DLC Special: Strange Brigade – The Thrice Damned 1: Isle of the Dead – Strange Brigade verscheen eind augustus en bood een avontuur dat goed was voor meer dan 10 uur aan gameplay. Met name in coöp kwam deze game best goed uit de verf en ontwikkelaar Rebellion beloofde genoeg extra content voor na de release. Inmiddels is het eerste aan gratis en betaalde content verschenen en dat was voor ons reden genoeg om de game weer op te starten om in het nieuwe avontuur te duiken. Of dat nieuwe avontuur de moeite waard is, dat vertellen we je graag in dit artikel.

Een nieuw probleem steekt de kop op

Het verhaal van Strange Brigade werd netjes afgesloten in de basisgame, de heksenkoningin Seteki werd immers verslagen en daarmee was het gevaar geweken. Door de acties van de vreemde brigade is echter ook de bewaarder van veiligheid tussen mensen en de dood verloren gegaan, met als resultaat dat de ondoden steeds meer een gevaar vormen. Om dit gevaar te stoppen is het aan de leden van de brigade om een schild te vinden dat uit drie delen bestaat. Niet geheel toevallig is de verhalende extra content opgedeeld over drie levels, dus in ieder level vind je zo’n deel.

Het doel is verder simpel, je pakt je wapens weer op en je betreedt een eilandje waar het wemelt van de piraten. Je zult dus veel skeletten treffen die je opnieuw naar het hiernamaals moet sturen, maar ook tref je nog de gewone zombies aan, net zoals de andere grote vijanden die je in de gewone game zag. Gezien dit nieuwe verhaal qua setting iets meer de nadruk legt op piraten, is het wat gek om oude Egyptische wezens te zien, want daar had de ontwikkelaar juist onderscheid in kunnen aanbrengen door nieuwe vijanden te introduceren.

Een wat gemiste kans dus als je het ons vraagt, maar dat neemt niet weg dat het level zelf prima in elkaar steekt. Je bent er ongeveer een uurtje mee bezig en dan is het klaar. De andere twee levels vormen namelijk de resterende content die op een later tijdstip toe zullen worden gevoegd. Daarmee is deze uitbreiding dus aan de korte kant, maar met genoeg collectables is een tweede playthrough te rechtvaardigen. Als je iemand kent die ook de uitbreiding heeft gekocht, of over de Season Pass beschikt, dan kan je uiteraard ook weer in coöp aan de slag. En ook nu geldt weer dat de game in coöp spelen weer net wat leuker is dan alleen.

blank

Neem een nieuwe rol aan

Rebellion neemt met deze uitbreiding geen risico, dus je kunt exact hetzelfde verwachten als wat je in de gewone game doorlopen hebt. Denk dan aan veel vijanden, het zoeken naar collectables, wat sterkere vijanden of een baas verslaan én natuurlijk puzzels. De puzzels zijn ook in lijn met wat je van de gewone game kent, maar sommigen zijn net even ietsje creatieveer. Breinbrekers zullen het echter nooit zijn, dus het vormt geen enkele belemmering in de gameplay. Iets meer uitdaging had overigens niet misstaan. In dat kader is de uitbreiding dus voor de liefhebbers van de game aan te raden, maar tegelijk komt hier een secundair advies aan te pas.

Doordat je er na tien minuten weer helemaal in zit, heb je na het voltooien direct zin in meer. Dat is onderweg, maar nu val je nog even in een gat. Doe jezelf een lol en wacht tot alles beschikbaar is, dan kan je je daar een mooie zaterdagmiddag mee vermaken, omdat je dan alles aan één stuk door kunt blijven spelen. Maar goed, dat is natuurlijk geheel aan jou. Het level is overigens niet het enige wat nieuw is voor Strange Brigade, ook heeft Rebellion nog een nieuw personage aan de game toegevoegd en zij heet Tessie Caldwell. Deze dame is een voormalig stuntpiloot en omdat ze voor gevaarlijke situaties niet terugdeinst, weet ze prima aansluiting te vinden bij de Strange Brigade.

blank

Zij is in de gameplay niet veel anders dan de andere personages, wel brengt ze een paar nieuwe dingen met zich mee. Zo heeft ze een eigen amuletkracht en die stelt haar in staat om een soort vuur uit haar handen te laten vliegen die één of meer vijanden voor haar doet verbranden. Een handige aanval voor als er veel vijanden voor je staan, maar qua amuletkracht niet heel bijzonder. Verder brengt ze nog de Coldbeck Wildfire machinegeweer naar de game, samen met het Hyde & Sons Compact pistool. Het pistool is meer van hetzelfde, het machinegeweer is erg krachtig, maar kent een enorme terugslag dus dat is niet voor elke situatie even handig. Haar nieuwe granaat die werkt met ijs is voor elke situatie praktisch.

Conclusie

De uitbreidingen voor Strange Brigade zijn allebei aardig te noemen waarbij vooral het nieuwe level een prima toevoeging is. Het zorgt voor een uur of twee aan extra gameplay en het smaakt absoluut naar meer. Het nieuwe personage is geinig, maar ze verschilt niet bijzonder veel van de anderen, dus een losse aanschaf is niet per se nodig. Het level los aanschaffen levert je meer plezier op, dus steek daar je geld in. Mocht je over de Season Pass beschikken, dan is het natuurlijk een no-brainer om de nieuwe content binnen te halen. Alles bij elkaar genomen is de nieuwe content prima, maar niet heel bijzonder. Wel zijn we benieuwd naar wat nog komen gaat en het enige minpunt is dat er geen nieuwe vijanden worden geïntroduceerd. Dat had het compleet gemaakt.