Gespeeld: Red Dead Redemption 2 – Een game van ongekend hoog niveau


Gespeeld: Red Dead Redemption 2 – Al sinds de aankondiging van Red Dead Redemption 2 zijn we erg nieuwsgierig naar waar Rockstar in de afgelopen jaren mee bezig is geweest. Rockstar is geen kleine jongen als het om games maken gaat en wordt door velen gezien als één van de beste ontwikkelaars die onze aardbol rijk is. Om dan eindelijk hun nieuwe game te mogen zien en zelfs te ervaren, wat ook meteen de eerste game is die ze specifiek ontwikkelen voor de PS4 en Xbox One, is op zijn minst bijzonder te noemen. Tegelijkertijd liggen de verwachtingen gigantisch hoog en dat kan in het nadeel werken, want teleurstelling ligt dan immers al snel op de loer. Met Rockstar weet je eigenlijk altijd wel dat het goed komt, maar toch ben je op zoek naar die bevestiging… en pfoe, die hebben we gekregen! We hebben de singleplayer eerst mogen bekijken om vervolgens zelf mogen spelen en onze bevindingen ga je nu lezen.

Sfeervol galopperen

Onze eerste kennismaking met Red Dead Redemption 2 was dus bijzonder te noemen. Voor het eerst zagen we de game in levende lijve en gelijk zagen we dat het wel goed zit. Wat direct opviel is de filmische manier waarop de game zichzelf presenteert. De camerastandpunten tijdens cut-scenès zijn over nagedacht en het is alsof Quentin Tarantino naast The Hateful Eight ook hier de regie heeft gehad. Dit zorgt er voor dat je meteen in het verhaal gezogen wordt en als je gaat opletten hoe gigantisch veel detail er in de kleding, het haar, de accessoires, omgevingen, dieren, geluiden en nog veel meer zit, dan ga je er haast van tollen.

Op de één of andere manier weet Rockstar dit altijd voor elkaar te krijgen, dat extreme oog voor detail. Dit gaat zelfs zo ver dat het haast obsessief te noemen valt en dat zie je in de gehele game dan ook terug. Deze manier van ontwikkelen kost tijd – vandaar dat het zo lang duurt – maar tevens kent het een prettige bijkomstigheid. Alles in Red Dead Redemption 2 voelt namelijk natuurgetrouw aan. De manier waarop je loopt, je pistool pakt, schiet, met mensen praat, op je paard klimt en ga zo maar door. Het is allemaal net alsof je niet naar een game zit te kijken, maar naar een film.

Bijzondere personages

De personages die voorbij zijn gekomen tijdens onze speelsessie zijn ook weer meteen typisch Rockstar. Zelfs al ben je geen liefhebber van het type games dat ze maken, je kunt er niet omheen dat ze uitblinken in het creëren van personages en verhalen. Zo ook met Red Dead Redemption 2, waar we tot nu toe eigenlijk slechts kennis hebben gemaakt met een klein aantal personages, stuk voor stuk interessante figuren overigens. De interessante personages beperken zich in deze game echter niet langer tot de personages die je tijdens missies tegenkomt. De winkeliers, mensen in de stad, voorbijgangers, rivaliserende bendes… iedereen is uniek en reageert op zijn of haar eigen manier.

Je bouwt namelijk een band op met iedereen die je tegenkomt. Heb je bijvoorbeeld een scene geschopt in de saloon of voor de grap een winkelier onder schot gehouden? Dan zullen betrokken personen je hier de volgende keer op wijzen. Gesprekken met mensen om je heen zijn ook telkens anders en zij vertellen je ook, net als in een echte stad, wat hun bezighoudt. Zo wordt er door mensen ook gehint naar bepaalde situaties die zich afspelen in de omgeving. Zo was er een hotel aanwezig in de stad die wij bezochten, alwaar uit een bepaalde kamer nogal bijzondere geluiden kwamen. Mensen op straat hebben het hier over en wanneer je zelf in het hotel gaat slapen, hoor je deze geluiden vervolgens ook. Alles is op deze manier met elkaar verbonden en het leven in de stad krijgt op die manier een veel diepere laag en meer betekenis.

