Review: FIFA 19


Review: FIFA 19 – Wanneer ik met vrienden plaatsneem achter een PS4, is de kans groot dat we op het punt staan een aantal potjes FIFA tegen elkaar te spelen. De nieuwste game in het inmiddels ellenlange rijtje aan titels ook zelf aanschaffen is lange tijd echter uit den boze geweest. Als verstokte Antwerpfan – voor de Nederlanders onder ons: Antwerp is de oudste club van Belgenland en tevens één met een legendarisch fanatieke aanhang waar ik graag mezelf toe reken – nam ik lange tijd koppig de stelling “géén FIFA zonder mijn favoriete club” in de mond. Wanneer die club er dan maar liefst dertien jaar over doet om terug het hoogste niveau te bereiken, blijft het op FIFA-vlak lang bij leentjebuur spelen. Nu Antwerp niet alleen terug is, maar ook weer ouderwets sterk voetbal uit zijn mouwen schudt, ligt de nieuwe FIFA uiteraard weer in de bovenste lade ten huize Spapen. We love you, Antwerp. En FIFA 19 ook, zo blijkt.

Het échte Kampioenenbal

FIFA 18 kon het al niet laten om bij aanvang zijn mascotte Cristiano Ronaldo direct voor de virtuele leeuwen te gooien en FIFA 19 trekt die lijn rustig door. Nog voor je effectief van start gaat en gevraagd wordt om een profiel te creëren, krijg je immers al een wedstrijd op het scherpst van de snede voorgeschoteld. Niet alleen het onlangs door Ronaldo vervoegde Juventus wordt hier koninklijk in de schijnwerpers geplaatst, ook de laatste aanwinst die EA op licentievlak wist te verzilveren heeft een ereplaatsje in deze eerste kennismaking. Voor wie minder goed is in het tussen de lijnen door lezen: je mag wanneer je FIFA 19 voor de eerste keer opstart meteen met Juventus trachten de Champions League te winnen en wel tegen de geslepen tegenstanders van Paris Saint-Germain. Vuurwerk gegarandeerd.

Een vlotte 4-2 overwinning later kijk ik zelfgenoegzaam naar het startscherm van de game en besef ik opnieuw dat FIFA 19 door zijn licenties eigenlijk al een haast onoverbrugbare voorsprong heeft op directe concurrent Pro Evolution Soccer. Het is nu eenmaal een stuk leuker om Chelsea het vuur aan de schenen te leggen dan een partijtje te winnen tegen London FC. FIFA 19 kan rekenen op realistische versies van de voornaamste competities, waarin je de juiste ploegen treft met daarin de spelers die op dat moment écht hun clubkleuren verdedigen. Dat gevoel van authenticiteit is in principe onbetaalbaar. Nu FIFA 19 met de Champions League, de Europa League en de Europese Supercup ook de grote Europese toernooien officieel aan zijn rooster toegevoegd heeft, is het totaalpakket alleen maar aantrekkelijker geworden.

Helden van het voetballeven

Wie de voorbije twee jaar steevast in zijn buidel tastte om de nieuwe FIFA in zijn spelconsole te kunnen schuiven, heeft vast al wel gehoord van Alex Hunter, zijn halfzus Kim en goede vriend Danny Williams. Deze fictieve voetbalgoden speelden in de vorige twee iteraties van de game de hoofdrollen in The Journey, een verhaalmodus die met wisselend succes trachtte om de nodige dramatiek aan de game toe te voegen, zowel op als naast het veld. De drie figuren hebben elk zo hun dromen (Williams en Hunter azen op de Champions League trofee, Kim hoopt het WK Vrouwenvoetbal te winnen) en het is aan jou om deze in de mate van het mogelijke te verwezenlijken. Op het veld gaat dit op de gebruikelijke wijze: met enkel het personage of zijn/haar volledige team onder je duimen. Ernaast is een ander verhaal.

