Special: The Chantry (PS VR) – PlayStation VR leent zich voor veel mooie games en die hebben we in de afgelopen twee jaar veelvuldig zien verschijnen. Het leent zich echter ook voor unieke ervaringen die minder goed overkomen via de tv en ook is het een uitstekend middel om mensen op een creatieve wijze een geschiedenisles bij te brengen. Dat laatste geldt voor The Chantry, een educatieve tour die op een speelse wijze je een verhaal zal vertellen over een vrij belangrijke gebeurtenis zo’n 200 jaar geleden.

Het huis van Jenner

In The Chantry sta je in de schoenen van een onbekende individu die het huis van dokter Jenner bezoekt. Door zeer nauwkeurige notities van toen heeft de ontwikkelaar dit huis tot in details na kunnen maken en jouw doel is het bezoeken van alle kamers. In deze kamers tref je allerlei objecten aan en terwijl je ze aanklikt krijg je meer toelichting. Deze toelichting is eveneens afkomstig uit de eerder genoemde notities die zo’n 200 jaar geleden zijn gemaakt en daarmee krijg je dus een erg realistische en geloofwaardige representatie van het huis en interieur van Jenner.

De kamers in het huis zijn echter lang niet allemaal direct toegankelijk en dat is waar het puzzel element van deze VR-ervaring om de hoek komt kijken. Sommige van de objecten die je op kunt pakken zijn gelinkt aan een bepaald onderwerp en die onderwerpen refereren weer aan de deuren in het huis. Het is dus zaak om alle objecten te zoeken en op te pakken die op het lijstje staan die de game je af en toe toont. Vind je al deze objecten? Dan zal de betreffende deur geopend worden waar je weer wat meer over het verhaal van dokter Jenner te horen krijgt. Dit proces herhaalt zich continu en hoewel het nooit ingewikkeld is, is het op één of andere manier heel erg rustgevend en ontspannend.

Het verhaal van Jenner

Dokter Jenner is niet zomaar een willekeurige arts, hij heeft namelijk mensen opzettelijk geïnfecteerd met ziektes. Voordat je denkt aan een horrordokter, zijn intenties waren puur goedbedoeld. In de tijd dat hij leefde was de pokken een dodelijke ziekte die veel mensen het leven heeft gekost. Er waren echter variaties, zo had je ook de koepokken en volgens zijn theorie zou het één het andere kunnen uitsluiten met eventueel als resultaat het terugdringen van de doden. In feite kwam het gewoon op vaccinatie neer, maar in die tijd lag dat allemaal wat gevoeliger – hoewel dat vandaag de dag ook weer een behoorlijk issue begint te worden, maar dat terzijde.

blank

De VR-ervaring vertelt je aan de hand van de objecten die je treft en de verschillende kamers die je aandoet wat er allemaal is gebeurd en hoe het leven van dokter Jenner er uit heeft gezien. Het kan echter – als het verhaal je onbekend is – bij momenten wat vaag en onsamenhangend zijn, maar gelukkig krijg je aan het einde nog een slotconclusie met meer toelichting en dat zorgt er voor dat The Chantry best wel een interessante ervaring is. Met name omdat het een geschiedenisles op creatieve wijze doet vertellen en interactie ook daadwerkelijk nodig is om verder te komen. Vergis je echter niet, want dit is puur een VR-ervaring. Van gameplay is nauwelijks sprake, dus je moet hier wel voor open staan.

Kort maar krachtig

The Chantry is te doorlopen in pakweg een uur tijd, dus heel uitgebreid is het niet. Daar is de prijs van €5,49 dan ook naar en de VR-ervaring bevat als één van de weinige ook Trophies, dus dat is op zich een leuke extra. Een uur is normaal gesproken niet echt lang, maar voor deze educatieve tour is het precies genoeg. Mits het je kan interesseren zal het je niet vervelen en doordat de ontwikkelaar samen heeft gewerkt met de universiteit van Utrecht, beschikt de game over Nederlandse teksten en voice-acting. Alles wat je treft en onderzoekt levert immers toelichting op.

blank

Dit is ingesproken door Nederlandse stemacteurs en die proberen het overtuigend te brengen door op een meer bijpassende manier te spreken, zoals in die tijd gedaan zou worden. Of het klopt is niet te verifiëren, maar het zorgt wel voor de juiste sfeer. Sterker nog, de voice-acting is best wel goed en dat samen met een visueel nette ervaring zorgt ervoor dat er eigenlijk niet zoveel op The Chantry aan te merken valt. Ja, het is aan de korte kant, maar het had niet per se heel veel langer gehoeven. Enkel het verhaal had misschien ietsje strakker verteld mogen worden, maar als je na afloop nog vragen hebt is gelukkig het internet daar. The Chantry is geen game, maar wel een boeiende VR-ervaring die je een waargebeurd verhaal doet vertellen.