Review: Storm Boy: The Game – Het kinderboek Storm Boy stamt uit 1964, maar staat tegenwoordig weer helemaal in de schijnwerpers. Zo komt er volgend jaar een film uit gebaseerd op het boek en is er nu ook een game beschikbaar voor de PlayStation 4, die je zelf de avonturen laat beleven van Storm Boy. De film heeft een iets meer volwassen focus, maar de game is op hetzelfde publiek gericht als het boek, namelijk kinderen. Dit maakt de doelgroep van deze game dus vrij klein, maar dat hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat tieners en volwassenen hier geen plezier aan kunnen beleven. Is dat ook het geval met Storm Boy of is het echt puur bedoeld om de allerkleinsten onder ons het verhaal als game te doen laten beleven?

Ben je een tiener of volwassene, dan is Storm Boy…

…geen zak aan. Storm Boy: The Game vertelt hetzelfde verhaal als het kinderboek en doet dat op dezelfde manier. Het verhaal wordt heel erg beknopt verteld en je vliegt hier doorheen. Qua gameplay is er niet heel veel te beleven, want het enige wat je doet is van links naar rechts lopen en gaandeweg krijg je wat tekst te lezen en gebeuren er wat dingen op het scherm. Wel krijg je op bepaalde plekken wat mini-games te spelen, die te maken hebben met dingen die op dat moment belangrijk zijn in het verhaal. Hier blijft het ook allemaal kinderlijk simpel en ben je dingen aan het doen zoals pelikanen voeren of mosselen zoeken. Voor elke mini-game geldt dat er totaal geen einddoel is. Je kan ze zo lang of zo kort spelen als je wilt. Het maakt dus eigenlijk totaal niet uit wat je doet.

Het enige wat je kan doen als tiener/volwassene is het verhaal zelf volgen. Zoals je al eerder kon lezen wordt dit verhaal heel beknopt vertelt en hierdoor krijg je totaal geen band met de personages en heeft het verhaal totaal geen impact op de speler. Daarbij is de game zelf echt ontzettend kort, dus ben je zo – letterlijk en figuurlijk – klaar met de game. Wellicht kan je dat als pluspunt beschouwen, aangezien er gewoon niets is waar je vrolijk van wordt als je Storm Boy aan het spelen bent. Het is duidelijk dat Storm Boy puur bedoeld is voor kleine kinderen en absoluut niet voor tieners of volwassenen. Nou ja, als je een ‘Trophy hunter’ bent, dan is de game wellicht wel wat voor jou, want je kan binnen 15 á 20 minuten de platinum trofee binnenhalen.

Ben je een klein kind, dan is Storm Boy…

…een aardige manier om het boek te beleven als game. Het verhaal wordt op een simpele manier gepresenteerd, die gemakkelijk te begrijpen is voor kinderen. De met de hand getekende grafische stijl van het spel ziet er netjes uit en zorgt voor een mooie visuele omkleding. De simpele mini-games zijn ook een aardige manier om de jonge spelers het idee te geven echt deel te nemen aan de avonturen van Storm Boy. Het is alleen jammer dat de besturing voor het grootste gedeelte niet heel erg intuïtief is in deze secties. Dit had veel simpeler moeten zijn, zodat kinderen direct zouden begrijpen wat zij moeten doen en hoe zij iets moeten besturen. Dat zal nu niet altijd het geval zijn.

Wat ook jammer is, is dat de game volledig gericht is op Engelssprekende kinderen. Je kan de taal niet veranderen in het Nederlands of welke andere taal dan ook. Je kan dus niet je kind, broertje/zusje of neefje/nichtje lekker alleen laten spelen, want zij zullen niet weten welke teksten er op het scherm staan. Er zal dus altijd iemand bij moeten zijn die als vertaler dient en dat is toch een gemiste kans. Storm Boy verandert dus voor niet-Engelssprekende kinderen in een ‘voorlees game’. Dat kan natuurlijk ook leuk zijn, maar het is veel leuker als een kind een game helemaal zelf kan ervaren.

Conclusie

Het is heel erg duidelijk voor wie Storm Boy bedoeld is en het cijfer is hier dan ook op gebaseerd. Voor volwassenen biedt de game simpelweg veel te weinig en dat geldt voor zowel de content als het verhaal en de gameplay. Tevens zijn de mini-games veel te simpel en ze vervelen heel snel. Voor de allerjongsten is er iets meer plezier te beleven aan Storm Boy, maar ook lang niet alles is goud wat er blinkt. De besturing van de mini-games is voor het grootste gedeelte niet intuïtief en daardoor zullen jonge kinderen hier moeite mee hebben. Er is ook geen mogelijkheid om de game in het Nederlands te spelen. De allerkleinsten kunnen het spel dus niet zelf spelen, want er moet altijd iemand bij zijn die het verhaal vertelt. Storm Boy kan je dus aanschaffen om je kleine broertje/zusje of neefje/nichtje te introduceren tot de wereld van gaming, maar er zitten wel wat haken en ogen aan die de ervaring ook voor hen wat negatief beïnvloeden.

Pluspunten

  • De ideale game voor ‘Trophy hunters’
  • Leuke manier voor kinderen om een boek te beleven als game
  • Goede grafische omlijsting

Minpunten

  • Besturing voor het grootste gedeelte niet intuïtief tijdens mini-games
  • Alleen Engelse tekst
  • Aan de korte kant

5.0