Special: RAWG, de grootste games bibliotheek en encyclopedie ter wereld – Nieuwe initiatieven die echt wat toevoegen aan het leven van een gamer moeten we natuurlijk altijd toejuichen. Anno 2018 gaat innovatie bijzonder snel en het ene idee na de ander steekt de kop op. Eén van de interessante initiatieven is RAWG, een platform dat je overzicht geeft, je nieuwe games laat ontdekken en je meer inzicht geeft op je eigen game gedrag. Geheel vrijblijvend, nog steeds in ontwikkeling, maar met ambitieuze doelen voor ogen zijn we er even ingedoken om je middels dit artikel meer over het concept te vertellen.

Je complete bibliotheek

Je hebt thuis een collectie van PlayStation 4 games, misschien heb je ook je PlayStation 3 games nog liggen. Wellicht speel je af en toe op de pc en Xbox One. Al deze games liggen her en der door je huis heen of je hebt juist een mooie kast waar je alles in opgeborgen hebt. Dan heb je nog het stukje van digitale games. Soms koop je games digitaal omdat ze enkel op die manier verkrijgbaar zijn, of je bent overgestapt van fysieke games naar digitale games of je hebt domweg tijdens dat slechte weer geen zin gehad om naar de lokale gameshop te fietsen. Er zijn tig voorbeelden te noemen van hoe gamers met hun games omgaan en waar ze worden aangeschaft, maar bij veel games raak je het overzicht al snel kwijt.

RAWG is onder andere omwille van die reden gestart met het aanbieden van een platform dat een soort IMDB voor games genoemd mag worden. Op de website – die nog in ontwikkeling is en zodoende in beta verkeert – kun je op dit moment maar liefst 240.000+ games vinden die in de database staan. Dat zijn games voor de PlayStation 4, maar ook de Xbox One, pc en titels die jaren terug zijn verschenen. Waar het op neerkomt is dat je eigenlijk je complete collectie op de website bij elkaar kan zoeken en daarmee creëer je overzicht. Nu is het natuurlijk niet bijster efficiënt om die enorme hoeveelheid games handmatig bij elkaar te gaan zoeken, maar daar biedt de website een handig tooltje voor.

Je kunt je persoonlijke account koppelen aan je PlayStation Network account, je Xbox Live ID en je Steam ID. Door deze koppeling te leggen haalt de website automatisch alle games op die je bezit of gespeeld hebt, waardoor je direct alles in een overzicht hebt. Dit scheelt tijd en moeite, maar als er nog wat ontbreekt kun je een game handmatig toevoegen. Handig is ook dat de website alle games die aan je account gekoppeld zijn in je persoonlijke bibliotheek plaatst en dat beperkt zich niet alleen tot de huidige generatie consoles. Dat maakt het gebruik van de website natuurlijk erg efficiënt, maar hierbij geldt wel dat als je nog PSX of PS2 games hebt liggen, dat je die handmatig moet toevoegen. Dat valt immers niet te tracken via je PlayStation Network account.

Ontdek games, hun makers en nieuwe games

Naast dat er een enorme hoeveelheid games in de database staan, staat ook de informatie van de ontwikkelaars erin. Dat kan om een studio gaan, maar ook om individuele personen die aan een bepaalde titel hebben meegewerkt. Benieuwd naar waar Brian Intihar (director van Spider-Man) nog meer aan gewerkt heeft? Klik via de Spider-Man pagina op zijn profiel en je ziet zijn track record. Dat geldt voor elke ontwikkelaar die is opgenomen in de database en dat brengt ons weer terug bij het eerder aangehaalde IMDB. Je kunt de games op zichzelf ontdekken, de studio’s erachter ontdekken en de mensen ontdekken die hier aan mee hebben gewerkt.

Hoewel dit initiatief tot zover niet per se nieuw is, komt er meer bij kijken. Het is de bedoeling dat RAWG uiteindelijk de place to go is voor alles over bepaalde games en hetgeen er achter hangt. Dat levert je indirect een ander bijkomstig voordeel op, namelijk dat je via die weg ook games kunt ontdekken en herontdekken. Puur op basis van wat je bezit en wat je ooit in een ver verleden eens gespeeld hebt en waarvan je vergeten bent dat je het nog in je bezit had. Doordat je nu je eigen collectie kan categoriseren binnen de website, krijg je al snel een veel beter overzicht van wat je nu eigenlijk allemaal bezit.

