dat laatste is dan weer iets wat minder voorkomt in dit soort games, dus dat zal de afwisseling ongetwijfeld goed doen. Hoe uitgebreid dat allemaal zal zijn is echter nog even afwachten, want daar werd helaas nog niets van getoond.

blank

Voorlopige conclusie

Blacksad: Under the Skin ademt sfeer. De personages zijn uniek, het universum is interessant en de jazzy-noir stijl past uitstekend bij het geheel als setting. Niet dat dat een unieke benadering is, want dat is de stijl van de comics op zichzelf. Dat die nu een eigen game adaptie krijgt met een nieuw geschreven verhaal is voor fans ontzettend goed nieuws en afgaande op de zeer korte presentatie ziet het er naar uit dat het een interessante game in wording is. Het volgt vooral het traditionele pad dat Telltale Games al jaren met succes bewandeld, maar tracht hier met puzzels toch wat meer variatie in aan te brengen. De eerste indruk was goed, nu is het wachten op de uiteindelijke game voor een definitieve beoordeling. Dat zal echter nog even duren, want Blacksad: Under the Skin staat gepland voor 2019.