Review: The Shoot

Review The Shoot – De PlayStation Move ligt inmiddels al twee maanden in de winkels. De verkoopcijfers vielen Sony wat tegen,  wat misschien voor een groot deel te wijten is aan het feit dat er nog niet echt spellen in de schappen liggen waarvoor een echte gamer naar de winkels loopt. Een sport spelletje of een Kung Fu Rider is wel leuk maar niet wat de algemene PS3-consument zoekt. Daarom is het goed dat er een first person shooter voor de Move is gekomen. Of het ook een spel is waarvoor shooterfans massaal warmlopen? Dat lees je natuurlijk in deze review!

Let’s Shoot!

De naam The Shoot slaat eigenlijk op twee aspecten van het spel. Ten eerste slaat het op het feit dat je allemaal vijanden moet neer shooten en ten tweede op het idee achter de missies. Elk van de vijf missies is een film, waarin je enge tegenstanders moet neerschieten. Er is een variatie tussen vijanden, sommigen schieten terug, sommigen gooien met spullen en weer anderen zijn er alleen om meer punten te scoren.

Vijf films lijkt misschien wat weinig, maar het valt wel mee. Iedere film heeft namelijk vier scènes en een verborgen scène die je moet vinden. Daarbij komt ook dat je behoorlijk hoog moet scoren om verder te komen in de films. Je moet dus soms een film een paar keer over spelen voordat je bij de volgende film komt. Goud halen is ook nog een uitdaging die je jezelf kan geven. De goudscore is alleen behoorlijk hoog. Dit maakt het spel vrij moeilijk en dat is toch wat vreemd voor een Move spel dat nog steeds hoofdzakelijk voor casual gamers bedoeld lijkt.

CUT!

In de films moet je maar één ding doen: de regisseur tevreden houden. Rechtsboven in beeld zie je hoe hij op dat moment over je ‘acteren’ denkt. Hij kan rustig op zijn stoeltje zitten maar als je het verpest springt hij op van zijn stoel en wordt hij boos. Dan moet je zorgen dat je hem snel weer tevreden stelt, anders verlies je een take. In totaal heb je vier takes en dus vier kansen. Als je een take verliest mag je op dat punt verder gaan met de film, als je de laatste verliest moet je helemaal opnieuw beginnen met alle scènes.

Schieten met de Move

We moeten natuurlijk even aandacht besteden aan de hardware die je gebruikt om The Shoot te spelen: de PlayStation Move. Meningen zijn nog steeds verdeeld over de Move. Het is echter wel zo dat de meeste mensen niet meer om het feit heen kunnen dat dit apparaat behoorlijk precies is. De Move is dan ook ideaal voor dit simpele schietspelletje.

Het mooie aan dit spel is dat je de Move niet kalibreert op je ontvanger, de PS Eye, maar op de TV. Je kalibreert de Move door op doelwitten op je TV te mikken. Als je die geraakt hebt, ben je klaar en is je cursor vrijwel perfect gekalibreerd. Dat maakt dat het echt prima werkt als je in films aan het schieten bent.

Een echte shooter?

The Shoot is echt een heel leuk spel geworden. Er zit wat droge humor in, je vijanden maken namelijk hier en daar een lollige opmerking en het schiet ook heerlijk. Maar een echte shooter is het zeker niet geworden, The Shoot is veel meer casual dan een echte shooter als Call of Duty of Killzone. De variatie aan wapens en realisme ontbreekt compleet in The Shoot, wat geen kritiek is maar gewoon een teken dat The Shoot niet van dat genre is.

Wat verwarrend is, is dat je voor goud-scores en zelfs om nieuwe films te vrij te spelen vrij hoge scores moet halen en dat terwijl The Shoot een spel  is dat niet gekocht gaat worden door ervaren shooter fans. In een spel dat hoofdzakelijk gekocht wordt door mensen die meer van even tussendoor een spelletje spelen houden dan uren achter elkaar is het toch een beetje verkeerd om pittige uitdagingen in de game te stoppen.

Score aanval

In ‘Score aanval’ komt The Shoot veel meer tot zijn recht dan bij al die films. In Score aanval kan je in je eentje of met zijn tweeën proberen de highscore te zetten. We hadden helaas maar beschikking tot één Move, dus met zijn tweeën konden we niet testen. In je eentje kun je een scène kiezen uit een film naar keuze, als je die al vrijgespeeld hebt natuurlijk. Door veel vijanden achter elkaar neer te schieten krijg je combo-bonussen waardoor je veel punten kunt halen en met power-ups kun je dit nog verder vereenvoudigen. Dit is veel meer waar The Shoot om hoort te draaien, simpele uitdagingen waarin je tegen elkaar de strijd aan gaat.

