Review: Razer Raiju Ultimate PS4 controller – Afgelopen zomer introduceerde Razer de opvolger van de Raiju controller, namelijk de Razer Raiju Ultimate. Razer heeft al haar research en kennislessen van de vorige editie in de Ultimate gestopt. De hardware fabrikant probeert daarmee de ultieme esports controller te creëren voor de PS4, die aan werkelijk alle eisen voldoet. Waar bij de vorige controller geen draadloze verbinding mogelijk was, is dat met de Ultimate nu wel mogelijk. Dat is dan ook een hele stap vooruit en hiermee wordt gelijk een breder publiek aangesproken, maar hoe zit het met de rest? Het oplossen van dat minpunt is namelijk niet genoeg om een controller Ultimate te noemen en daarom namen we deze controller verder onder de loep.

Voor de profs

Ons grootste probleem met de vorige controller was dat deze vooral trachtte een controller te zijn voor de professionals. Met de Razer Raiju Ultimate is deze identiteit wat veranderd, want het is een controller voor de professionals, waar ook casual gamers wat aan hebben. Als je input-lag – hoe minimaal het ook is – niet zo’n groot probleem vindt, dan kan je de controller nu ook draadloos gebruiken om maar wat te noemen. De concurrentie op het gebied van professionele controllers is de laatste tijd best wat toegenomen. Er bestaan inmiddels een aantal goede opties voor mensen die net dat beetje meer zoeken ten opzichte van de DualShock 4. Deze controllers komen echter met een prijskaartje, zo ook de Razer Raiju Ultimate die een adviesprijs kent van €199,99. Daarmee sluit je dus enigszins al meteen de casual groep gamers uit, want niet iedereen gaat dit betalen voor een controller.

De knoppen

Als minpunt noemden we in de review van het vorige model ook de mechanische knoppen en hoewel deze knoppen er nog steeds zijn, zijn ze nu wel verbeterd. Heb je sowieso geen probleem met dit soort knoppen, die klinken en voelen als muisklikken, dan mag je dit minpunt direct wegstrepen. De knoppen zijn nu verbeterd, maar we kunnen er niet omheen dat we nog steeds de soft-touch knoppen prefereren met enige travel tussen de toetsen, maar dat is natuurlijk persoonlijk en ook gewenning. Doordat de knoppen nu verbeterd zijn, moeten we toegeven dat ze een stuk zachter aanvoelen dan bij het vorige model. Razer heeft dus naar de kritieken geluisterd, maar toch blijven ze zweren bij de mechanische knoppen, omdat de input hiervan simpelweg sneller is.

Met dit nieuwe model kun je ook de d-pad veranderen in een tilting d-pad of eentje met individuele druktoetsen. De DualShock 4 wordt door sommigen bekritiseerd vanwege het ontbreken van een tilt d-pad, maar beide kampen worden nu met de Razer Raiju Ultimate tevreden gesteld. De analoge sticks zijn ook te verwisselen en je hebt hierbij de keuze uit een afgeronde of één met een kuiltje voor extra grip. Het verwisselen van onderdelen is natuurlijk een leuke feature en zo is er voor iedereen een goede optie aanwezig. Wel vinden we dat de d-pad toch wat aan de kleine kant is. De controller zelf is dan weer vrij groot en een kleine d-pad is wat gek, er is immers ruimte genoeg voor een grotere.

