Review: Knowledge is Power: Decades – Vorig jaar verscheen Knowledge is Power als één van de PlayLink titels en in deze game stond het quizzen centraal. Sony heeft Buzz en zijn shows overboord gegooid en werkt nu met compactere titels die gezelschappen prima tijdverdrijf bieden. Het eerste deel was vorig jaar wel oké, maar werd een beetje geplaagd door wat technische issues, traag spelverloop en hele beperkte mogelijkheden. Dit najaar zijn er weer diverse nieuwe PlayLink games uitgekomen en één daarvan is Knowledge is Power: Decades. Een game die in de basis identiek is aan het vorige deel, maar op verschillende punten stappen vooruit maakt.

Download de nieuwe app

Bij deze nieuwe game hoort ook weer een nieuwe mobiele app, dus de app van vorig jaar werkt niet bij deze versie. Een klein detail, maar toch even handig om te weten. Het downloaden van de bijbehorende app is een fluitje van een cent en connectie maken met de PlayStation 4 gaat snel en prima. Werkt het niet via je Wi-Fi hotspot, dan stel je gewoon je PS4 als hotspot in en kan je aan de slag. Het opzetten van het hele gebeuren is in slechts een paar minuten gedaan en dan ben je klaar om te gaan quizzen. Dat gaat eigenlijk op dezelfde manier als vorig jaar, maar wel moeten we bekennen dat we meer plezier hadden met deze game.

Dat zit hem in een paar punten. Zo is het algehele spelverloop net ietsje vlotter dan in het vorige deel. Het is nog steeds niet bijzonder snel, maar een gemiddeld potje kan binnen 15 minuten klaar zijn en dat is vrij rap. Dat maakt deze game ideaal voor tussendoor en als je eventueel nog minder tijd hebt, dan kan je nu ook kiezen voor een verkorte speelronde of juist een ronde met een alternatieve manier van spelen. In plaats van multiplechoice vragen te beantwoorden moet je dan twee zaken aan elkaar koppelen, antwoorden in het juiste vak schuiven, de juiste letters selecteren zodat de woorden gecompleteerd worden en meer.

Met vier modi is Knowledge is Power: Decades nog steeds niet heel uitgebreid, maar die keuze mogelijkheden doen de game wel goed. Het is voor iedereen gemakkelijk om op te pakken, het is ideaal voor korte en hele korte speelsessies en tegelijkertijd kun je je er ook uren mee vermaken. Jammer is dan weer dat er nog steeds niet echt een optie is om een eigen quiz samen te stellen, zodat je een potje bijvoorbeeld oprekt naar een half uur of een uur spelen. Wellicht is dat iets voor het volgende deel, in ieder geval gaat dit deel er met stappen op vooruit en dat valt altijd te prijzen, nietwaar?

blank

De laatste veertig jaar

Bijna alle vragen in deze game zijn gebaseerd op entertainment uit de afgelopen veertig jaar. Zo kun je vragen over muziek, films, tv-programma’s, series en meer uit de jaren 80 krijgen, maar ook de jaren 90 en de afgelopen 18 jaar. Hierdoor is het vrij toegankelijk voor gamers jong en oud. De vragen zijn over het algemeen niet al te ingewikkeld, waardoor veel spelers prima kunnen meekomen. Het is natuurlijk zaak om deze vragen goed te beantwoorden, maar ook de snelheid speelt een rol, want hoe sneller je een goed antwoord kiest, hoe groter de kans is dat je de meeste punten krijgt. Je speelt in de gewone quiz telkens drie rondes met vragen en nadien volgt er een mini-game.

Uiteindelijk zul je aan de hand van je score op een piramide geplaatst worden en het is dan zaak om als eerste bovenaan te komen door zo snel mogelijk achtereenvolgend nieuwe vragen juist te beantwoorden. Als je eenmaal bovenaan staat, dan heb je het spelletje gewonnen en kun je weer van voor af aan opnieuw beginnen. In alles is deze game gelijk aan het vorige deel, maar grafisch is het nu wel wat strakker, want de korrelige filter is veel meer naar de achtergrond geschoven. Ook heeft de ontwikkelaar wat nieuwe mini-games geïntroduceerd en de power plays zijn wat gevarieerder, waardoor ook dat wat leuker is.

blank

Mocht je niet bekend zijn met de power plays, dit zijn kleine power-ups die je in je voordeel kunt gebruiken of waarmee je de tegenstander dwars kan zitten. Loopt iemand in je gezelschap te ver uit? Dan kan je die speler dwarszitten met een power play, waardoor het beantwoorden van een vraag veelal wat langer duurt. Denk dan aan de antwoorden bevriezen, waardoor eerst het ijs gebroken moet worden. Ook kom je power plays tegen als sloten die eerst ontgrendeld moeten worden, door elkaar gehusselde letters, discolichten die de antwoorden onduidelijk maken en meer. Dit was al een goed element in het vorige deel en ook nu komt dat de onvoorspelbaarheid weer ten goede.

Conclusie

Knowledge is Power: Decades is een prima quizgame die in verschillende opzichten het vorige deel voorbij streeft. De vragen zijn allemaal op entertainment gericht waardoor het gros nooit te moeilijk is om te beantwoorden. Ook de hoeveelheid vragen is voldoende, want heel snel zul je dezelfde vragen niet terugzien. De komst van meer modi is natuurlijk een fijne aanvulling, net zoals dat het er grafisch net wat beter uitziet. Aan de andere kant is het niet kunnen samenstellen van een eigen quiz dan weer een wat merkwaardig gebrek. Dat kan immers in vrijwel elke soortgelijke game, maar nu ben je aangewezen op een relatief korte gewone ronde of nog kortere alternatieve rondes. Ook bekruipt het gevoel dat we vooral met een uitbreiding te maken hebben in plaats van met een echt nieuwe game. Het is vooral meer van hetzelfde zonder echte vernieuwing, ondanks de aanwezigheid van wat nieuwe mini-games en power plays.

Pluspunten

  • Leuke vragen
  • Korte potjes maken het ideaal voor tussendoor
  • Nieuwe mini-games
  • Nieuwe power plays

Minpunten

  • Zelf een quiz samenstellen is niet mogelijk
  • Voelt meer als een uitbreiding dan een nieuw deel

7.5