Review: Battlefield V


Review: Battlefield V – Wanneer dien je met iets nieuws op de proppen te komen en wanneer volstaat het om het winnende team geheel ongewijzigd op het veld te laten staan? Het is een vraag die je alleen maar op gevoel kan beantwoorden. Als ik zeg dat Battlefield V op geen enkel moment een poging onderneemt om het wiel heruit te vinden, kan ik me niet voorstellen dat iemand daar verbaasd op reageert. Ik evenmin. En toch had ik méér verwacht van deze laatste telg in de miljoenenfranchise van DICE. Misschien heb ik me door het heerlijke Battlefield 1 twee jaar geleden zand in de ogen laten strooien. Misschien ging ik er naïef van uit dat DICE na het onwaarschijnlijk karige Star Wars Battlefront zich geen tweede keer aan dezelfde steen zou stoten. Of misschien mag je van games met een prijskaartje van zestig euro gewoon meer verwachten dan een gouden medaille voor watertrappelen. Dat laat ik aan jullie over.

Beoordeel wat er nu is, niet wat er later zal zijn

Sta me toe die ietwat deprimerende inleiding een beetje te nuanceren: neen, Battlefield V is géén slechte game. Integendeel, DICE doet overwegend wat het moet doen. Maar als de lijst met (toegegeven: gratis) features die in de nabije toekomst nog aan de game toegevoegd zal worden bijna langer is dan de opties die daadwerkelijk op de releasedatum in het spel zitten, kan ik me niet van de indruk ontdoen een half product in handen te hebben. Een half product dat wel degelijk voor de volle mep verkocht wordt. Heel erg netjes voelt dat niet aan, eerlijk gezegd – zeker als je bedenkt dat deze extra’s reeds volop geadverteerd worden in de in-game menu’s. DICE speelt het ondertussen ontzettend op veilig met de dingen die wél al aanwezig zijn. Battlefield 1 zette enkele jaren geleden een verfrissende stap op onbekend terrein en blies zo nieuw leven in een oude succesformule. Battlefield V heeft dat soort aspiraties niet.

Politiek correct?

Battlefield V is de voorbije maanden niet bepaald onbesproken geweest. De game zou onder andere té politiek correct zijn en zich vooral focussen op vrouwen en etnische minderheden, die niet zo nadrukkelijk op de voorgrond stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het spelen van de zes uur durende singleplayercampagne kan ik beamen dat DICE inderdaad geprobeerd heeft om enkele onderbelichte kanten van het conflict in de schijnwerpers te zetten. Zo krijgen we onder andere een vrouwelijke verzetsstrijdster en een Senegalese schutter onder de duimen, en op een bepaald moment steekt de ontwikkelaar zelfs een niet bepaald subtiele middelvinger op richting de overwegend blanke schrijvers van de geschiedenisboeken. Is de game daarom té politiek correct? Naar mijn mening niet. DICE baseert zich hier wel degelijk op historische feiten, al wordt de moraal van het verhaal er soms wel erg stevig bij de speler ingeramd.

Onbekende helden, begraven in het verleden

De campagne zelf dan. In Battlefield 1 pakten de Zweden voor de eerste keer uit met War Stories, oftewel een collectie losse kortverhalen die zich afspeelden in enkele meer of minder bekende uithoeken van de Eerste Wereldoorlog. Het experiment was een succes; niet elk plot bleek even boeiend of origineel, maar wanneer de aftiteling over het scherm rolde, kon je niet ontkennen dat je het conflict vanuit zowat alle mogelijke invalshoeken beleefd had. Van een knotsgekke dogfight in de bewolkte hemel boven Londen tot een ridderlijke bestorming met actiefilmallures in de hogere regionen van de Dolomieten… Battlefield 1 wisselde rijkelijk af tussen diverse personages en scenario’s, en verveelde zo geen seconde. Battlefield V tracht dat trucje nu te herhalen met de meer beweeglijke Tweede Wereldoorlog als achtergrond. Hier en daar wordt raak geschoten, maar lang niet met dezelfde verve als voorheen.

Je krijgt drie verhalen voorgeschoteld, die elk een slordige twee uur in beslag nemen. Eerst kruip je in de huid van een Britse gevangene, die in ruil voor strafvermindering achter de vijandelijke linies in Noord-Afrika gedropt wordt. Naar ’t schijnt is Billy Bridger – de gevangene in kwestie – goed met explosieven, maar erg veel merk je daar niet van, aangezien de focus eerder op stealth gelegd wordt. Na dit bloedhete avontuur trek je naar het ijzige Noorwegen, waar een jonge vrouw een bloederig spoor van dode nazi’s achter zich laat wanneer ze op zoek gaat naar haar gevangengenomen moeder. Best interessant, al zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik ook maar één keer echt verrast werd. War Stories gaat in stijgende lijn verder en eindigt op een hoogtepunt met het derde scenario, waarin twee Senegalese broers ten strijde trekken op het Franse platteland en daarvoor niet de erkenning krijgen die ze verdienen.

Het zijn niet meteen verhalen die je verwacht in een setting als de Tweede Wereldoorlog en voor die drang naar originaliteit verdient DICE alvast meer lof dan Sledgehammer vorig jaar met het eerder clichématige Call of Duty: WWII. Helaas blijkt een intrigerende invalshoek niet voldoende om echt boeiend uit de hoek te komen. De personages zijn van bordkarton en lijken naast nullen en enen vooral opgetrokken te zijn uit stereotypen. DICE durft het niet aan om zijn vertelsels van de nodige adempauzes te voorzien, waardoor het weinige karakterontwikkeling dat je ingelepeld krijgt gedelegeerd wordt naar zielloze voice-overs. Spijtig, want zoals de vorige alinea verraadt, zit er best potentie in deze scenario’s. DICE had de mogelijkheid om ons echt te laten meeleven met bepaalde gebeurtenissen, maar koos ervoor om de adrenalinerush op het voorplan te zetten. Ik vind dat persoonlijk jammer.

