Sony is de laatste tijd lekker bezig met het aanvragen van patenten en één hiervan wees op de mogelijke ontwikkeling van de DualShock 5. Het gaat om het toevoegen van een touchscreen aan de controller. Nu kan dit verschillende kanten op gaan, waaronder het idee van een hybride console, zoals we bij de Nintendo Switch zien. Of een kleiner schermpje in het formaat van een touchpad. Sony introduceert in principe met elke lancering van een nieuwe PlayStation-console ook een nieuwe DualShock-controller en de vraag is natuurlijk wat de plannen zijn omtrent de DualShock 5.

Nu wijst dit patent op een mogelijke ontwikkeling, maar hebben we zoiets wel nodig? Het hebben van een touchscreen op de controller zorgt voor nieuwe mogelijkheden, zoals inventory in games beheren, het kunnen zien van je health en/of ammo en wellicht de status van je downloads of het weergeven van notificaties. Sony staat erom bekend altijd iets vernieuwends te willen doen met een controller of handheld (zoals de aanraakgevoelige achterkant van de PS Vita), maar vaak is de implementatie in games erg mager en simplistisch.

Zo zagen we dat de lightbar, het speakertje en het touchpad van de DualShock 4 bij de lancering van de PS4 erg veel gebruikt werden in games, iets wat uiteindelijk toch weer afzwakte. Het touchpad is nu veelal niet meer dan een knop die dezelfde functie heeft als de start-knop van de DualShock 3 controller. De kans is dan ook groot dat wanneer Sony kiest voor een soortgelijke implementatie van een touchpad, maar dan als touchscreen, dat dit al snel een gimmick wordt in het begin waar we later niet meer naar omkijken. Het wordt dan niets meer dan een batterij vretende feature waar we weinig aan hebben.

Mocht Sony kiezen voor een hybride implementatie, zoals bij de Nintendo Switch waarbij je de joy-cons aan het touchscreen kan bevestigen, dan zijn we razend benieuwd naar hoe Sony dat wil gaan doen. Wat betreft de DualShock 5 zijn we vooral nieuwsgierig naar wat ze nog gaan vernieuwen en bij welke features we echt baat zullen hebben, die er nu nog niet zijn. Wat zijn de veranderingen en/of verbeteringen die jullie als PlayStation liefhebbers graag zouden willen zien bij de DualShock 5? Of is de huidige DualShock 4 eigenlijk helemaal prima en zit je niet te wachten op nog meer toeters en bellen? Laat het ons weten in de reacties hieronder.