Ook de stemacteurs lijken weer met zorg uitgekozen te zijn en we weten niet hoe men het flikt, maar wat zijn deze acteurs toch weer geniaal gecast. Het is kloppend en zeer geloofwaardig. De leider van je gang, Dutch van der Linde, is een uiterst charmante man die door de uitstekende casting nog beter uit de verf komt. De bewegingen op het scherm passen perfect bij de stem, wat hem gelijk tot een goed uitgewerkt personage maakt. Wanneer Dutch bijvoorbeeld bukt, kreunt hij even en in de kou zal hij kort snuiven. Dit soort dingen geven personages die extra geloofwaardigheid die je zelden ziet en dat alles valt weer te herleiden naar waar Rockstar zo obsessief mee bezig is, namelijk het oog voor detail.

Het leven van Arthur Morgan en jij als speler

Om de wereld en je ervaring binnen Red Dead Redemption 2 te laten aanvoelen alsof je er echt bent, heeft Rockstar een flink aantal nieuwe opties toegevoegd. Zo heeft men de first-person ervaring die destijds is toegevoegd aan GTA V in de remaster voor de PS4 en Xbox One ook doorgevoerd binnen Red Dead Redemption 2. De gehele game is in first-person te spelen, al geven wij eerder de voorkeur aan het switchen op basis van de situatie. Wanneer je bijvoorbeeld op je paard zit, dan is first-person al snel een hobbelig gebeuren. Bij het jagen kan het echter weer in je voordeel werken, omdat je dan beter op het dier kunt focussen.

Het open-wereld concept heeft Rockstar al helemaal naar een hoger niveau getild, bovenop de eerder genoemde situaties en features is er namelijk nog veel meer. Er zit bijvoorbeeld ook het nodige aan micro-management in de game dat juist heel veel RPG-elementen toevoegt. Alles wat je doet heeft namelijk invloed op de omgeving en alles is met elkaar verbonden, net als in het echte leven. De nadruk ligt in deze game dan ook vooral op het feit dat je niet alleen bent. Waar John Marston in het vorige deel nog een lonewolf was, ben je nu met een gang en heb je verantwoordelijkheden af te dragen naar de mensen om je heen, alsook je dier.

Je dient er namelijk gezamenlijk voor te zorgen dat iedereen te eten heeft, dat er geld in de pot zit en dat de gang uiteraard beschermd blijft en samen sterk staat. Dan heb je nog het verzorgen van jezelf; je kunt bijvoorbeeld een bad nemen, alsook kiezen hoe lang je wilt slapen en dit alles heeft weer invloed op je stamina en gezondheid. Zoals Arthur Morgan zelf in de game tegen de spiegel zei: “you’re getting old, you ugly bastard”. Zorg dus goed voor jezelf en blijf er netjes uitzien. Je zult je dus ook moeten scheren, want je baard zal – jawel – real-time meegroeien in de game.

Het micro-management gaat redelijk diep in Red Dead Redemption 2, maar wel tot een bepaalde mate waarop het leuk blijft. Je hoeft dus niet naar de WC te gaan, omdat je blaas vol zit van alle whiskey. Rockstar heeft er voor gezorgd dat er juist dingen aanwezig zijn die de speler plezier en het gevoel geven dat het belangrijk is om te doen. Zo dien je bijvoorbeeld je wapens schoon te maken en te onderhouden, zodat deze beter zullen werken tijdens de gevechten. Doe je dat niet of nooit? Dan heb je kans dat je wapen weigert tijdens een missie en dat is natuurlijk dodelijk. Hoe ver dit micro-management uiteindelijk gaat moet blijken als we de uiteindelijke game spelen, maar dat het ver gaat mag duidelijk zijn.

Horsey

Waar het paard in het vorige deel vooral dienst deed als vervoersmiddel, is het dit keer ook daadwerkelijk een levend wezen die verzorging en aandacht nodig heeft. Naarmate de game vordert bouw je een band met je geliefde viervoeter op en leer je elkaar steeds beter kennen en vertrouwen. Wanneer jij goed voor het beest zorgt, zal hij dit opmerken en beter naar je gaan luisteren. Des te beter de band, des te beter jouw ervaring in de game zal zijn. Is de band nog niet zo goed en reageert je paard nog erg schrikkerig? Dan zul je tijdens het jagen merken dat bij elk gelost schot het beestje zich minder op z’n gemak voelt.