Laarzen op de grond

Op vlak van gameplay gaat het beter. Je wordt steevast in een uitgebreid level gedropt en mag dan enkele objectieven vervullen. Hiervoor krijg je de nodige bewegingsvrijheid en de altijd moeilijke keuze tussen een stille aanpak en een meer explosieve route. De spelwereld mag er zijn, met de besneeuwde bossen in Noorwegen als voornaamste uitschieter. De confrontaties met de vijand zijn ook steevast spannend, al hebben we wel zo onze vragen bij hun intelligentie. Het gebeurde meermaals dat ik een Duitse soldaat vanop afstand neerschoot, om dan te merken dat zijn kompaan – die nota bene een halve meter verderop stond – niets in de gaten had. Omgekeerd is het dan weer wel zo dat, wanneer je gespot wordt door één nazi, de hele basis plots te allen tijde precies weet waar jij je bevindt, wat elke poging tot een tactische benadering tot een enkeltje prullenbak herleidt. Dag frustratie, oude vriend! Wat doe jij hier?

War Stories heeft wat weg van de Far Cry games. Je zwerft als een spook door de omgeving, ontwijkt nazipatrouilles, plant zorgvuldig de infiltratie van een vijandige basis met een verrekijker en gaat dan tot actie over. Hiervan wordt amper afgeweken, al probeert DICE hier en daar wel een leuke draai te geven aan de formule. Zo moet je op een bepaald moment van vuurhaard naar vuurhaard rennen om niet te bevriezen en krijg je later een volledige compagnie onder je bevel, die je naar believen kan aansturen met een flare gun. Geen van deze ideeën voelt echter aan alsof ze tot in de puntjes uitgewerkt zijn en ze vormen zo niets meer dan een tijdelijke afleiding. De bloedmooie cut-scènes strooien met hun spectaculaire taferelen wat zout in de wonde. Een duel met een tank en een onverwachte aanvaring met een onderzeeër worden weliswaar knap in beeld gebracht, maar we hadden er liever actief aan deelgenomen.

Nog maar eens het slagveld op

De online multiplayer is al jaar en dag het terrein waarop Battlefield hoge ogen weet te gooien en dat is ook in nummertje vijf weer het sterkste onderdeel. Hier hebben we echter eveneens het gevoel dat we slechts een halve game te verteren krijgen, zeker nu de fel gehypete Battle Royale modus pas in maart het levenslicht zal zien. Wat overblijft is uiterst solide, maar nergens echt baanbrekend. Battlefield slaagt er gelukkig nog steeds als één van de enige online shooters in om mij regelmatig het gevoel te bezorgen dat ik echt deel uitmaak van een groots conflict – als een radartje in ’s werelds grootste klok, zeg maar. Wanneer je in een greppel wegduikt om aan een explosief duel tussen twee tanks te ontsnappen, terwijl boven je enkele piloten om elkaar heen dartelen, is kippenvel nooit ver weg. Hetzelfde kan gezegd worden over een wanhopige laatste aanval die je team op de valreep de overwinning bezorgt. Héérlijk.

Uiterst solide, dus. Je mag zelfs gerust het woord ‘goed’ in de mond nemen. Maar wie iets verwacht dat we nog niet eerder gezien hebben, komt een beetje bedrogen uit. De acht maps – iets te weinig, naar mijn mening – bieden de gebruikelijke platgebombardeerde steden en met vliegtuigwrakken bezaaide luchthavens, met genoeg mogelijkheden tot vernieling om elke pyromaan een delirium te bezorgen. De acht modi kennen we allemaal al uit de voorgaande games, met klassieker Conquest en het razend spannende Frontlines als vaandeldragers. Grand Operations komt het dichtst in de buurt van een gloednieuwe ervaring. Als logische evolutie van de Operations uit Battlefield 1 neem je ook nu weer deel aan enkele historisch gekaderde confrontaties, die dit keer een handvol in-game dagen (en mappen) in beslag nemen en nog meer kanten uit kunnen gaan. Zeker de moeite waard om eens in te duiken.

Stapje vooruit, stapje achteruit

Als ik kijk naar de manier waarop Battlefield V de verschillende classes invult, vind ik zowaar een positieve evolutie terug ten opzichte van de vorige game. Je hebt nog steeds de keuze uit ‘assault’ (het zware geschut), ‘medic’ (de hospik), ‘engineer’ (de wapentechnicus) en ‘scout’ (sluipschutter). Hun rollen zijn ook grotendeels hetzelfde gebleven. Maar dit keer kan je vanaf een bepaald level nog eens kiezen tussen twee verschillende interpretaties van dezelfde class. Altruïstische zielen starten bijvoorbeeld sowieso als ‘field medic’, een class waarmee je best focust op het in leven houden van je teamgenoten en daar dus ook het meeste XP mee verdient. Later kan je echter ook opteren voor de rol van ‘combat medic’, waarmee je in het heetst van de strijd een te duchten tegenstander wordt. Zo kan je dus tegelijk grotere en meer berekende risico’s nemen wanneer je je zonder nadenken in het vijandige spervuur stort.

Het ontbreken van de behemoths ervaar ik dan weer als een gemis. In Battlefield 1 zorgden deze uit de kluiten gewassen monsters van staal er steevast voor dat een veldslag opnieuw spannend werd. Of de vijand nu een tot de tanden bewapende zeppelin of extra bepantserde trein tot zijn beschikking kreeg, het behoorde altijd tot de mogelijkheden dat het tij van de wedstrijd zomaar even zou keren. Battlefield V heeft deze fel gesmaakte toevoeging aan de succesformule onceremonieel van de menukaart geschrapt, omdat deze afbreuk zou doen aan de historische setting. Ik kan me wel vinden in dit argument, maar betreur toch de leegte die de afwezigheid van de behemoths achterlaat. Leegte is sowieso iets dat je vaak bespeurt wanneer je in Battlefield V door de menu’s struint. Ja, je krijgt weer die vertrouwde Battlefield gameplay waar je zo aan gehecht geraakt bent, maar tegelijk is het nooit meer dan dat.