Je mag het drietal immers ook door hun rijkelijk gevulde privéleven manoeuvreren en doet dit voornamelijk door net als in een RPG belangrijke keuzes te maken. Op welke manier wil je in de belangstelling staan? Met wie mag je samenwerken? En trek je kledij aan die je trainer voor de borst stoot, maar je populair maakt bij het grote publiek of net omgekeerd? De hoeveelheid details is bewonderenswaardig, maar helaas ben je uiteindelijk toch voornamelijk naar meetings tussen spelers en managers aan het kijken. Hoezeer EA ook probeert om de verhaallijnen van de nodige schwung te voorzien, als puntje bij paaltje komt is het voor iemand die gewoon virtueel wil voetballen allemaal niet zo bijster interessant. Dat de personages van bordkarton zijn en het stemmenwerk evenmin indruk maakt, helpt ook niet. Leuk voor even.

Manager op en naast het veld, meester in het gokkantoor

De meeste aantrekking zit voor mij nog steeds in de carrièremodus. Je kruipt hier in de huid van de manager van je favoriete team en speelt vervolgens alle wedstrijden van dat team, terwijl je eveneens achter de schermen alle touwtjes in handen houdt. De transfermogelijkheden zijn net als elk jaar weer dat tikje realistischer en uitgebreider, zeker nu je ook rekening dient te houden met de karakters en persoonlijke wensen van de spelers in kwestie. Gewoon snel een wedstrijdje spelen gaat uiteraard ook nog steeds, zij het met meer opties dan voorheen. Zo worden potjes tussen vrienden meteen een stuk competitiever nu FIFA 19 zonder verpinken bijhoudt hoeveel partijtjes je al tegen bepaalde mensen gewonnen of verloren hebt. De mogelijkheid om de regels van de sport aan te passen, houdt het geheel ook langer fris.

Je persoonlijke vaardigheden bijschaven doe je nog steeds aan de hand van de zogenaamde skill games, mini-games die bepaalde aspecten van het spel uitvergroten en ofwel automatisch gestart worden tijdens laadschermen, ofwel rechtstreeks geselecteerd kunnen worden in het menu. Het immens populaire FIFA Ultimate Team is, ondanks de recente aantijgingen van het Belgische gerecht, ook nog steeds van de partij. Geïnteresseerden zullen blij zijn met nieuwe iconische aanwinsten als Johan Cruyff en Rivaldo, al gebiedt de eerlijkheid mij toe te geven dat die gokpraktijken bij mij vooral een vieze nasmaak nalaten. FIFA 19 is met andere woorden opnieuw een heel volledig aanvoelend pakket… al biedt de game uiteraard voor het zoveelste jaar op rij weinig nieuws onder de zon. Het is goed, maar vooral ook meer van hetzelfde.

Hoe verander je een winnend team? Beetje bij beetje

Virtuele voetbalpuristen zullen opmerken dat EA de formule van FIFA weer lichtjes getweakt heeft. De game zal nooit echt heel anders aanvoelen dan het vorige deel, al zie je hier en daar wel wat vernieuwing opduiken. Duels zijn bijvoorbeeld een stuk fysieker geworden, waardoor het juist afschermen van de bal vaak cruciaal blijkt. Spelers nemen op tactisch vlak ook betere beslissingen; zo zullen ze regelmatig een bal buiten laten lopen wanneer ze hier voordeel uit kunnen halen. Een resem nieuwe ‘first touch’ mogelijkheden geeft FIFA-fanaten tenslotte iets nieuws om zich in te verdiepen, maar de doorsnee speler zal deze mogelijkheden volgens mij niet als doorslaggevend beschouwen. FIFA blijft naar mijn mening dus vooral aanvoelen als een jaarlijkse upgrade. Of dat zestig euro waard is, is een andere discussie.

Wacht even… is DAT Hairemans?