Tijdens het rondreizen door de grote open-wereld is het op zijn minst zo belangrijk een goede band te hebben met je paard. Er kan bijvoorbeeld een beer in de bossen zitten waar je paard enorm van kan schrikken. Of wanneer je aangevallen wordt door iemand kan je paard op hol slaan. Om dit te voorkomen zorg je dus goed voor het beest, je wast hem, je kamt hem, je aait hem en doet alles wat er nog meer bij komt kijken. Overigens is het ‘tunen’ van je paard ook mogelijk, met een hanekam en dreadlocks in de staart was hoe wij de wereld trotseerden.

Maatwerk alom

Rockstar is inmiddels koning als het gaat om maatwerk, mede door de ervaring die ze hebben opgedaan met Grand Theft Auto Online. Dit sijpelt overal doorheen in Red Dead Redemption 2. Het aanpassen van je paard gaat ver, zo kun je voor elk onderdeel van je zadel een kleur en metaal bepalen, een gouden hendel er op zetten, dreadlocks in de staart doen en meer. Het kan allemaal en voor Arthur Morgan geldt dit natuurlijk ook.

Sterker nog, je dient je regelmatig om te kleden, want binnen de game is er namelijk een tijd- en klimaatcyclus waar je rekening mee moet houden. Shoppen na 17:00 uur ’s middags? Dat wordt lastig, de winkels zijn immers alleen overdag open. Is het die dag wat kouder of heb je een missie in de besneeuwde bergen? Dan is het niet zo handig als je Arthur een shirtje laat aantrekken met slechts een dunne broek. Doe je dit wel, dan zul je merken dat zijn stamina tijdens de missie of verkenningstocht erg laag zal zijn. Hetzelfde geldt wanneer je dit andersom doet; schijnt het zonnetje lekker en is het zo’n 20 graden? Dan ga je natuurlijk niet met je bontjas aan jagen op vogels.

Je wapens zijn ook volledig aan te passen en uit te breiden. Deze aanpassingsmogelijkheden zijn wel trouw aan de tijd waarin de game zich afspeelt. Geen moderne items dus, maar echt klassieke onderdelen. Je kunt er een iron sight opzetten, je kunt een gouden loop nemen met een zwarte trigger en je kunt zelfs je wapen laten graveren. Hier kozen we bijvoorbeeld voor een volledig gouden carbine, inclusief gravering alsof we in de huid waren gekropen van El Chapo. Elk onderdeel bepaal je apart en hoe je je wapen ook inricht of samenstelt, in elke missie en cut-scène van de game zal je dit weer terugzien. Wapens zijn wat dat betreft sowieso niet onzichtbaar; alles wat je bij je hebt draag je als persoon ook echt bij je, je hebt dus geen magische broekzakken. Je kunt er overigens ook voor kiezen om het wapen op te bergen in het zadel van je paard, maar ook dan zal het zichtbaar blijven.

Schiet mechaniek

Het schieten werkt in Red Dead Redemption 2 ontzettend goed, maar je hebt natuurlijk wel te maken met wat ouder materiaal. Zoals eerder al aangegeven is het belangrijk dat je de wapens goed blijft onderhouden, zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Dit kun je zelf doen, maar ook kan de gun smith dat in het lokale dorpje voor je doen. De wapens verschillen ook behoorlijk in gebruik van elkaar, zo kan je met je revolver uitstekend dekkingsvuur leveren door heel snel achter elkaar te schieten en te herladen, inclusief bijpassende animatie. Met de carbine schieten gaat natuurlijk anders, want met een enkele druk op R2 is het schieten, nadien herladen en dan weer schieten. Je hebt dus telkens twee drukken nodig om je wapen af te kunnen vuren, gezien dit wapen niet automatisch zal doorladen. Slechts een detail, maar wel iets wat het realistischer maakt.

Wat het schieten helemaal grandioos maakt is de terugkeer van ‘Dead Eye’. Naarmate je de game speelt zal je Dead Eye component omhoog levelen en waar je aanvankelijk begint met enkel en alleen slow-motion, komt daar op een gegeven moment taggen bij en de Dead Eye duurt steeds langer. In menig situatie is de Dead Eye ontzettend handig gebleken, met name wanneer er veel vijanden zijn. Wanneer je Dead Eye gebruikt bevriest de omgeving overigens niet, want het zal altijd in slow-motion zijn. Mocht je iemand taggen die tijdens deze slow-motion in dekking zit, dan zal de kogel afgeweerd worden.