(Niet té) ver kijken

Grafisch zijn we inmiddels heel wat gewend van de Frostbite engine en ik ben verheugd te kunnen melden dat Battlefield V geen uitzondering vormt op die regel. De game ziet er bij vlagen adembenemend uit, al maakt de technische uitvoering geen foutloze beurt. Ik raad je bijvoorbeeld af om bij aanvang van de eerste War Story vanop het strand dromerig naar de horizon te staren, want dan word je er op onaangename wijze aan herinnerd dat je nog altijd een game aan het spelen bent. Op technisch vlak merkte ik trouwens nog enkele slordigheden op. Zo blijven kogels soms steken in onzichtbare muren en de framerate nam op een gegeven moment de snelheid aan van een slideshow. Ontnuchterend, dat kan ik je verzekeren. Op audiovlak doet Battlefield V het beter. Het stemmenwerk zal misschien niet snel in de prijzen vallen, maar de soundtrack is als vanouds episch en meeslepend, net zoals het hoort.

Conclusie

Battlefield V is verre van een slechte game, maar het voelt allemaal erg karig aan. Zowel de singleplayercampagne als de online multiplayer zijn onvolledig en dat voel je. Wat wél op de disc staat, is Battlefield pur sang, maar ook niet meer dan dat, alsof DICE tevreden was om een verzameling grootste hits op ons af te vuren in plaats van hun franchise vooruit te stuwen naar nieuwe hoogten. De tweede uitgave van War Stories stelde me teleur; de verhalen in kwestie hebben potentie in overvloed, maar overstijgen nooit de middelmaat. De online veldslagen zijn even verslavend als altijd, maar bieden weinig vernieuwing om echt je tanden in te kunnen zetten. Om terug te komen op de metafoor uit mijn inleiding: DICE heeft met Battlefield V zijn Olympische gouden medaille voor watertrappelen beet. Een mooi resultaat, al had ik persoonlijk liever de ontwikkelaar zijn zinnen zien zetten op de 1500 meter vrije slag.

Pluspunten

  • Online multiplayer even solide als altijd
  • Grafisch overwegend prima
  • Meeslepende soundtrack
  • Leuke uitgangspunten voor War Stories…

Minpunten

  • …maar DICE doet er veel te weinig mee
  • Amper vernieuwing
  • Op technisch vlak soms slordig
  • Een halve game voor volledige prijs!

7.5

Boxshot Battlefield V

Battlefield V

Releasedatum:
20-11-2018
Genre:
Shooter
Uitgever:
Electronic Arts
Ontwikkelaar:

Anoniem reageren

Je hebt niet ingelogd op PSX-Sense, heb je wel een account? Dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? Klik hier om te registreren of post anoniem hieronder.

100 reacties

  1. Anoniem -   
    66.249.79..xxx's avatar

    is de gameplay niet volledig vernieuwd? het voelt toch heel anders aan dan bf1.

  2. Anoniem -   
    31.161.158.xxx's avatar

    Erg goede review bois, Ik ben het ermee eens. Goede krititische noten. Al moet ik zeggen dat ik ze (DICE) wel té politiek correct vind. Vind het cijfer een goede weerspiegeling voor een halve game!

  3.    73 XP
    Kluut's avatar

    Thanks, skippen dus voor mij

  4.    596 XP
    Brunodebull's avatar

    Halve game voor het hele geld.
    Precies wat ik dacht…jammer.

  5. Anoniem -   
    178.84.17.xxx's avatar

    Hmm graphics en sound is echt geweldig! (PS4 Pro) Wel is het wachten op wat updates maar vind het fijner en leuker spelen dan Battlefield 1. Gaat zoiezo goed komen met deze game.

  6.    723 XP
    Bass's avatar

    Ik wacht een maand voor een mooie aanbieding. Dit spel gaat er wel komen.

  7. Anoniem -   
    188.188.49..xxx's avatar

    Duidelijk geen shooter speler. Voor alle shooterfanaten raad ik u ten zeerste deze game aan. 8 maps is meer dan voldoende, de gun play is perfect, destructie is van hoger niveau, speelt vlot. Negeer de singleplayer ….

  8. Anoniem -   
    2a02:908:1466:8180:511f:d393:1134:5.xxx's avatar

    Erg negatieve review. Wb gameplay is deze bf echt wel vooruit gegaan.
    Singleplay… daar speel je bf niet voor. En dan nog, de meeste singleplayer games hebben een levensduur van 8uur en worden hier niet op afgerekend. Tevens komen er nog chapters bij dus dan gaat de sp naar 10 uur, wat prima is. Bij COD is er geeneens een SP.
    Ik vermaak me erg met bf. Waar ik het wel mee eens ben is het lage aantal maps. Maar ook deze komen nog (gratis).
    7.5 is naar mijn idee gewoon te laag voor zo’n solide game. GrandOperations is erg vet gedaan!
    Deze game speelt echt erg lekker, de menu’s zitten goed in elkaar en de unlocks idemdito.
    Ik zeg een 8,5 en als de game later “compleet” is kan dit de beste bf in jaren worden.

  9. crew Management -    2076 XP
    Rastapopulos's avatar

    @188.188.49..xxx: Matthias heeft Battlefield 1 ontzettend veel uren gespeeld en tevens de platinum Trophy gehaald, dus hij is wel degelijk een shooter speler.

  10.    458 XP
    Oldskool-NL's avatar

    Ik mis BF4…

  11. Anoniem -   
    145.53.69.xxx's avatar

    @2a02:908:1466:8180:511f:d393:1134:5.xxx: 8,5 is te hoog voor een WW2 shooter zonder Amerikanen, Russen en de beroemde M1 Garand. Vind het echt een prima cijfer. Ander kritische reviewers geven tussen 7,5 en een 7,9. Vind juist goed dat ze dit geen 8,5 of 9 geven hier. Zijn tenminste wat kritischer hier, hopelijk zien we meer van dit soort reviews. Kwalitatief geschreven.

  12. Anoniem -   
    94.211.40.xxx's avatar

    “Misschien heb ik me door het heerlijke Battlefield 1…”

    Hier ben ik gestopt met lezen. BF1 was echt de slechtste BF uit de serie. Op Hardlines na, maar dat is ook niet moeilijk. Respect verder voor de mening van de reviewer, maar ik heb echt een ander referentiekader.

