Review: Turtle Beach Ear Force Stealth 300 – Turtle Beach brengt al sinds jaar en dag headsets uit voor onder andere consoles en één van de nieuwste modellen is de Ear Force Stealth 300. Een headset die sinds kort verkrijgbaar is en geldt als een leuk instapmodel met alle basisfuncties die je nodig hebt. Turtle Beach stuurde ons deze nieuwe headset op om eens uit te proberen. Dat hebben we in de afgelopen twee weken gedaan en we vertellen je vandaag in deze review of de headset de moeite waard is om aan te schaffen.

Het biedt wat je nodig hebt

De headset is een relatief simpel model zonder al te veel poespas. Je treft in de doos deze gesnoerde hoofdtelefoon zonder verdere accessoires. Het betreft hier geen draadloze headset, dus je dient deze te allen tijde aan te sluiten op de DualShock 4 controller. Het snoer is lang genoeg, dus daar zul je geen hinder van ondervinden en dat betekent automatisch ook dat het letterlijk plug-and-play is. Alle instelopties met betrekking tot game- en chatvolume bevinden zich op de linkeroorschelp, dus de bediening is volledig binnen handbereik.

Je krijgt hier enkel de meest simpele opties, want de headset beschikt over twee draaiwielen en die zijn voor het chat geluid en de game audio, zodat je de juiste balans af kunt stellen op basis van de situatie. De microfoon is ingebouwd in een stevige plastic beugel die je naar beneden kunt trekken als je wilt chatten. Is dat niet van toepassing, dan duw je de beugel weer terug. Verder kent de headset nog een aan- uitknop en een ‘Mode’ knop. Die eerste spreekt voor zich en om de headset op te laden zit er een USB-kabel in de doos meegeleverd.

Dat roept wellicht een vraag op, want waarom zou je een headset aan of uit moeten zetten als deze niet draadloos functioneert en direct op de controller aangesloten moet worden? Wel, dat zit hem in de Mode functie die deze headset biedt. De headset kent vier verschillende audio presets, waaronder bass boost en die kun je tijdens het gebruik wisselen door even op de knop te drukken. Nu is de audio van de headset verder prima te noemen, zowel tijdens het gamen als in combinatie met chat geluid, maar je moet er niet de wereld van verwachten. Daarmee willen we zeggen dat de kwaliteit niet uitzonderlijk is.

Nauwelijks verschil

Door verschillende audio presets aan te bieden kunnen gebruikers voor elk gebruik een favoriete preset kiezen. Bij muziek bijvoorbeeld meer een bass boost, bij games wat meer gebalanceerd geluid enzovoort. Toch kunnen we er niet omheen dat het niet zo heel veel voorstelt. Het is leuk dat het wordt aangeboden, maar tijdens het testen van deze headset – en dus het wisselen tussen de presets – merkten we niet bijzonder veel verschil. Ja, de audio verandert per preset, maar het is erg minimaal en bij momenten hoorden we nauwelijks echt grote verschillen. Dus specifiek voor deze opties hoef je het niet te doen, want in dat opzicht doet deze headset het – logischerwijs – beduidend minder dan de meer premium modellen.

blank

Niet zo gek ook, gezien de adviesprijs van €79,99. Dat het dan niet bijster indrukwekkend is valt te begrijpen, maar de presets verschillen dusdanig weinig van elkaar in kwaliteit dat het ergens een beetje teleurstellend is. Een groot pluspunt van de headset is dan weer dat de batterij bijzonder lang meegaat. We hebben uren achter elkaar door kunnen spelen en dat twee weken lang en we hebben de headset slechts één keer hoeven op te laden. Turtle Beach geeft zelf aan dat de batterijduur ongeveer 40 uur is en hoewel we het niet op de minuut nauwkeurig hebben bijgehouden, staat als een paal boven water dat de headset erg lang meegaat en dat is prettig. Tegelijkertijd is het jammer dat de headset niet ook te gebruiken is zonder dat deze stroom vereist.

Comfort

Zoals we eerder al even hebben laten vallen is de Ear Force Stealth 300 een leuk instapmodel die in een net wat hogere prijsklasse zit ten opzichte van de absolute budget instappers. In die zin levert de headset op zich waar voor z’n geld, zij het niet dat de audio presets wat teleurstellend zijn. Niet dat de audio kwaliteit slecht is, integendeel, maar de verschillen zijn gewoon erg minimaal. Dat gezegd hebbende is de headset redelijk robuust. Het kan tegen een stootje en omdat er niet zoveel poespas mee gemoeid is, is het een erg handig pick-up-and-play apparaat. Erg gunstig, want om snel te kunnen gaan gamen en chatten is het een prima ding.

Ook het comfort kunnen we als degelijk bestempelen. Met een redelijke maat oorschelpen worden je oren goed afgesloten, zodat je weinig last hebt van geluid van buitenaf. De oorkussens zijn ook erg zacht en hetzelfde geldt voor het kussen aan de bovenkant dat bovenop je hoofd rust. De headset zit wat dat betreft erg prettig en na vele uren spelen hadden we geen last van drukkend gevoel of irritatie. Het enige is dat het uitschuiven van de headset op basis van een soort plastic kliksysteem gaat, waardoor je de headset al snel te ver uitschuift of te snel inschuift, omdat het niet zo subtiel gaat. Dat is echter eenmalig, want als je eenmaal de juiste afstelling bepaald hebt zit het goed.

blank

Hier moeten we wel bij opmerken dat de headset in combinatie met PlayStation VR niet optimaal is. Doordat de hoofdbeugel aan weerszijden eigenlijk net een fractie te ver naar binnen staat, past de headset niet optimaal als je ook nog een VR-headset op je hoofd hebt. Ook dien je de beugel helemaal uit te rekken om het passen te maken, maar dan zit de headset wat losjes op je hoofd en als je je hoofd veel beweegt kan het gaan schuiven. Niet per se een minpunt, want de headset is niet specifiek gemaakt om te gebruiken in combinatie met PlayStation VR, maar als je een headset zoekt die je ook voor VR-games kunt gebruiken, dan zijn er betere alternatieven.

Conclusie

De Turtle Beach Ear Force Stealth 300 is een prima headset als instapper. Het voelt als redelijk robuust aan en het kan tegen een stootje. Belangrijker is nog dat de headset vooral comfortabel zit tijdens het gebruik (ook als je brildragend bent), alleen met PlayStation VR is het niet zo'n goede match. Prettig is ook dat alle besturingselementen op de headset zelf aanwezig zijn en dat je de headset in een mum van tijd aangesloten hebt en kunt gebruiken. Een groot pluspunt is dat de batterij zeer lang mee gaat, maar een gemiste kans is dan weer dat de headset niet ook te gebruiken is zonder stroom. Ook iets meer audioverschil op basis van de presets had geen kwaad gekund. De verschillen zijn vrij minimaal en dat zorgt ervoor dat de algehele audio kwaliteit prima is, maar niet uitzonderlijk genoemd mag worden.

Pluspunten

  • Comfortabel
  • Lange batterijduur
  • Alles binnen handbereik
  • Prima geluid

Minpunten

  • Presets bieden nauwelijks verschil in audio
  • Niet te gebruiken zonder stroom

-