In elk opzicht is deze game anders dan GTA, wat op zich logisch is gezien de tijd waarin het zich afspeelt. De shoot-outs verlopen dus over het algemeen wat trager en met het Dead Eye component krijg je hele andere gameplay. Tel daar ook nog de stamina en gezondheidsmeter bij op en je hebt veel meer invloeden om rekening mee te houden. Blijf je als een dolle rondrennen, dan zul je merken dat je stamina lager is en je dus niet zo scherp bent gedurende shoot-outs. Je gemoedstoestand heeft ook nog eens invloed, dus rust regelmatig uit, dan zul je een hele andere Arthur Morgan treffen.

In GTA V maakten we al wel kennis met hoe het is om met meerdere personages missies te beleven en dat zal in Red Dead Redemption 2 nog een stapje verder gaan, ondanks dat je nu niet kan wisselen. Je werkt nu immers met een gang en het kan zijn dat je soms de leiding hebt over een bepaalde missie of dat je moet luisteren naar iemand anders. Heb jij de leiding? Dan kun je kiezen wie begint met het omleggen van de vijand, maar andersom zul je ook geregeld opdrachten van hogerhand krijgen binnen de missies. Dit alles zuigt je simpelweg meer in de desbetreffende missie en dat vormt samen een ervaring die onvergetelijk en innoverend is binnen het genre.

Voorlopige conclusie

Er valt zoveel te vertellen over Red Dead Redemption 2, want de game bevat meer content dan je ooit had durven dromen. Het belangrijkste wat je moet weten is dat je helemaal gerust kunt zijn, want Rockstar zal een bijzondere singleplayer ervaring gaan afleveren met meer oog voor detail dan je ooit hebt gezien in een open-wereld game. Het geheel is filmisch, fantastisch geacteerd, vol met activiteiten en bezigheden, levendig en grafisch erg sterk met een draw-distance waar je ú tegen zegt. Qua verhaal hebben we natuurlijk nog vrij weinig gezien, maar de missies die we gezien en gespeeld hebben beloven erg veel goeds. Het is ons wel duidelijk dat Red Dead Redemption 2 qua singleplayer, gamers enorm gaat verrassen en vermaken!

Boxshot Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2

Releasedatum:
26-10-2018
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Rockstar Games
Ontwikkelaar:

66 reacties

 1.    137 XP
  Mobius's avatar

  I’m ready for it :D!

 2.    3891 XP
  jimke1's avatar

  Dit klinkt allemaal mooi in de oren ben echt wel benieuwd er naar .

 3. Anoniem -   
  18.204.18..xxx's avatar

  Waarom wordt er nooit vermeldt of het op een PS4 of een PS4 Pro gespeeld is… Ik bedoel het is super dat de Draw Distance goed is, maar is dat zo op de PS4 of op de PRO?

 4. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @18.204.18..xxx: ps4 pro

 5.    2511 XP
  gamexl's avatar

  Mooi! Ik heb het artikel niet gelezen… Alleen de voorlopige conclusie. Wil zo weining mogelijk meekrijgen.
  Heb er zin in!!!!

 6.    2249 XP
  Nasislike's avatar

  @18.204.18..xxx: Heel waarschijnlijk beide

 7.    2249 XP
  Nasislike's avatar

  God non de ju wat ben ik jaloers op jullie! Iets meer dan een maand nog

 8. Anoniem -   
  62.195.251..xxx's avatar

  Klinkt heel goed allemaal. Vooral dat realisme van je wapens onderhouden, je omkleden, je baard scheren, je paard verzorgen etc etc..Ik denk dat het niet voor iedereen weggelegd zal zijn, maar voor mij gaat de immersie factor hier keihard van omhoog. Heel veel zin in deze!

 9. Anoniem -   
  143.179.80.xxx's avatar

  Ik ben nog nooit zo hyped voor een game geweest !!!