Conclusie

De PlayStation Move is met The Shoot nog niet echt een hardcore titel rijker. Alles van het schieten tot de power-ups typeren niet echt een grote shooter. Dat wil niet zeggen dat The Shoot niet leuk is want het is een erg grappig en vermakelijk spel waarmee casual gamers zich uren kunnen vermaken. Hiernaast biedt The Shoot ook nog uren speelplezier voor de wat meer ervaren gamers die een tweede plek niet snel accepteren door middel van pittige uitdagingen.Als je nog twijfelde om een Move te kopen dan zou The Shoot misschien wel eens de reden kunnen zijn om er nu toch aan te geloven.

Pluspunten

 • Ongelooflijk precies schieten met de Move
 • Leuke films
 • Wat droge humor verwerkt in het spel

Minpunten

 • Nog steeds geen titel die grote hardcore gamers naar de winkels trekt
 • Iets te pittig voor de meeste casual gamers

Boxshot The Shoot

The Shoot

Releasedatum:
29-10-2010
Genre:
Actie
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:
Trophies: The Shoot
Gepubliceerd op 10 nov, 2010 om 19:11
 1. Anoniem -   
  Ray-Play's avatar

  Maak dan ook gelijk een review over de andere standaard Move spellen… Dit spel is geen serieuze review waard!

 2.    374 XP
  Goliath's avatar

  @Ray-Play: Ach, het is toch één van de eerste Move games die een voldoende scoort.. Dat maakt hem toch al anders dan de rest van de standaard Move games 😉

 3.    5494 XP
  7th-son's avatar

  uhmmm een extra minpunt, het continu moeten centreren van je move controller

 4.    220 XP
  salberts93's avatar

  @ 7th-son dat kalibreren is gewoon even nodig, die Eye moet even die bol zien. anders krijg je net als met een Wii dat t gewoon niet klopt
  @ Ray-Play volgens mij hebben we best wel veel Move spellen gereviewd, Kung Fu Rider, The Fight, nu deze en Sports Champions zat al verwerkt in de Move review. met deze review proberen we potentiële move kopers een idee te geven van wat er zoal aan spellen voor die controller beschikbaar is

 5. Anoniem -   
  Ray-Play's avatar

  Alsnog vind ik het zonde van de tijd. MIJN MENING! 😉 stop deze tijd in het aanpassen van de GT review, toch Goliath! Haha nee grapje 😉

 6. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @Ray-Play: Een review valt niet zomaar aan te passen, maar laten we het even on-topic houden ;-).

 7. Anoniem -   
  Chrisje's avatar

  Jongens, ik wil hier toch even op reageren.

  De move is exact met bewegingen en zeer precies mee eens , maar voor een spel als dit wil je gewoon richten op het scherm met een iron sight op je gun zoals bijvoorbeeld met een lightgun, en dit kan de move helaas gewoon niet.

  Probeer maar eens te mikken met de move zoals je met een light gun zou doen dan merk je wel dat move dus echt niet schiet waar jij mikt. Nee, het komt er helaas op neer dat je de virtuele cursor op je lcd scherm gaat bedienen met de move in de hand 🙁 . Zelfde idee dus als die ouwe wolf spelletjes op de pc waar je de cursor over het scherm bewoog met de muis.

  Ik vind dit heel erg jammer, ik heb alle timecrisis delen en pointblanc delen op ps1 en ps2 en hoopte een beetje dat de move echt precies zou zijn als een light gun om ook timecrisis op de ps3 te kunnen spelen maar de timecrisis demo op de ps3 is dus net zo bagger kwa mikken.

  Ik had al in me achterhoofd dat dit misschien het geval ging zijn omdat de move gewoon geen licht registreert zoals een light gun wel doet.

  Ook met de meerdere calibratie punten in de hoeken van je lcd scherm valt er gewoon niet op je scherm te mikken.

  Begrijp me niet verkeerd voor spellen als tennis en weet ik allemaal wat voor gein er meer uitkomt is de move super precies en exact, maar mikken op je scherm kun je wel vergeten.

  Ik verlang naar een echte light gun mocht die ooit voor een lcd tv uitkomen, daarmee kon je tenminste echt mikken en had je niet een lullige virtuele cursor op je scherm nodig.