  13. Anoniem -   
    37.153.249..xxx's avatar

    een halve game voor de volle prijs en nog een 7.5 geven, daar gaat je geloofwaardigheid……

  14.    266 XP
    Enzo's avatar

    @94.211.40.xxx: Precies, dat is ook mijn probleem. BF1 was qua gameplay zeer teleurstellend en heel ver weg van de essentie van een ware Battlefield-game. En BFV lijkt op exact dezelfde voet verder te gaan.

    Ik vrees dat we vanwege de commerciële belangen nooit meer een Battlefield krijgen zoals in het verleden, waar het echt nog aankwam op diepgaande, tactische gameplay, en waar intelligentie en skill de doorslag gaven.

    Van de reviews op gamesites word ik nog niet echt wijzer, want die betrekken ook de singleplayer erbij, of hebben het over beperkte content. Dat er in het begin maar 8 maps in zitten bijvoorbeeld interesseert eigenlijk niet als de gameplay geweldig is.

    De vraag is dus: krijg je het oude Battlefield-gevoel terug, of lijkt het erg op BF1? Kan een Battlefield-veteraan, die inmiddels BFV heeft gespeeld, hier inhoudelijk op reageren?

  15.    3615 XP
    20style [20]'s avatar

    Tot nu toe wat ik gespeeld heb, vind ik het echt top na de beta gespeeld hebben was ik niet onder de indruk maar nu wel amai wat een mooie shooter! Had echt zin in een battlefield kon niet wachten tot dat alle content er in zat.

  16.    3443 XP
    jimke1's avatar

    7.5 is een mooie score ik ga hem zeker halen .

  17. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    Halve game die nog 3x zo groot is als cod damnnn

  18. Anoniem -   
    163.158.130.xxx's avatar

    Het voelt gewoon niet als een battlefield speel vanaf bf1942 en tot bf4 was het helemaal super maar bf1 werd al minder voor mij en bfV slaat helemaal de plank mis.

  19. Anoniem -   
    163.158.130.xxx's avatar

    @Enzo: met deze heb je je battlefield gevoel niet terug vana bf 1942 tot bf4 was super dat gevoel heb je niet met deze game.
    Voor mij volet het als cod maar dan met 64 man

  20. Anoniem -   
    85.148.193..xxx's avatar

    @163.158.130.xxx: Amen Brother! Ja dat waren goede tijden voor de BF reeks. Vind het jammer dat BFV het WW2 sfeertje niet zo fijntjes weet neer te zetten. Ook met de wetenschap dat we na deze game voorlopig wel kunnen fluiten naar een BF in de tweede wereld oorlog, dat zal weer minstens een jaar of 10-15 duren.

  21.    311 XP
    Rhythmicjoint's avatar

    Ik vind ‘m heerlijk spelen. Gameplay is iets sneller dan BF 1.

  22.    284 XP
    rieks's avatar

    @Rastapopulos: Platinum was dan ook niet heel moeilijk van Bf1, dus dat zegt ook niks. Just saying

  23. Anoniem -   
    77.162.1.xxx's avatar

    Het is echt ongelooflijk met de mensen hier, reviewen ze een game met een hoog cijfer dan worden ze gesponserd, reviewen ze met een lager cijfer is t ook weer niet goed! Weet dat een review een mening is van wat hij heeft ervaren niet waar jij het mee eens moet zijn! Lees het gewoon (of niet), speel en ervaar het zelf!

  24. Anoniem -   
    213.46.111.xxx's avatar

    Geef dat schijt Cod maar n betere cijfer. Gatverdamme wat is black ops een walgelijk lelijk spel sorry maar cod kan echt niet tippen aan btf v, hoe kun je nou een 7,5 geven voor zo n fantastisch spel met zulke graphics..Je hebt zeker ook zo n gare goedkope tv waar graphics niks uitmaakt..

  25. Anoniem -   
    31.149.7.xxx's avatar

    Deze game laat ik gewoon lekker links liggen…

  26.    190 XP
    Raigara's avatar

    Als je dan ziet dat Black Ops 4 een 8.5 krijgt en naar mijn mening meer wegende minpunten heeft weet ik niet hoe serieus ik deze review moet nemen.
    Ik heb ze allebei gespeelt maar van Battlefield toch de beste van de 2.
    OK, er missen nog wat modi uit de game maar deze komen later en het heeft ook een voordeel dat er geen betaalde map packs voor BF uitkomen wat weer een deel van het spelers aantal uitsluit.

  27. Anoniem -   
    83.86.161..xxx's avatar

    @213.46.111.xxx: Weer zo’n Battle Faill fanboy die niet tegen de waarheid kan. BF5 is gewoon een schijtgame, daar moet je het mee doen. En CoD vergelijken met BF is als appels met peren vergelijken.

  28. crew Management -    2076 XP
    Rastapopulos's avatar

    @rieks: Daar gaat het niet specifiek om, het is meer om aan te geven dat we hier wel degelijk met een redacteur te maken hebben die shooters speelt. Als dat niet zo zou zijn, zou hij ook het vorige deel niet platinum hebben gehaald. Althans, dat zou niet bepaald logisch zijn, toch? 🙂

  29. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @83.86.161..xxx: Haat ze allebei. Vind het allebei schijtgames. Vind het alleen heerlijk als mensen happen. Geweldig

  30. Anoniem -   
    84.25.186..xxx's avatar

    Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik het niet eens ben met psx. Vind dit eigenlijk gewoon een slechte review.
    Gameplay technische vernieuwd dit spel wel degelijk. Zal nog wat patches nodig hebben om alles te balanceren.
    Halve game?? Kun je niet zeggen omdat de multiplayer en de SP er gewoon in zitten. Is dus puur stemmingmakerij van psx. Dat de co-op en de br pass later word toegevoegd is jammer. Maar dat maakt dit geen halve game.
    Wel het aantal maps is wat karig. En 3 war Stories is ook niet echt veel. Hier vind ik wel vreemd aanvoelen dat we in december er nog een krijgen voelt idd als een zoethoudertje.
    Het punt Jan ik dan wel mee leven zelf zou ik het een 8 geven.

  31. Anoniem -   
    77.251.118..xxx's avatar

    #notmybattlefield

  32.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @145.53.69.xxx: Er waren meer mensen die vochten dan de standaard Amerikanen enz enz. Ik ben blij dat ik eens een andere kant van de oorlog heb gezien.