 10.    1997 XP
  ps4 ps4's avatar

  yes de game van 2018.

  mvg

 11. Anoniem -   
  143.179.22..xxx's avatar

  Ik heb sinds 1 jaar een ps4 slim, maar voor dit spel ga ik met black friday een ps4 pro er bij nemen voor rdr 2 en dat alleen voor de hogere framerate. Niet voor het beeld zelf.

 12.    163 XP
  BK87's avatar

  F*ck! Als ik dit lees kan ik niet meer wachten tot ik dit kan spelen

 13. Anoniem -   
  185.184.206..xxx's avatar

  Super preview Roy! Heb er echt ontzettend zin in zeg en ben maar een heel klein beetje jaloers dat jullie al mochten spelen…

 14. Anoniem -   
  217.103.223..xxx's avatar

  @143.179.22..xxx: wauw cool man…

  Kan ook niet meer wachten deze game word een pareltje waar ik heel veel plezier aan ga beleven.

 15. Anoniem -   
  62.72.192.xxx's avatar

  @143.179.22..xxx: Die hogere framerate kun je vergeten bij deze game. “Gewoon” 30 FPS.

 16. Anoniem -   
  143.179.37.xxx's avatar

  Nou toch maar effe gereserveerd bij bol.

 17. Anoniem -   
  54.162.56..xxx's avatar

  5 weken voordat de game uitkomt, jaloerss. super veel zin in

 18. Anoniem -   
  145.53.24..xxx's avatar

  Hype!!!!

 19. Anoniem -   
  84.241.193..xxx's avatar

  Beste mensen van psx-sense kunnen jullie mij vertellen of het ragdoll systeem is verbeterd en of er genoeg bloed in zit kogelgaten in lichamen realistische bloedspetters en euphoria ragdoll is dat terug gekeert en verbeterd daar ben ik echt benieuwd naar

 20.    1384 XP
  Melvin's avatar

  Nu ben ik toch zeer benieuwd geworden

 21. Anoniem -   
  2a02:a450:9661:1:a55a:6f33:6e88:9.xxx's avatar

  Muah k wacht wel op budgetbak variant,
  Al is het waarschijnlijk 25€ niet eens waard

  Mooie ps plus game 🙂

 22.    1519 XP
  Dippiedoe's avatar

  @2a02:a450:9661:1:a55a:6f33:6e88:9.xxx: Dan kun je lang wachten, denk ik. Het is geen Ubisoft game hoor.

 23. Anoniem -   
  143.179.22..xxx's avatar

  @217.103.223..xxx:

  Nah, in de Mediamarkt is het altijd heet.
  Ook s’winters.

 24. Anoniem -   
  143.179.22..xxx's avatar

  @Dippiedoe:

  Ubisoft levert prima games zoals ac origins. Weet niet wat jou probleem is met Ubisoft hahaha.

 25. Anoniem -   
  143.179.22..xxx's avatar

  @62.72.192.xxx:

  Bron ?

 26. Anoniem -   
  87.215.97..xxx's avatar

  mooie we gaan het mee maken als het zo ver is ik ben al blij dat ik de game al op de
  24 oktober binnen heb staan in de mail van me pre-oder.

 27.    4034 XP
  20style [20]'s avatar

  Yesss voor een singleplayer liefhebber, is het echt een mooie najaar. Red dead redemption 2, spiderman (platinum) top spel, tomb raider nog mee bezig, vind ik eerlijk gezegd de beste van de 3! En ac odyssey. De winter mag beginnen!

 28.    342 XP
  Phrozbug's avatar

  Fuck, deze wil ik spelen. Wacht alleen wel ff op de echte review en de metascore.

 29.    404 XP
  Edwins1984's avatar

  Heb er even snel doorheen gelezen, dus kan het gemist hebben maar hoe is de performance? Rockstar games zijn op de consoles nou niet bepaald ‘vloeiend’ als het gaat om laadtijden en framerates. En nog ps4 pro voordelen die bekend zijn gekomen?

