Spelers van GTA Online die gewend zijn aan de passieve modus, staan voor een kleine verrassing in Red Dead Online. Deze game bevat die modus namelijk niet en dus is het een stuk lastiger om veilig te blijven. In GTA Online zorgt deze modus ervoor dat spelers je niet kunnen aanvallen, waardoor je dus gewoon je eigen ding kunt doen zonder hierbij gestoord te worden. Het is nog onduidelijk of Red Dead Online deze mogelijkheid ook gaat krijgen, maar vooralsnog moet je andere maatregelen treffen om veilig te blijven.

Wat je kunt doen om sowieso bij je kamp veilig te blijven, is om de witte vlag omhoog te hijsen. Wanneer je hier naartoe loopt en er interactie mee hebt, kun je dit activeren. Hiermee kunnen spelers je niet aanvallen wanneer je bij je kamp bent, zodat je toch een soort van ‘safe haven’ hebt. Deze witte vlag geeft jammer genoeg geen bescherming in de wijde wereld, daar zul je het dus moeten doen met je wapens en vlucht vaardigheden.

Wanneer je de witte vlag naar beneden haalt sta je open voor aanvallen. Het duurt 30 seconden na het deactiveren voor je de witte vlag weer omhoog kunt hijsen. Verder kun je er ook nog voor kiezen je vrienden op te trommelen en een posse te vormen. Mensen zijn geneigd met een boog om je heen te lopen als je met acht man sterk aan het rondrijden bent.