  33. Anoniem -   
    77.165.6..xxx's avatar

    @94.211.40.xxx: klopt casualfield 1 was een gedrocht. Verschrikkelijke gunplay. Maps waren ook niet veel beter. Ik en m’n vrienden noemen battlefield 1 ook weleens “heuvelfield” omdat er zoveel maps zijn die puurweg alleen uit hobbels en heuvels bestaan. Heuvels van zand, heuvels van gras, heuvels van modder, heuvels van puin, heuvels van sneeuw. Etc etc

  34. Anoniem -   
    2a02:a451:62c7:1:20d5:7b80:5127:5.xxx's avatar

    Psx sense duidelijk cod fans…
    Cod is ook altijd zelfde gvd

  35. Anoniem -   
    84.107.136..xxx's avatar

    Waarom doet iedereen alsof dit een goede Battlefield is? Het is een zeer matige Battlefield.
    Grafisch is het een stuk minder mooi dan BF1, draw distance is erg slecht, je kan amper wat zien in de verte helemaal niet als je een hoge FOV gebruikt. De enemies zijn ook erg slecht te zien. De game zit vol met glitches en bugs, het is gewoon een onafgemaakt spel. Erg jammer van DICE

  36. Anoniem -   
    84.25.186..xxx's avatar

    @84.107.136..xxx: heb je het dan over de beta? Of over de game die nu in de winkel ligt? Want idd in de beta viel het spel grafisch tegen. Het uiteindelijk product ziet er gewoon heel goed uit. Kan natuurlijk dat je het stijltje wat ze gekozen hebben gewoon niet jou ding is.

  37. Anoniem -   
    89.99.44.xxx's avatar

    @2a02:a451:62c7:1:20d5:7b80:5127:5.xxx: cod verdient ook niet hoger als een 7,5. Battlefield is vaker de betere game gebleken. Dit keer is het helaas een zooitje

  38.    229 XP
    DenZon's avatar

    @66.249.79..xxx: ja vind ik ook!

  39.    229 XP
    DenZon's avatar

    Ik vind het nu al echt een gave game. Verder zijn de 8 maps erg gaaf en ik mis echt geen andere mappen voor vooopig. Hoe de wapens aanvoelen is ook erg goed gedaan en het speelt net wat vlotter. En dat vlotter spelen is toch wel erg merkbaar in positieve zin. Ik richt ook beter, sneller en strakker dan in BF1 waar ik al goed kon richten voor mijn gevoel. Geluid is goed en de visuals zien er ook gewoon goed uit. Spotting is ook aangepakt wat het een stuk interessanter maakt vind ik zelf. Al bij al is dit gewoon een goede game. Tuurlijk zijn er onderdelen geannuleerd en is er verkeerd geadverteerd, maar als je nu kijkt hoe de game speelt en alle customizations die de game herbergt, en dat er nog allerlei toevoegingen komen (gratis) heb ik een prima vooruitzicht. Niet te veel letten op de negatieve aspecten mensen, als Battlefield veteraan is dit gewoon de volle 60 euro waard.

  40. Anoniem -   
    86.87.152..xxx's avatar

    Half gebakken spel helaas. Framerate om van te huilen. Zet je DXR aan op med of high of ultra dan zakt het framerate helemaal in (gespeeld op mijn I7-8086K met RTX 2080 Ti en 16GB DDR4 3600 ram). Is echter een bekende probleem wat tevens ook op de site van Nvidia herkend wordt. Politiek correct uiteraard. Geef mijn maar COD WWII wat 100x beter is

  41.    462 XP
    da5ke's avatar

    Er is dit na jaar maar 1 game wat het waar maakt. Daar waar fallout en battlefield het laten afweten.
    Puur en alleen door de hebzucht van mini transacties.

  42. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @86.87.152..xxx: Heel de rtx series zijn bagger en gaan snel kapot. Veelste dure grap voor de prijs wat je ervoor moest betalen. Maarja je hebt wel mooiere shadows dan de 1000 series kaarten! Alleen moet je het dan wel op 1080p zetten ander draait het niet lekker. Of 20% meer performance als je het uitzet. Heerlijk voor die 1200 euro

  43.    294 XP
    PlayStation-NL's avatar

    Over 1 maand in de budget bak te vinden

  44.    891 XP
    jonas46's avatar

    Duidelijk dat PSX gewoon meedoet met de meute. Jullie geven BO4 een 8.5 en BFV een 7.5? Onbegrijpelijk hoe deze reviews tot stand komen !

  45. Anoniem -   
    95.96.157.xxx's avatar

    @84.107.136..xxx: precies! Je ziet amper enemies en grafisch stukken lelijker dan BF1 op de Pro. Alles is ook in een soort van Cartoon stijl wat in mijn ogen totaal niet past bij een WW2 shooter. Maar daar hoor je niemand over.

  46. crew Redacteur -    222 XP
    Wallsight's avatar

    @jonas46: Je mag beide reviews eigenlijk niet vergelijken, aangezien deze door andere redacteurs geschreven zijn. Andere meningen, andere nadrukken, andere stijl. De redenen dat ik Battlefield V een 7,5 geef, staan duidelijk vermeld in de bovenstaande tekst, net zoals mijn collega Tarek in zijn COD BO IIII review duidelijk aangeeft waarom die game volgens hem een 8,5 waard is. Beide teksten staan los van elkaar. Je niet blind staren op het cijfer.

  47.    73 XP
    Strydom's avatar

    @86.87.152..xxx: Zo de knetter, dat is wel erg dikke hardware:P Ik denk persoonlijk dat 1440p of 1080p met hoge refreshrate (120-144hz) en vloeiender gameplay ervaring geeft dan bijvoorbeeld een 4k scherm (60hz refreshrate). Meer vanwege het onlinegedeelte. Wel zuur van de performance op je pc, al zo dat wel opgelost moeten worden met patches en driver updates. Al moet ik zeggen dat raytracing mij nog te vreemd in de oren klinkt. Veel plezier iig!