Het ontdekken van nieuwe games gaat op een vrij traditionele manier, zo krijg je nu suggesties gepresenteerd op basis van wat vergelijkbaar is met de games die je speelt en bezit. Dat is een vrij gebruikelijke manier van nieuwe titels aanbevelen, zoals je dat ook ziet in bijvoorbeeld de PlayStation Store. Deze suggesties zijn op wat oppervlakkige punten gebaseerd, zoals soortgelijk genre, meer soortgelijke titels die je gespeeld hebt, de ontwikkelaar enzovoort. Niets mis mee en het levert ook zeker goede suggesties op, maar dit is dan slechts het begin. RAWG heeft grootsere plannen hieromtrent en hoewel dat momenteel nog niet beschikbaar is, wordt er wel naartoe gewerkt.

Betere suggesties

Het zojuist omschreven systeem dat op veel platformen gebruikt wordt, is in de basis prima, maar kijk er niet raar van op dat suggesties ook geregeld ‘all over the place’ zijn. De vraag die je er dan bij kan stellen is in hoeverre het echt nuttig is en dat is waar RAWG op termijn verandering in wil brengen. Het is momenteel nog toekomstmuziek, maar waar de ontwikkelaar aan werkt is een pro-actief aanbevelingssysteem dat games zal aanbevelen die echt goed bij jouw interesses passen. Dit werkt op basis van een AI die de data die je beschikbaar stelt op een andere manier analyseert. Het gaat dan om de titels, de ontwikkelaars, de behaalde Trophies/Achievements, hoe lang je een game gespeeld hebt en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom, speler data en meta data zijn hierin de sleutel.

De AI die achter de website hangt zal op basis van meer informatiestromen een suggestie presenteren die wordt getoetst aan een ‘compatibiliteitsscore’ van individuele games. Het resultaat daarvan zal RAWG vervolgens aan je voorleggen in de vorm van een titel die je persoonlijk aanbevolen wordt. Doordat het zo persoonlijk wordt uitgekiend door de AI, is de kans vele malen groter dat je daadwerkelijk een game aanbevolen krijgt die ook echt aansluit op je interesses. Wat hier automatisch in meetelt is dat er dan ook titels gepresenteerd kunnen worden die je niet kende en dat brengt ons weer terug bij de kern van RAWG, namelijk het ontdekken van games. Zoals al aangegeven is dit nog niet actief op de website. De ontwikkelaar werkt hier momenteel aan, maar het kan nog even duren alvorens het daadwerkelijk beschikbaar wordt gesteld.

Het uiteindelijke doel

RAWG heeft als uiteindelijke doel gesteld om spelers de best mogelijke suggesties te bieden, zoals zojuist omschreven. Tegelijkertijd kun je er alle informatie vinden over de games die je bezit, die je wenst en die op termijn moeten verschijnen. Tevens kun je communiceren met andere gebruikers over de games in kwestie en je kunt titels van een beoordeling voorzien, aanbevelen aan anderen en erg interessant is de optie om zelf games toe te voegen. Mocht je nu met geen mogelijkheid een bepaalde titel kunnen vinden? Voel je vrij om het aan de database toe te voegen. Samen met de community wil de ontwikkelaar RAWG uitbouwen tot de meest uitgebreide en complete video game encyclopedie op aarde.

Het project is al even in ontwikkeling en is toegankelijk voor nieuwe gebruikers. Zoals al aangegeven is het nog in beta, dus er kunnen dingen zijn die nog niet optimaal functioneren. Ook zullen er continu verbeteringen worden doorgevoerd die op termijn bijdragen aan het samenstellen van de complete en efficiënte encyclopedie. Het mooie van dit alles is dat het volledig gratis is om te gebruiken. Je kunt je met je e-mailadres aanmelden en het opstellen/samenstellen en organiseren van je eigen bibliotheek is een fluitje van een cent. Mocht je interesse hebben, dan kan je een bezoekje aan de website brengen. Loop je ergens tegenaan? Laat feedback achter en de ontwikkelaars pakken het op.

Uiteraard zullen we dit project blijven volgen en bij grote updates er melding van maken.