Via de website van Game Informer is zojuist bekendgemaakt dat Sony Interactive Entertainment niet aanwezig zal zijn op de E3 van 2019. Dit betekent in een notendop dat ze geen persconferentie gepland hebben noch hands-on’s van haar nieuwste games gaat aanbieden. Verder zal er voor de bezoekers van de E3 2019 ook een leegte zijn, want ook op de showfloor is Sony niet aanwezig.

Deze afwezigheid is bijzonder en ergens ook wel jammer, aangezien Sony al sinds 1995 groots aanwezig is op de beurs. 1995 was tevens de eerste keer dat de E3 gehouden werd en Sony kwam toen binnen met een knaller door de Amerikaanse releasedatum van de originele PlayStation aan te kondigen.

De grote vraag is natuurlijk, waarom? De E3 is altijd een goed moment geweest voor Sony om haar plannen voor het najaar bekend te maken, alsook om de resultaten van het jaar ervoor te bespreken. Het markeert voor gamers elk jaar weer een belangrijk moment vol met aankondigingen, info en trailers van de nieuwste games.

Sony meldt in een statement dat zij op zoek gaan naar nieuwe inventieve mogelijkheden om met hun community in contact te komen. PlayStation fans betekenen heel veel voor het bedrijf en ze willen altijd blijven innoveren en anders denken dan de concurrentie. Sony wil daarom experimenteren met nieuwe manieren om gamers blij te maken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de E3 van 2019 niet in de agenda past van het bedrijf en ze dus andere plannen hebben.

Wat deze plannen precies zijn? Daar blijft Sony vooralsnog even stil over, maar vermoedelijk keren ze terug met een evenement in de vorm van PlayStation Experience, wellicht rond dezelfde periode als de E3.

“As the industry evolves, Sony Interactive Entertainment continues to look for inventive opportunities to engage the community,” aldus Sony tegenover GameInformer. “PlayStation fans mean the world to us and we always want to innovate, think differently and experiment with new ways to delight gamers. As a result, we have decided not to participate in E3 in 2019. We are exploring new and familiar ways to engage our community in 2019 and can’t wait to share our plans with you.”

De E3 is niet de enige beurs die Sony dit jaar afzegt, ook het inmiddels welbekende PlayStation Experience in december gaat dit jaar niet door. De reden hiervoor zou zijn dat ze niets hebben om te tonen en dus graag een ander moment kiezen voor een persconferentie. Dit zorgde er meteen voor dat de geruchten omtrent de PS5 werden aangewakkerd, die mogelijk volgend jaar van een aankondiging voorzien wordt.

Het feit dat ze nu ook de E3 2019 overslaan zal de discussie rondom een PS5 aankondiging alleen maar meer gaan aanwakkeren. Sterker nog, vandaag had wellicht een mooi moment geweest, aangezien de PS4 vandaag vijf jaar oud is geworden. De kans is nu groot dat dit op een eigen evenement gaat gebeuren volgend jaar en dat ze de E3 niet meer nodig hebben.

Sony’s afwezigheid op de E3 van 2019 zal een teleurstelling zijn voor de fans, maar laten we hopen dat Sony met een gepast alternatief komt. Zo zijn er nog behoorlijk wat games die ze kunnen laten zien, zoals Death Stranding, Ghost of Tsushima, The Last of Us: Part II en wellicht ook de nodige aankondigingen van gloednieuwe titels.