  48. Anoniem -   
    84.107.136..xxx's avatar

    @84.25.186..xxx: @84.25.186..xxx: Ik heb het over de game die nu in de winkel ligt, ik speel al sinds 15 november, heb namelijk de Deluxe Edition. Maar ik vind hem echt tegen vallen. Ik hoop dat al deze problemen nog gefixed worden.

  49. Anoniem -   
    62.72.192..xxx's avatar

    @66.249.79..xxx: mee eens, matige review zonder BF kennis. Tevens komt er veel meer content aan en ook gratis

  50. Anoniem -   
    80.114.190..xxx's avatar

    @Brunodebull:

    Geen season pass of iets dergelijks….dus je krijgt je extra content over time.

  51. Anoniem -   
    80.114.190..xxx's avatar

    ‘halve game voor volledige prijs’…uhm, de DLC van maps etc is gratis…
    Dus vind het best wel een bullshit reden…

  52. Anoniem -   
    80.115.16.xxx's avatar

    @Rastapopulos: platinum van bf1 was dan ook erg easy 😉 ik ben totaal geen shooter speler en zelfs ik heb die Platinum

  53. crew Redacteur -    222 XP
    Wallsight's avatar

    @80.114.190..xxx:

    1) Ik ben me ervan bewust dat de aankomende content gratis zal zijn. Dat staat trouwens ook aangegeven in de review, die jij duidelijk niet gelezen hebt.
    2) Zoals eveneens aangegeven wordt in de review, baseer ik me op de game die ik momenteel in handen heb en niet de game die ik later pas kan krijgen. Op dit moment krijg je wel degelijk een halfvol pakket aan volledige prijs en dat vind ik persoonlijk bullshit.
    3) Dat is echt niet de enige reden dat de game slechts 7,5 krijgt. Opnieuw refereer ik je graag door naar de tekst.

  54.    177 XP
    MrStef85's avatar

    Ik vermaak me kostelijk met deze game. Vind hem qua gameplay ook beter dan Battlefield 1.

  55. Anoniem -   
    2a02:908:1466:8180:7d7b:bdbc:284f:f.xxx's avatar

    Ik weet niet wat er mis is met de graphics… ik vind het er allemaal mooi en strak uitzien.
    Cartoon uitzien zegt iemand…. kerel tijd voor een nieuwe tv denk.

  56.    177 XP
    MrStef85's avatar

    @DenZon:

    Ben het helemaal met je eens. Heb me sinds tijden niet zo vermaakt met een shooter.

  57. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @Wallsight: campain. Gratis dlc. Noemt het een halve game. Gelukkig is cod zo geweldig met zijn bo1 maps. Heerlijk complete game!

  58.    73 XP
    Strydom's avatar

    @213.46.147..xxx: Gratis dlc zou imo geen sellingpoint moeten zijn van een game. Dit is gewoon wat je noemt het imago oppoetsen en zieltjes terugwinnen. EA/DICE heeft daarnaast ook veel shit over zich heen gekregen na Battlefront2 en het gedoe rondom lootboxes etc. Ze doen het nu wat lowkey met early acces voor 20 euro meer en vergeet niet dat BR Modus nog uitkomt. Die zal heus barsten van de mtx waardoor ze die verliezen op seasonpass compenseren.

  59.    119 XP
    MacBlade's avatar

    Ben het zeker niet met deze review eens…. het is een totaal andere ervaring dan bf1… ook erg innovatief te noemen. Deze bf voelt voor mij alles behalve half afgeleverd. Er is op het moment genoeg content om je tot de volgende update mee te vermaken….

  60. Anoniem -   
    84.25.169..xxx's avatar

    @Wallsight: Beste redacteur, ik vind het een vrij redelijk tot goede recensie. Tevens vind ik ook dat sommige mensen teveel kritiek uiten op de recencist etc. Het is een mening en die wordt mijns inziens vrij goed beargumenteerd. Wat ik echter heel vreemd vind is het volgende. Men kiest voor een beoordelingsmodel. Jullie kiezen voor een model van 1 tot 10. Als je dit model gebruikt is dit dus ook een indicator. Het cijfer geeft een indicatie hoe goed cq slecht een spel is. Als u dan vervolgens vermeld dat dit niet aan de orde is omdat er een verschil is qua interpretatie van de door u gestelde indicator vraag ik mij af wat dan de werkelijke waarde is. Want er als er een 7 staat maar deze toch niet echt een 7 is want een 6 bij een andere game zou misschien toch een beter game kunnen zijn maar heeft helaas een andere recencist.? Stap af van deze normatieve beoordelingen en beargumenteer gewoon voordelen en nadelen.

  61. Anoniem -   
    80.56.22..xxx's avatar

    @Oldskool-NL:
    Inderdaad. Liever een opgepimpte versie van bf4 gehad. Graphics een beetje updaten enz

  62. Anoniem -   
    85.148.193..xxx's avatar

    @213.46.111.xxx:Ga a.u.b even het digital foundry filmpje kijken over deze game en kom dan nogmaals terug met je graphics… Fanboy

  63.    107 XP
    jantjedegamer's avatar

    @178.84.17.xxx:

    Boeie die ps4 pro, heb hem op pc ultra settings valt allemaal wel mee grafisch, als meer vrienden van mij hem kopen koop ik hem misschien nog er bij voor ps4.

  64. Anoniem -   
    94.130.67..xxx's avatar

    Nou, ik kijk er naar uit 🙂

  65.    119 XP
    MacBlade's avatar

    @84.107.136..xxx: je hebt overduidelijk de game niet gespeeld…. of je hebt een hele slechte tv of bril…. je roept alleen maar wat er bij de bèta gezegd is….

  66.    119 XP
    MacBlade's avatar

    @Wallsight: Wat zit er niet bij wat het en halfbakken product maakt dan? Er zijn 6 multiplayer modi en er is een sp (welke beide worden uitgebreid via gratis dlc) er valt en hoop te customizen. Je wapens en voertuigen kan je mastery status van maken, mits je investeert natuurlijk. Ik ben van mening dat deze BF, net zoals elke andere BF, probeert te innoveren en weer iets anders neer te zetten en niet elke keer hetzelfde te doen (lees: destruction BFBC, levolution bf4, behemoths bf1, v2 en customizen bfv om er een paar te noemen). Maar enfin, uiteindelijk hebben we allemaal een mening. En die van mij is eigenlijk zeer positief….

