DLC Special: Marvel’s Spider-Man – The Heist – Tegelijkertijd met Marvel’s Spider-Man kwam er een soort Season Pass uit onder de noemer “The City That Never Sleeps”, waaronder drie uitbreidingen voor de game vallen. Deze ‘seizoenspas’ zou in oktober, november en december drie extra hoofdstukken naar de game brengen. Nu is het eerste deel, ‘The Heist’ genaamd, beschikbaar en in dit extra hoofdstuk ga je weer op avontuur met Peter Parker en M.J.. The Heist speelt zich af na het hoofdavontuur, dus heb je de game nog niet uitgespeeld? Pas dan op voor eventuele spoilers. Of The Heist de moeite waard is, dat lees je in deze special.

Een gat in New York

Na alle moeite te hebben gedaan om de Kingpin van New York met succes te stoppen, zijn er vrij snel andere misdaadorganisaties opgestaan met de ambitie om dit grote criminele gat op te vullen. In dit nachtelijke avontuur kom je achter een groot complot waaruit blijkt dat de stad New York en al haar inwoners wederom gevaar loopt. Ook kom je een oude bekende en ex-vlam tegen, die als Black Cat – in tegenstelling tot het hoofdavontuur – haar eigen rol in het grotere geheel speelt en de hele situatie er een heel stuk complexer op maakt.

Een frisse, sfeervolle stad

Via het menu van de hoofdgame kan je The Heist starten. Dit zorgt er voor dat er een ‘nieuwe’ versie van New York geladen wordt. Hierdoor zijn de aanvankelijke misdaden en andere activiteiten niet beschikbaar, mocht je nog niet alles gedaan hebben in de hoofdgame. Wel zul je trekpleisters kunnen fotograferen en rugzakken kunnen verzamelen. Door deze manier van presenteren wordt nog duidelijker dat dit avontuur bedoeld is als epiloog op het hoofdavontuur, maar het is zonde dat er geen mogelijk bestaat om alle activiteiten tegelijkertijd te doen in het grote New York, mocht je dat nog open hebben staan.

The Heist bevat gelukkig wel zijn eigen zij-missies, onder andere in de vorm van het stoppen van misdaden, en nieuwe uitdagingen die dit keer afkomstig zijn van Screwball. Hierdoor voelt de stad niet heel erg leeg aan qua dingen om te doen. Daarnaast is er een nieuw soort zijmissie aan de game toegevoegd, namelijk het onschadelijk maken van bommen met de Spider-bot. Als het op de gameplay aankomt, die was in de basis game al nagenoeg perfect – zoals je in onze review kunt lezen – en dat is nu in The Heist niet anders. Het webslingeren gaat nog steeds heel erg soepel en het vechten met Spidey blijft tof. Ook ontbreekt het niet aan een spectaculaire set-piece in deze uitbreiding, maar dat moet je echt zelf ervaren. Om het af te maken krijgt het geheel nog meer stijl doordat J.J.J. wederom van de partij is met al zijn ‘feitjes’.

blank

Suit up

The Heist bevat naast een nieuw verhaal en zijmissies ook nieuwe pakken waarmee je Spidey kunt aankleden. De drie pakken zijn twee pakken uit de strips, namelijk die van de tweede Scarlet Spider en Spider-UK, en een pak dat speciaal voor de game ontworpen is, Resilent Suit genaamd. Helaas kennen deze pakken geen nieuwe vaardigheden waarmee je tijdens het vechten kan experimenteren. Hoewel in de basisgame ook niet elk pak een extra vaardigheid had, is dit toch een beetje een gemiste kans. The Heist bevat verder jammer genoeg ook geen nieuwe gadgets of upgrade-mogelijkheden voor Spidey zelf.

Daarmee voelt deze uitbreiding toch wat beperkt aan. Het eerste extra hoofdstuk voor Marvel’s Spider-Man is zeker niet verkeerd te noemen, maar het is vooral meer van hetzelfde. Aan het verhaal te merken is The Heist het begin van een groter avontuur wat zich voort zal zetten in de komende twee uitbreidingen. Dat komt niet alleen doordat het hoofdstuk eindigt met een enorme cliffhanger, maar ook omdat je met een beetje doorspelen ongeveer 2.5 tot 3 uur met alle activiteiten bezig bent. Wat op zich wel weer netjes is, want als dat ook voor de andere uitbreidingen geldt, dan is de totale duur met een kleine 9 uur prima te noemen, niet?

blank

Conclusie

Marvel’s Spider-Man – The Heist borduurt vooral verder op de sterke gameplay en het verhaal van de game, maar helaas biedt het avontuur op sommige vlakken (nog) weinig nieuws. Dit komt wellicht doordat The Heist een deel is van een groter verhaal op zichzelf, namelijk The City That Never Sleeps. De tweede uitbreiding, Turf Wars, verschijnt in november en de laatste uitbreiding, Silver Lining, wordt in december uitgebracht. Gamers die The City That Never Sleeps vooraf hebben aangeschaft kunnen, naar onze mening, gerust aan deze DLC beginnen, maar ben je van plan om dit avontuur los te kopen? Dan is het misschien verstandiger – en leuker – om te wachten tot november of zelfs december wanneer er meer content beschikbaar is.