Op visueel vlak zet de game opnieuw enkele stapjes vooruit, met sterspelers die steeds meer de grens met het fotorealisme overschrijden en supporters die bij vlagen haast van vlees en bloed gemaakt lijken te zijn. Helaas blijkt hier wel degelijk sprake te zijn van een soort virtuele ranglijst. De topploegen (en dus ook de teams die het vaakst op de voorgrond treden) zien er spectaculair uit, de kleinere broertjes… moeten het met heel wat minder make-up doen. Als ik terug even Antwerp erbij sleur – de club die in mijn hart op het hoogste schavot prijkt, maar in realiteit (nog) niet bij de absolute top hoort – dan merk ik al snel dat spelers als Geoffrey Hairemans vaak in de verste verte niet lijken op hun echte tegenhangers. Ergens begrijpelijk, ergens jammer. Gelukkig is FIFA 19 op audiovlak evenwichtiger. De sfeer in de stadions gaat er opnieuw op vooruit en het commentaar komt ook weer dat tikje echter uit de hoek.

op Metacritic
Conclusie

FIFA 19 maakt babystapjes in de juiste richting en eerlijk gezegd had ik ook niet anders verwacht. Als je al lange tijd een winnende duif in de til hebt, ga je dat beest niet kortwieken in de hoop dat hij plots al wandelend een trofee in de wacht sleept. FIFA 19 is vooral een upgrade van FIFA 18, één die voor de kenners enkele leuke gameplay tweaks in petto heeft, maar bij het grote publiek vooral zal scoren met zijn geüpdatete licenties en de op visueel vlak spectaculair vormgegeven voetbalsterren. Al blijft van die pracht en praal heel wat minder over wanneer je het aandurft om kleinere teams onder je duimen te nemen. Als puntje bij paaltje komt, kunnen we over FIFA 19 enkel muggenziften. De game is weer een tikje beter dan zijn voorganger en overtuigt zonder te innoveren. Voorlopig dus geen degradatie.

Pluspunten

 • Weer een stapje vooruit op vlak van gameplay
 • Tal van spelmodi en gameplay opties
 • Authentieke licenties (waaronder de Champions League)
 • Visueel overwegend sterk

Minpunten

 • Weinig nieuws onder de zon
 • The Journey niet bijzonder interessant
 • Grafische pracht en praal reikt niet tot aan de minder bekende teams

8.0

Boxshot FIFA 19

FIFA 19

Releasedatum:
28-09-2018
Genre:
Sport
Uitgever:
EA Games
Ontwikkelaar:

45 reacties

 1.    1359 XP
  insanespartan's avatar

  Weer een stapje vooruit op gameplay? Serieus. Die keepers hebben zelfde animatie duik al sinds fifa 2002. En schoten ook. Hoe spelers bewegen en rennen is al minimaal 15jaar zelfde. Vooruitgang op gameplay lol. Enige wat ze doen is via het tweaken ene jaar slomer maken en andere jaar sneller. En 1 maand na release zijn er al zoveel updates uit die gameplay veranderen doormiddel van tweaken dat je weer een totaal andere gameplay hebt als hoe je hem hebt gekocht. Dat mensen deze oplicht praktijk nog steunen is al erg zat.

  Visueel mooi? Er is een filmpje die fifa 13 tm 19 langs elkaar zet zonder te weten welke fifa deel welke is om te laten zien hoe alleen de kleuren anders uitzien ingame in de afgelopen 7 jaar.

 2. Anoniem -   
  217.123.60..xxx's avatar

  @insanespartan: +1 the blind always follow

 3.    2374 XP
  peyj's avatar

  Mensen klagen altijd over CoD, maar FIFA lijkt me echt copy + paste XD. Leuk voor de voetballiefhebbers onder ons, ik vermaak me wel met ander games ;).

 4. Anoniem -   
  107.23.92.xxx's avatar

  @insanespartan: Volgens mij is er iemand gefrustreerd.

 5.    1519 XP
  Dippiedoe's avatar

  @insanespartan: De keepers zijn anders sterk verbeterd in de afgelopen jaren. Tot en met FIFA 14 waren de keeper animaties rampzalig slecht, en stoorde ik me daar ook heel erg aan. Maar na FIFA 15 hebben ze op dat gebied een hele grote stap vooruit gemaakt. Misschien moet je FIFA eens zelf proberen, i.p.v. oordelen d.m.v. het kijken naar YouTube filmpjes.