  67.    359 XP
    BONKER's avatar

    @Enzo: ‘Waar intelligentie en skills de doorslag geeft’, beetje bijzondere opmerking. Bij elke shooter kan je met slim spelen de andere inmaken… zelfs als deze slecht is.

  68.    5 XP
    psn_010's avatar

    Ik speel m nu ook al een aantal dagen. Ik heb ook iedere bf gespeeld en vond bf1 echt verschrikkelijk. Deze speelt een stuk fijner en bijna alles gaat weer kapot. Bfbc’s blijven mijn favoriet maar dit is toch weer een stapje de goede richting in!

  69. Anoniem -   
    2a02:a449:8d98:1:5c92:8e93:4b48:6.xxx's avatar

    @Rastapopulos:

    Onzin ik ken mensen die kijken hoe lang duurt het om die plat te halen. Zo hebben ze er 100+ staan zijn ze dan goed in die games met eem guide naast zich.

    On topic: magere score van 7.5 speel de game al een x aantal dagen. Maps mogen snel meer worden maar de rest klopt gewoon om lekker weg te spelen. En vooral niet te vergeten de matchmaking is beter geworden. Inladen van maps sneller. Dat hebben ze echt goed aangepakt.

  70.    177 XP
    MrStef85's avatar

    @MacBlade:

    Jupp. Het zijn kleine innovaties, maar wel noemenswaardig. Lone wolf spelen lukt echt niet in deze BF. Teamplay is nu belangrijker dan ooit.

  71.    4 XP
    briansoft's avatar

    @213.46.147..xxx: Snel kapot? Dat was alleen met de FE edities wat ook toegegeven was door Nvidia, QC was gewoon crap. Maar goed 4K met DXR op low draait als een trein (moet nog geoptimised worden wat ook normaal is met het eerste spel die het ondersteund).

  72.    8 XP
    DrR.'s avatar

    Heb een hekel aan beloftes over wat er nog gaat komen. Van mij mag een game afgebrand worden als het niet compleet aanvoelt. Dat het geweldige graphics heeft is natuurlijk prima, maar geen reden om een goed cijfer te geven. Wanneer er 60 euro wordt gevraagd voor een half spel houdt het op voor mij.
    Dit mag ook gevoeld worden door de maker, anders leren ze hier natuurlijk nooit iets van.

  73.    77 XP
    Starscreamer's avatar

    @94.211.40.xxx:

    Ik vond Hardline (persoonlijke mening) juist verfrissend en de leukste BF tot nu toe 🙂
    en ik speel al vanaf de PC periode (heb alle voorganger al)

  74. Anoniem -   
    87.208.234.xxx's avatar

    Een halve game dat was black ops ook. Maar die kreeg een 9

  75. Anoniem -   
    83.232.229..xxx's avatar

    @Enzo:
    Ja oude BF gevoel is terug met BF 5

  76. Anoniem -   
    82.72.253.xxx's avatar

    hoe kan call of dusty een 8,5 krijgen , 7,5 is tewein8g voor deze game minstens een 8,5 ook dan , kansloos

  77. Anoniem -   
    84.241.199..xxx's avatar

    13 in een dozijn shooter, alles behalve battlefield..

  78. Anoniem -   
    143.179.25..xxx's avatar

    @MacBlade: Ik speel de game al sinds 15 november. Ik speel op de PS4 Pro en heb en Game Monitor, dus ik weet niet waar jij het over hebt? Er zijn heel veel mensen die klagen over de visibility dus ben niet als enige.

  79. Anoniem -   
    213.46.147..xxx's avatar

    @briansoft: koop een 1200 euro videokaart voor games die nog uit moeten komen…..

  80.    98 XP
    cakefactory's avatar

    Vermaak me prima. Beetje tankjes slopen met Assault. Grand operations die lekker weg spelen.
    GELUKKIG geen behemoths.
    Wapens en landen worden vast wel toegevoegd hoe verder het spel is. Amerika deed natuurlijk pas eind 41 begin 42 mee.

  81. Anoniem -   
    145.128.205..xxx's avatar

    @145.53.69.xxx:

    Het is een beetje onzin om hier over te miepen als je weet dat BF V werkt met de ‘Tides of War’ principe. De launch mappen spelen zich voor rondom het begin van WW2, toen waren de Amerikanen nog niet actief.

  82. Anoniem -   
    185.46.212..xxx's avatar

    Ik vind het tot nu toch een wereld van verschil met BF1 qua gameplay. Het speelt veel lekkerder weg, en het ziet er op de Pro i.c.m. een HDR TV fantastisch uit.

    Hier en daar wilt hij nog wel glitchen (gebeurt vooral als je jezelf probeert te healen terwijl je op de grond ligt) maar voor de rest loopt het lekker en vloeiend.

    De soundtrack en de geluiden in het spel zijn wederom weergaloos. De BF theme blijft magisch wat dat betreft.

    Nu maak ik me persoonlijk niet druk om de cijfer 7.5 aangezien reviews toch persoonlijke meningen zijn en de een iets anders vraagt van een game dan de ander.

    Maar als BF-fanaat heb ik me in jaren niet zoveel vermaakt. Zeker als je de komende maanden veel kan verwachten met de Tides Of War.

  83.    178 XP
    Snazzz's avatar

    ” Altruïstisch zielen ”

    Man man man zou dat bestaan in de game wereld???

  84. Anoniem -   
    163.158.130.xxx's avatar

    @83.232.229..xxx: lul niet waarschijnlijk heb je nooit 1942 gespeelt.of bf2

  85. Anoniem -   
    2a02:a212:81:2380:29ff:2f94:6e47:3.xxx's avatar

    Jammer dat ze de snelheid hebben opgeschroefd. Zo komt de gameplay steeds meer in de buurt van COD. Het is gewoon jammer dat dit soort franchises zich steeds minder onderscheiden. Ik ga BF4 er maar weer op zetten!

  86. Anoniem -   
    77.248.73..xxx's avatar

    @143.179.25..xxx: dan zal hij wel 1 van de velen zijn die met iedereen meeloopt en geen eigen mening heeft.