Verder treffen we naast de schouderknoppen nog twee extra programmeerbare toetsen op de controller aan, namelijk M1 en M2. Dit staat voor ‘Multifunctional 1’ en ‘Multifunctional 2′ en deze knoppen zitten vast in de controller, je kunt ze er dus niet afhalen zoals bij de vorige editie wel mogelijk was. Dit soort multifunctionele knoppen zitten ook achterop de controller, respectievelijk M3 en M4. Deze kun je allemaal programmeren naar wens, ideaal voor RPG’s bijvoorbeeld. De L2 en R2 triggers zijn ook aanpasbaar en dat vinden we toch wel een erg mooi systeem. Je kunt namelijk de travel aanpassen van kort naar lang. Dit is individueel per trigger te regelen en ideaal voor wanneer je switcht tussen games. Bij een racer heb je immers die langere travel nodig, terwijl je bij een shooter zo snel mogelijk wilt schieten.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Razer Raiju Ultimate is wat ons betreft een stuk chiquer dan zijn voorganger. Het geheel is gestroomlijnd en ook belangrijk, er zit een goed gewicht in dat zorgt voor grip en comfort. Vind je de controller erg prettig en wil je het op meer platformen gebruiken? Weet dat deze controller ook goed met de pc samenwerkt. Wanneer je gewend bent aan de lay-out en feeling van deze controller, hoef je er geen afscheid van te nemen wanneer je op de pc gaat spelen. Een mooie extra feature dus wat ons betreft.

Onderop de controller zit het controle paneel en die is van een facelift voorzien. In plaats van dat deze er als een los blokje aanhangt, is deze nu meer geïntegreerd in de controller zelf. Hier is nu ook een extra knop aan toegevoegd, namelijk de ‘lock button’. Deze schakelt alle overbodige toetsen uit, zoals de Share, profiel/remap, configuratie en licht knoppen. Daarmee voorkom je dat je tijdens het spelen plotseling van profiel verandert of dat je onbedoeld in het Share-menu terecht komt. Onderop vinden we nog een audio-jack ingang, maar die is dan weer niet zo Ultimate zoals de naam van de controller doet vermoeden. De audio-jack werkt namelijk alleen op het moment dat de controller is verbonden met USB. Als je de controller draadloos gebruikt, dan werkt de audio-jack niet.

Een pro controller kiezen

Met het huidige aanbod van (professionele) controllers heb je inmiddels best wat keuze. Je kunt uiteraard kiezen voor de standaard DualShock 4, de enige optie die Sony zelf biedt. Daarbuiten heb je nog de Scuf Vantage Pro, Nacon Revolution Pro Controller 2, deze Razer Raiju Ultimate en nog een Tournament Edition van Razer. Mocht je op zoek zijn naar een goede optie, dan heb je aardig wat keuze. Wat wij kunnen aanraden is om al deze controllers even te proberen. Kijk hoe het in de hand ligt, kijk of de opties aansluiten op jouw wensen en maak dan een keuze, hoewel het prijskaartje ook een rol kan spelen. De duurste hoeft niet per se de beste te zijn, want controllers zij nu eenmaal erg persoonlijk. Dat gezegd hebbende, zal de Razer Raiju Ultimate je qua functionaliteiten niet teleurstellen, tenzij je draadloze verbinding met een werkende audio-jack belangrijk vindt.

Conclusie

De Razer Raiju Ultimate pakt een hele hoop kritiekpunten aan waar de vorige controller mee kampte. Het feit blijft wel bestaan dat deze controller zich richt op een hele specifieke doelgroep. Dit komt niet zozeer door de functionaliteiten, maar vooral door de prijs. Je betaalt namelijk €199,99 voor deze controller en heel eerlijk, dat is behoorlijk aan de prijs. Je zou kunnen stellen dat je er een hele hoop voor terug krijgt, maar de vraag is of je dat ook allemaal echt nodig hebt. Speel je professioneel of wil je dat gaan doen, dan zijn alle extra functionaliteiten van deze controller mooi meegenomen. Desalniettemin blijft het een stevige uitgave voor een aantal extra's en voor het merendeel van de gamers zal de DualShock 4 - eventueel in een leuk kleurtje - volstaan. Ben je iemand die specifiek op zoek is naar de genoemde extra's en wil je professioneel gaan gamen, dan is dit zeker een goede optie.

Pluspunten

  • Draadloos te gebruiken
  • Verwisselbare d-pad en analoge sticks
  • Premium feeling en design
  • Programmeerbare knoppen
  • Aanpasbare travel voor triggers

Minpunten

  • D-pad aan de kleine kant
  • Audio-jack niet in draadloze modus te gebruiken
  • Mechanische knoppen zijn even wennen
  • Relatief kostbaar

-