 6. Anoniem -   
  84.241.205..xxx's avatar

  Stilstand is achteruitgang…
  En met enkel een klein beetje tweaken staan ze nagenoeg stil.

 7. Anoniem -   
  178.85.30..xxx's avatar

  @insanespartan: Oke, dus zelf speel je geen FIFA maar je weet er werkelijk alles over te vertellen? Bijzonder.

 8. Anoniem -   
  86.86.159..xxx's avatar

  Een 8 voor copy-paste werk gevuld met lootboxen?

 9. Anoniem -   
  193.191.137..xxx's avatar

  wat een slechte review zeg. Heel erg kort ook en er word nergens diep op in gegaan. Fifa gaat totaal niet meer vooruit en de gameplay waar het om draait is nog steeds houterig en stroef. Dat FIFA nou de rechten heeft met alle licenties weten we nu wel en is in mijn ogen door KONAMI hier niets aan te doen.

 10.    383 XP
  jrpg gamer's avatar

  Wanneer komt jullie wwe 2k19 review?

 11. Anoniem -   
  188.206.68.xxx's avatar

  Volgens mij is dit de slechtste review op heel PSX….

 12. Anoniem -   
  84.105.218..xxx's avatar

  @178.85.30..xxx:
  Tuurlijk speelt die het,alleen mensen die slecht zijn online zeiken over alles.Dit is niet goed dat is niet goed,fifa19 is gewoon een verbetering van de vorige versie.

 13. Anoniem -   
  84.241.205..xxx's avatar

  Wat ik niet snap is dat sportspellen als NHL19 en NBA2k19 flink gemind worden op microtransacties, maar dat dit bij FIFA alleen zijdelings wordt benoemd….Op Youtube is er een user genaamd Bateson87 die 1,2 miljoen aan fifapunten heeft ingekocht ( omgerekend 12.000 euro) en daardoor mijlenver voorstaat qua spelers/ teams als de rest. Dit is gewoon pay to win ….

 14.    1359 XP
  insanespartan's avatar

  @Dippiedoe:

  Voor keepers waren er in fifa 18 maar liefst 3 updates om het nornaal te laten functioneren

 15.    1359 XP
  insanespartan's avatar

  @178.85.30..xxx:

  Tot nu toe allemaal gespeeld.

 16.    1359 XP
  insanespartan's avatar

  @107.23.92.xxx:

  Volgens mij weetje niet wat gefrustreerd is.

 17. Anoniem -   
  2a02:a440:919b:1:7025:f29f:df64:d.xxx's avatar

  onderzetter games

 18. Anoniem -   
  188.206.75..xxx's avatar

  Hebben jullie ook dat je de keeper bij een Doeltrap niet tkan bewegen. Zo kan je niet zien waar je heen schiet

 19. Anoniem -   
  2a02:a440:919b:1:7025:f29f:df64:d.xxx's avatar

  @insanespartan: daarom ook mega troep speel zoizo mooie games geen voetbal

 20. Anoniem -   
  94.214.24.xxx's avatar

  NBA 2k een lage score geven omdat het een vc grind is .. en FIFA zit vol met lootboxes en weinig vernieuwing kwa modes , waar NBA heel veel verschillende game modes heeft krijgt een relatief lage score en FIFA 19 die vol zit met fut only game mode omdat de rest niet is veranderd krijgt een 8 … goed bezig psx sense .. zelfs nhl 19 scoort hoger dan FIFA omdat de schaatsers net zo reageren als in t echt goh het is een ijshockey game geen honkbal.

 21. Anoniem -   
  2a03:a8e0:efff:2868:4069:956b:5bd:a.xxx's avatar

  @188.206.75..xxx: ja dit is ook de bedoeling. IVM lokaal fifa spelen dat je niet kan zien waar je heen schiet, echter is het gevolg bij mij dat ik zelf ook niet weet waar ik heen schiet.