    Je ziet enemies bar slecht en het ziet er lang zo mooi allemaal niet uit dan BF1. Aan je scherm ligt het ook niet want heb zelf ook 3 verschillende schermen en speel op de beste van die 3.

    Voor sommigen die nog maar een paar jaar gamen zal het wel fantastisch zijn maar ik ben nog niet overtuigd.

  87.    6 XP
    Joetje's avatar

    @MacBlade:

    Ik ben er ook wel positief over maar ben wel van mening dat de ttk veel te hoog is. Het is alsof ik het opnieuw moet leren. Maar gelukkig gaat het steeds beter! Kom je vanavond nog ff sproeien Mac?

  88.    119 XP
    MacBlade's avatar

    @Joetje: de ttk is idd erg snel. Maar het is ook een redelijke leercurve die mij prima bevalt. Je moet deze BF anders benaderen en anders spelen en dat is iets waar denk ik de meeste mensen moeite mee hebben. Je moet veel meer op je hoede zijn en veel meer om je heen kijken. Iets wat de gameplay wat mij betreft alleen maar leuker maakt. Het is een heel stuk minder run en gun. Squadplay is hier ook heel erg belangrijk. Veel mensen van het team weten ook niet dat iedereen elkaar kan reviven. Dat is juist zo belangrijk als je bijvoorbeeld een vlag aan het cappen bent. Deze BF hangt imo een beetje tussen BC2 en BF3 in.

  89.    119 XP
    MacBlade's avatar

    @143.179.25..xxx: Ik speel m ook op de pro en ook sinds de 15e maar op een gewone tv. Ik heb geen last van de visibility…. Ik moest wel erg wennen aan de manier hoe je moest kijken en veel meer je rust moet nemen (cover naar cover rennen) geen run en gun en juist veel meer op je hoede moet zijn. Waardoor ik nu dus ook veel beter de enemies zie…. Deze BF moet je echt proberen anders te proberen benaderen. Iets wat bij mij ook echt wel een tijdje duurde, maar dan ‘breekt’ deze game ook opeens open.

  90.    266 XP
    Enzo's avatar

    @185.46.212..xxx: @MacBlade: Kijk, dit soort berichten stemmen mij positief. Ik heb voor het eerst in 10 jaar een Battlefield-game niet bij launch gekocht, vanwege het tegenvallende BF1 (Hardline niet meegeteld, want die heb ik helemaal niet gekocht, wat een rommel).

    Maar is het door de hogere snelheid niet nog chaotischer geworden?

  91. Anoniem -   
    84.25.186..xxx's avatar

    @Wallsight: het blijft toch een matige review van u kant. en dan heb ik het niet over het punt. Ook al kun je daar een discussie over voeren als je die gaat afzetten tegen Black ops.
    Je kan je zelf afvragen of u het spel wel gespeeld heeft of dat u gewoon de meute achter naar loopt. Als u zegt dat het spel niet vernieuwd.
    Ook het zeggen dat het een half spel is klopt niet. Dat het niet netjes is dat ze een spel eerst aankondiging en dan pas later zeggen dat het niet op dag één allemaal aanwezig is oké. Maar de mp en SP is er gewoon. De rest zijn gewoon goede extra

  92.    119 XP
    MacBlade's avatar

    @Enzo: jazeker maar als je rustig speelt is het allemaal goed overzien. Als je het anders benaderd qua speelstijl is deze bf wat mij betreft 1 van de betere!

  93.    276 XP
    Gio-the-Gamer's avatar

    Ik ga niks zeggen over graphics, gameplay etc. I like it!

    Maar die sound!!! Holy Quacamole! Als je met een headset aan het spelen bent, be prepared!! Intens!

  94.    119 XP
    MacBlade's avatar

    @Enzo: ik krijg van deze bf juist het oude bf gevoel terug. Het leunt wel een beetje naar hardcore. Maar tactisch gezien veel minder arcade dan BF1. Zeg ik Als BF veteraan. Het duurt even voordat je het ‘gevoel’ hebt en je bijvoorbeeld recoil patterns door hebt. Maar eenmaal daar….. kan ik alleen maar zeggen: Wat een fijne shooter is dit geworden!

  95.    266 XP
    Enzo's avatar

    @MacBlade: Goed om te horen! Ok, ok, ik ben om en ga ‘m aanschaffen… Dank voor de feedback!

  96.    177 XP
    MrStef85's avatar

    @143.179.25..xxx:

    Ik ook op Pro en 4k monitor. Nergens last van.

  97. Anoniem -   
    83.85.184..xxx's avatar

    battleshit

  98. Anoniem -   
    213.46.11.xxx's avatar

    Groot fan van bf1, maar dit deel ben ik er nog niet over uit. Iedeeen is enthousiast over de graphics, maar in de Mp zitten er veel te veel grafische fouten in. Zoom je in zijn er ineens tonnen, hekjes, riggeltjes etc. Zoon je uit kijk je overal doorheen.

    En dan nog alle bugs, ongekend.

    Belangrijkste is de Gameplay. De balans van bf1 is helemaal weg. Je wordt continue geraped en rifles doen maar 60hp damage. Als je kijkt naar een mg, die heeft 0 recoil en verlies je het gewoon op middellange afstand.

    Grootste ergenis is echter, dat je met nog geen 3 kogels dood bent met alle andere wapens. Iedereen kan net een lucky shot iemand neerschieten…

  99. Anoniem -   
    143.179.124.xxx's avatar

    @83.86.161..xxx: cod hebt geen beste multiplayer van dit jaar ze falen elk jaar maar weer bf heb deze strijd gewonnen cod is voor noobs die niet kunnen schieten battlefield V heb wel 4 prijzen te maken kunnen we bij call of duty noob niet zeggen bye bye cod Again

Battlefield V Chapter 1: Overture verschijnt vandaag
Battlefield V – Tides of War Chapter 1: Overture is last-minute uitgesteld
Alleen vandaag: Battlefield V voor slechts €39,- inclusief verzendkosten bij Bol.com
DICE geeft aan wat aankomende Battlefield V update met zich meebrengt