DLC Special: Strange Brigade – The Thrice Damned 3: Great Pyramid of Bes – Rebellion heeft sinds de release van Strange Brigade drie keer een zogenoemde ‘content drop’ naar de game gebracht. Binnen relatief korte tijd hebben we nieuwe avonturen en nieuwe personages gekregen en eerder deze week verscheen de laatste set. Daarmee komt het secundaire avontuur van de Strange Brigade ten einde en in feite is het weer precies wat je verwacht. In de vorige artikelen lieten we immers al doorschemeren dat het vooral meer van hetzelfde is en dat is nu niet anders. Toch hebben we ons wel vermaakt met de Great Pyramid of Bes.

Op jacht naar het schild

De doelstelling in de drie extra episodes is dat je drie schilddelen bij elkaar verzamelt om zo het schild van Bes te vormen, die alle duistere krachten voor eens en altijd zal verbannen naar het hiernamaals. Keer op keer kregen we echter te maken met een forse tegenstand, want de ondoden gaven zich niet zomaar gewonnen en dat onder leiding van een niet nader te noemen vijand. Dit alles komt nu ten einde in deze derde episode alwaar we daadwerkelijk de piramide van Bes bezoeken. Althans, dat is het uiteindelijke doel. Om het portaal naar het laatste schildstuk te openen, is het eerst echter zaak om deze te activeren en dat doe je rondom deze piramide.

In vergelijking met de vorige twee extra levels is dit level relatief compact van opzet, want het speelt zich allemaal rondom de piramide af, alwaar je verschillende magische lichtstralen moet activeren om zo van het portaal gebruik te kunnen maken. Uiteraard komt alles in drievoud, dus je bent het merendeel van dit avontuur in vrij grote ruimtes op alle vijanden aan het knallen om uiteindelijk zo dichterbij het doel te komen. De nadruk in deze missie ligt vooral op actie, want hoewel je wat puzzels treft is het deze keer zeer minimaal.

Deze missie is erg tof te noemen qua vormgeving, maar qua gameplay is het ietwat aan de saaie kant. Niet zozeer omdat de repetitieve aard van het beestje de overhand heeft – dat is immers per definitie zo in deze titel – maar meer omdat er zo weinig afwisseling is. Het aantal puzzels is op één hand te tellen en is in veel gevallen bedoeld voor de paar collectables die je kunt vinden. In de vorige missies was die balans beduidend beter, dus het is jammer dat Rebellion naar onze mening iets te veel neigt naar de actie die we inmiddels goed kennen. Wederom steekt dan het gebrek aan nieuwe vijanden de kop op, want dat had het interessanter kunnen maken.

blank

Afsluitend tref je in deze missie een nieuwe eindbaas en die is een stuk interessanter dan de standaard eindbazen die je in de vorige twee missies zag. Dus dat is dan weer een positief element binnen het geheel. Je treft sowieso drie bazen in dit hoofdstuk en dat is meer dan voorheen, dus dat vormt een leuke uitdaging. Maar met een beetje skills, goed mikwerk en handig gebruik van speciale wapens kom je een heel eind, zoals gewoonlijk. Het einde bereiken doe je overigens in een kleine twee uur, maar een tweede playthrough loont wil je alle collectables verzamelen, want dat is van een soortgelijke hoeveelheid als voorheen.

Anjali Khan voegt zich bij de Strange Brigade

Gelijktijdig met de nieuwe missie is er ook weer een nieuw personage aan de game toegevoegd, Anjali Khan. Zij is een geheime Maharani-heerseres in een Indiase staat, maar ze kwam er achter dat er een kwade vloek op haar familie rustte. Voor dat soort zaken zit je goed bij de Strange Brigade, want via dit gezelschap wil ze met deze vloek afrekenen. Geinig achtergrondverhaal, maar daar merk je tijdens het spelen niet zoveel van. Net zoals alle andere extra personages voegt haar persoonlijkheid niet bijzonder veel toe, enkel Hachiro Shimizu die vorige maand verscheen, voelde als een meerwaarde aan. Maar goed, of die personages nu klein, groot, dik of dun zijn, het gaat om het materiaal dat ze meebrengen en dat is in tegenstelling tot haar persoonlijkheid wel interessant.

blank

De vorige personages kwamen altijd met een handwapen, maar dat is nu niet het geval. Deze keer krijg je twee nieuwe zwaardere wapens. Voor de automatische vuurkracht heb je de Audley A40 Exemplar, wat een relatief snel schietende mitrailleur is. Niet heel bijzonder, want deze doet zich niet bijster veel van de andere wapens onderscheiden. Het geweer daarentegen is een erg fijne toevoeging. Veel van de geweren in de game zijn te traag bij grote hordes vijanden en dat kan soms voor penibele situaties zorgen. De Eastleigh M1 is een krachtig geweer die ook nog eens snel kan vuren, waardoor het zeer effectief is tegen gewone vijanden, maar ook eindbazen. Dit is eigenlijk het eerste geweer dat we veelvuldig gebruikt hebben in de game, dus dat zegt wat. Verder zijn haar cluster granaten bijzonder handig, want daarmee kan je erg effectief veel vijanden in één keer uitschakelen, zeker in combinatie met explosieve vaten.

Maak mooie kiekjes

Tot zover de betaalde content. Ook is er nog wat gratis content uitgebracht en net zoals bij elke andere update gaat het om nieuwe maps voor de Score Attack en Horde modi. Die maps zijn weer prima, maar daar blijft het deze keer niet bij. Voor de echte die hards is er nu namelijk ook een Extreme modus, die de game bijzonder moeilijk maakt. Dit vormt echt een serieuze uitdaging, dus je moet er maar net zin in hebben. Een modus zonder moeilijkheidsgraad zien we terug in de foto modus, waarmee je nu leuke kiekjes kan schieten. Het is een geinige extra die fanatieke spelers vast welkom zullen heten, maar aan de andere kant voelt het wat overbodig aan. Met name omdat Strange Brigade van zichzelf grafisch niet bijzonder indrukwekkend is. Maar ach, het is gratis dus een leuk gebaar van Rebellion.

blank

Conclusie

Het slotstuk van het extra verhaal is vooral heel veel meer van hetzelfde en nergens is het echt vernieuwend of uniek. Het level is compact, maar biedt wel genoeg speelplezier en gameplay, maar helaas heeft de actie iets te veel de overhand. Deze uitbreiding bevat overduidelijk veel minder puzzels en dat is wat jammer. Daar staan wel wat toffe eindbazen tegenover, hoewel de manier van verslaan niet per se uniek aanvoelt. Het nieuwe personage is dertien-in-een-dozijn, maar het wapengerei dat ze meebrengt is erg nuttig. Met name het geweer en de cluster granaat, waardoor ze een goede toevoeging is wat ons betreft. Afsluitend is er nog wat gratis content verschenen wat mooi meegenomen is en als dit het einde van het DLC-traject voor de game is, dan kijken we er met plezier op terug. Nergens origineel of uniek, maar wel vermakelijk en voor liefhebbers op zich de moeite waard.