 22. Anoniem -   
  2a03:a8e0:efff:2868:4069:956b:5bd:a.xxx's avatar

  @insanespartan: een deel van je verhaal klopt, echter voelt fifa toch ieder jaar anders aan. Ik zeg niet dat dat reden genoeg is om het spel ieder jaar weer te kopen, maar het voelt net als COD wel altijd als iets nieuws

 23. Anoniem -   
  62.140.137.xxx's avatar

  wat kan jullie zeuren zeg dan speel je toch geen Fifa en Fifa 19 is weer iets beter geworden dit is weer top spel en alles kan niet in een keer super goed zijn het heeft tijd nodig en ze komen tijd te kort daarom kan Fifa niet in een keer super goed zijn en elk jaar gaat Fifa Weer een stapje vooruit

 24.    97 XP
  Forestt_NL's avatar

  Ik las speciaal deze review om te kijken of er wat veranderd was met die ‘gokpakjes’ met spelers. De reviewer heeft er het er even maar gaat daar niet echt op in. Dus bij deze.. Hoe zijn de microtransactions bij FIFA 2019? Heeft EA wat veranderd na alle commotie van de afgelopen maanden?

 25. Anoniem -   
  62.140.132.xxx's avatar

  Al dat gehuil van de kindertjes om een cijfer. Je weet toch dat een review en de daarbij behorende cijfer subjectief is? Als jij vindt dat een game een 9 verdient, dan is het gewoon een 9. En met een onvoldoende net zo. Er is niks officieel aan een review score en al helemaal niet op een site als PSX sense.

 26. Anoniem -   
  2001:1c04:2c01:b600:fcc5:777:70d9:8.xxx's avatar

  Ik speel tegenwoordig alleen maar carrière modus , maar als ik goed begrijp hebben ze daar enkel de transfers iets aangepast?

  Vind de review wat kort en onoverzichtelijk, maar goed er is blijkbaar niet veel meer over te vertellen.

 27.    110 XP
  Destiny66's avatar

  @insanespartan:

  Duiken keepers uit 2002 anders dan keepers van nu?

 28. Anoniem -   
  84.241.200..xxx's avatar

  @62.140.132.xxx: Cijfers zijn inderdaad subjectief. Alleen zou er wel een rechte lijn getrokken moeten worden wbt microtransacties.

 29. Anoniem -   
  84.241.200..xxx's avatar

  @Forestt_NL: Af en toe krijg je pakjes met de keuze uit een aantal spelers. 99% vd andere gevallen gaat het nog steeds via de oude methode.

 30. Anoniem -   
  212.78.215.xxx's avatar

  Ik vraag me af in hoeverre deze reviewer objectief kan kijken naar Fifa aangezien hij in de eerste zin al aangeeft: “Wanneer ik met vrienden plaatsneem achter een PS4, is de kans groot dat we op het punt staan een aantal potjes FIFA tegen elkaar te spelen.”. Dit geeft de verwachting dat het hier om een fanboy van de serie gaat.

  Daarnaast zeg je visueel overwegend sterk, maar daar ligt toch juist de zwakte van dit spel. Gezichten en stadions wordt al jaren weinig aandacht aan besteed om ze compleet te maken en nog levendiger.

  Eigenlijk is dit hét jaar om Fifa eens af te straffen voor hun ondermaatse updates, maar deze review moedigt dit gedrag juist aan met zo’n hoog cijfer.

 31. Anoniem -   
  89.99.201..xxx's avatar

  Ik word gek van FIFA 19, Pasen is heel anders kan geen normale paas meer geven. Verdedigen is verschrikkelijk, heel anders dan FIFA 18 en opendraaien duurt echt een uur. Voor mij zit er geen verbetering op de graphic na.

 32. crew Management -    2131 XP
  Rastapopulos's avatar

  @212.78.215.xxx: Ik denk dat dat hem meer in het feit zit dat FIFA een uitstekend gezelschapsspel is. Beetje raar om dan gelijk te concluderen dat het een fanboy is.