 30.    5954 XP
  7th-son's avatar

  @18.204.18..xxx: draw distance is meestal op beide consoles wel hetzelfde, met een uitzondering daar gelaten.
  Pro versies zijn hoofdzakelijk met hogere resoluties of hogere frame rate. De beste keuze is en blijft framerate vind ik

 31. Anoniem -   
  2a02:a440:919b:1:a4e6:c10b:7d3f:.xxx's avatar

  @20style [20]: een echte no liver dus

 32.    383 XP
  jrpg gamer's avatar

  @M4GN3T:

  Kan je ook nog de wapens uit de handen van de vijanden schieten als je ze in de arm raakt of als je ze in beide benen schiet dat ze op hun knieën gaan zitten zoals in deel 1 ? Dat vondt ik altijd een leuke toevoeging van het eerste deel

 33.    16 XP
  grenshh's avatar

  Geweldig. Ik zit al bij de brievenbus…

 34. Anoniem -   
  185.35.34.xxx's avatar

  Ik vraag mij af hoe het zit met je eigen kamp bouwen

 35.    84 XP
  Paper Mario's avatar

  @M4GN3T: Zouden jullie dat erbij kunnen zetten? Want de ene keer is het een pro en de andere keer is het een normale PS4. Thx!

 36. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @Paper Mario: verschil is bijna altijd miniem, gewoon wat scherper of net ff meer lichtinval en Anti aliasing. Niet heel bijzonder dat verschil.

 37. Anoniem -   
  2a02:a400:5e62:1:a431:8f7e:7b5b:7.xxx's avatar

  @143.179.22..xxx: koop je een xbox one x. Dan heb je pas performance. En behoudt je die oude ps4 voor de exclusieves

 38. Anoniem -   
  2001:1c01:2e02:9c00:58ad:1b0e:6e94:7.xxx's avatar

  @gamexl: er zitten geen spoilers heb net gelezen. Moeite waard hoor. Ik ben helemaal hyped

 39.    1379 XP
  mrb's avatar

  @M4GN3T: zeg je nu echt dat grafisch verschil van games tussen ps4 en ps4 pro bijna altijd miniem is?

 40.    478 XP
  ROODBAARD's avatar

  @2a02:a440:919b:1:a4e6:c10b:7d3f:.xxx:

  Géén lever? Dat is k*t!

  Proost!

 41.    1379 XP
  mrb's avatar

  @2a02:a400:5e62:1:a431:8f7e:7b5b:7.xxx: de meeste en vetste exclusives komen uit op de ps4, ik heb daarom gekozen voor een pro. Begrijp me niet verkeerd, heb ook een one x maar als ik moest kiezen dan heb ik liever een ps4 pro naast een standaard one

 42.    96 XP
  Saidinho84's avatar

  Pre order staat vast voor de Xbox One X

 43. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @mrb: sure er is verschil, maar ik vind t niet spannend en heb een pro

 44.    279 XP
  DenZon's avatar

  @ps4 ps4: voor mij de game van de hele PS4 😉

 45.    279 XP
  DenZon's avatar

  @Dippiedoe: hij zit te trollen..

 46.    1379 XP
  mrb's avatar

  @M4GN3T: Ieder zijn mening idd, ben nu stiekum ook erg benieuwd wat voor TV je hebt dan 😉

 47. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @mrb: 4k hdr van samsung uit 2017

 48.    8482 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  Ik kan niet wachten op DMC 5

 49.    1379 XP
  mrb's avatar

  @M4GN3T: grappig, de meeste zien toch weldegelijk verschil qua graphics tussen een ps4 en pro

 50. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @mrb: tuurlijk zie je verschil, maar super spannend vind ik ‘t niet

 51.    279 XP
  DenZon's avatar

  Ik ben wel erg benieuwd wat de Xbox one X doet met deze game. Ik heb zelf een PS4 ik wil heel graag deze game spelen. Maar zo’n vette game als dit dat vast zit aan 30fps is echt naar. Dat verdient geen enkele game maar al helemaal niet deze. Mijn keuzes zijn dan gewoon op PS4 spelen, wachten tot hij op pc komt en spelen op 60FPS (heb hier zo lang op gewacht en dan nog 30FPS zoals 15 jaar geleden is gewoon niet goed te praten) of een Xbox one X kopen als ie hem draait op 60FPS.

 52. Anoniem -   
  217.101.186..xxx's avatar

  @M4GN3T:
  Lennard speelt op een gewone PS4, jij speelt op een Pro.
  Er is wel degelijk verschil in grafisch, maar bovenal (getuige de DF clips) zie je ook verschil in performance.
  En zeg nou zelf: wat maken die 5 extra woordjes nou uit? “gespeeld op een gewone PS4” of “gespeeld op een PS4 Pro”.