 33.    97 XP
  Forestt_NL's avatar

  @212.78.215.xxx:

  Toch zie je op metacritic dat critic reviews ook rond een 8 zitten. Momenteel gemiddeld een score van 84.

  Overigens…Player reviews geeft een gemiddeld van 3,3. Maar als je sommige van die leest vraag je je ook af of het wel objectief genoeg is.

  Zal wel ergens in het midden zitten.

 34.    1384 XP
  Melvin's avatar

  Heb er zin in….morgenavond ermee aan de slag

 35.    4034 XP
  20style [20]'s avatar

  Zitten er Belgen bij psx sense redactie? Nice maar ben wel geen Antwerp fan lol! Eerlijke review en dit was ook te verwachten dat ze niet veel gingen veranderen!

 36. Anoniem -   
  217.105.144..xxx's avatar

  Wat een gezeik allemaal. Bijna iedereen speelt FIFA en dan natuurlijk het liefst de laatste versie. Laten we nou eerlijk zijn, we hobbelen met z’n allen achterelkaar aan. En terecht, FIFA speelt als een zonnetje, net als de concurrentie PES. Het zijn beide geweldige games voor een potje tegen vrienden op de bank. Beter vermaak is er bijna niet.

 37.    4034 XP
  20style [20]'s avatar

  @217.105.144..xxx: ja dat is waar ik wil ook altijd de laatste nieuwe fifa. Ook al zijn het kleine nieuwe dingen. Het blijft voetbal meer kunnen ze niet doen. Juist hetzelfde bij race games en fighting en shooting. Als formule goed zit gwn beter maken!

 38.    97 XP
  Forestt_NL's avatar

  @20style [20]:

  Ze kunnen toch een jaarlijkse DLC of upgrade aanbieden ipv jaarlijks een 70 euro versie (standard)? Of anders de game eeen paar tientjes lager doen. De wijzigingen staan waarschijnlijk niet eens gelijk met de kosten van een volwaardige nieuwe game. En in geval van upgrades dan natuurlijk dan wel om de paar jaar wel een hele nieuwe versie uitbrengen met echte duidelijke grafische verschillen en verbeterde gameplay.

  Maar nee.. dat doen ze niet om de reden die 217.105 en jij al aangaven. Iedereen hobbelt achter elkaar aan en wil de nieuwste versie. En dat weten ze uiteraard bij EA. Vaste klanten elk jaar die zonder gezeur 70 euro betalen (excl. microtransactions) omdat ze wel mee moeten (en vaak ook willen). Business-wise heel slim en winstgevend.

 39. Anoniem -   
  84.29.162..xxx's avatar

  PES 2019 heeft een hogere score op jullie site dan FIFA 2019. Gelukkig snappen jullie dat gameplay het meest belangrijke is van voetbal. Optionfile met PES 2019 en ik heb ook alle licenties. Wat wil je nog meer!

 40. Anoniem -   
  79.122.39..xxx's avatar

  Heerlijke review. Kan niet wachten om vanuit Hongarije van vakantie, zondag aan te komen in NL en dan heerlijk te kunnen beginnen!!!!

 41. Anoniem -   
  31.161.149..xxx's avatar

  Ik vind fifa 19 fijner spelen dan 18

 42.    4034 XP
  20style [20]'s avatar

  @Forestt_NL: ja dat is waar, bij fifa kunnen ze bv een dlc fifa street 19 toevoegen. Zou vet zijn

 43. Anoniem -   
  85.17.34..xxx's avatar

  Die rotkop van Neymar op de cover is voor mij al meer dan genoeg reden om deze over te slaan.

 44. Anoniem -   
  2001:1c05:2009:1c00:7d5b:6c02:8ee4:.xxx's avatar

  FIFA kom niet op me ps4 schijt game anti voetbal

Gratis content update voor FIFA 19 voegt Women’s World Cup toe
FIFA 19 heeft een nieuwe patch gekregen, check hier de changelog
FIFA 19 update 1.11 verschijnt later deze week, hier alle details
FIFA 19 update 1.10 vrijgegeven en dit is de changelog