  Als jullie daarmee de community een dienst kunnen bewijzen. Het gaat toch om klantvriendelijkheid en het de bezoekers van een website zo aangenaam mogelijk maken? Of gaat het toch alleen maar om de clicks en kan input van de users gestolen worden?!

 53.    4034 XP
  20style [20]'s avatar

  @2a02:a440:919b:1:a4e6:c10b:7d3f:.xxx: wat had je gedacht??? dat we over boeken gaan praten op een gamingsite?

 54. Anoniem -   
  24.253.240.xxx's avatar

  Singleplayer moet altijd op nummer 1 blijven!

 55. Anoniem -   
  84.26.142.xxx's avatar

  @217.101.186..xxx: Input van de lezers wordt hier best vaak als vijandig gezien vind ik, persoonlijk zou ik dit ook een goede toevoeging vinden, en als game site zou je misschien ook zelf kunnen bedenken dat dit een toevoeging is?

 56.    190 XP
  LionOfHolland's avatar

  Klinkt heel gedetailleerd en goed uitgewerkt! GOTY?

 57. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @84.26.142.xxx: nee hoor, dan ervaar je dat verkeerd. Bijna de hele site is in 10 jaar ontstaan uit input van de community.

 58. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @217.101.186..xxx: kan toegevoegd worden hoor, maar heel vaak checken we games ook op beide consoles en heel eerlijk, het verhaal blijft hetzelfde in veel gevallen. Wanneer er een afwijking is tussen beide versies melden we dit liever apart, dat is een wat betere manier van communicatie en biedt kansen voor meer context dan enkel een vermelding

 59. crew Management -    4946 XP
  M4GN3T's avatar

  @jrpg gamer: ja impact punt van kogels heeft invloed op de animatie. De ‘nut’ shots waren dan ook erg vermakelijk :p

 60. Anoniem -   
  2a02:a211:a001:7000:3904:e91d:64ef:6.xxx's avatar

  @mrb: als je zr naast elkaar zet ja. Maar als ik jou een screenshot toon dan kan jij me niet zeggen of het van de pro is of niet.

 61. Anoniem -   
  207.46.13..xxx's avatar

  @mrb:

  Ja dat is ook zo, enkel met een 4k tv heb je wat aan ps4pro voor je graphics. Anders maakt het echt niets uit. Ik heb ze beide naast elkaar werkend gehad met zelfde game en op een normale tv zie je echt geen enkel verschil. Wel loopt de pro iets soepeler, maar puur op grafisch gericht maakt het echt helemaal niks uit.

 62. Anoniem -   
  2001:984:419:1:f4dd:4f1b:6e17:d.xxx's avatar

  @mrb:

  Joh zelfs de grootste techneut experts zeggen dat op een normale hd tv het verschil nog geen 2% is. Dat is hetzelfde als met een goldplated HDMI kabel werken of met eentje van 2,95 van de action. Een beetje normaal mensenoog kan dit bijna niet waarnemen.

 63.    1379 XP
  mrb's avatar

  @2001:984:419:1:f4dd:4f1b:6e17:d.xxx: ik weet niet wie jij als bron hebt maar waarschijnlijk heb je het uit de efteling

 64. Anoniem -   
  84.106.161.xxx's avatar

  MY XBOX IS READY FOR IT! ^^

 65. Anoniem -   
  159.46.196.xxx's avatar

  @2a02:a440:919b:1:a4e6:c10b:7d3f:.xxx: Als je tof doet…doe het dan goed…Het is No Lifer…Nu staat er dat ie geen lever heeft…

 66. Anoniem -   
  185.46.212..xxx's avatar

  @84.26.142.xxx: Roy kan niet tegen kritiek. Dan verwijderd ie gauw alles zodat het lijkt alsof alles koek en ei is.

Bekijk hier de nieuwe Red Dead Online: Frontier Pursuits trailer
Gigantische zomer update voor Red Dead Online komt 10 september uit
Verdien nog snel dubbel goud alvorens de grote uitbreiding voor Red Dead Online uitkomt
A Land of Opportunities geeft deze week meer opbrengst in Red Dead Online