De games van 2019: Dreams – Media Molecule is vooral bekend van de creatieve franchise LittleBigPlanet die op de PlayStation 3 verschillende delen mocht ontvangen. Hun creativiteit hebben ze ook kunnen uiten in de papercraft game Tearaway, die aanvankelijk voor de PlayStation Vita verscheen. Later kwam die game ook naar de PlayStation 4 en sindsdien is er geen game meer uit deze studio gekomen. Maar zoals iedereen wel weet, werken ze aan Dreams. Al een behoorlijk lange tijd overigens, maar die game zal in 2019 toch echt gaan verschijnen.

Dreams – Dat Media Molecule uitermate creatief omgaat met games mag wel duidelijk zijn. Afgezien van Tearaway boden al hun games de mogelijkheid om zelf content te maken. Dat leverde met LittleBigPlanet werkelijk prachtige levels op en dat zal met Dreams niet veel anders zijn. Sterker nog, Dreams wekt de indruk dat de mogelijkheden werkelijk onbeperkt zullen zijn, dus dat belooft wat voor de toekomst. Deze game beschikt over een campagne waarin je een leuk avontuur zult beleven. Veel details hebben we hier nog niet over, aangezien Media Molecule niet echt loslippig is geweest. Ook is dat niet de hoofdmoot, want hoewel de ontwikkelaar dat ongetwijfeld zal aangrijpen als middel tot introductie van alle mogelijkheden, ligt de focus primair op het maken van content.

Het maken van content is zeer divers. In verschillende video’s en livestreams hebben we de ontwikkelaar zien knutselen met de tools die de game te bieden heeft. Je kunt je eigen werelden maken, je eigen games, je eigen levels… je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Als je de level editor van LittleBigPlanet erbij pakt, dan zal die verbleken bij de mogelijkheden die Dreams straks te bieden heeft. De game moet het uiteindelijk ook van z’n community hebben, want die zal voor een continue aanwas van nieuwe content zorgen. Dat maakt de game op zichzelf de moeite waard om te blijven spelen en natuurlijk kun je ook zelf lekker creatief aan de gang gaan. Dan te bedenken dat je het ook nog in virtual reality kunt beleven. Dus we hebben te maken met echt een unieke titel.

Voorlopige verwachting: Over Dreams hebben we veel geschreven en ook hebben we er veel van gezien. Toch hangt er nog een soort nevel van onduidelijkheid om deze game heen, want wat mag je er nu echt van verwachten? Zelf dingen maken is natuurlijk een feit, maar wat voor avontuur schotelt de campagne je voor? Het is nog koffiedik kijken, maar onze verwachtingen zijn hooggespannen. Waarom? Media Molecule heeft tot op heden altijd kwalitei geleverd en met zo’n lange ontwikkeling als die voor Dreams, kan het haast niet anders dan dat deze game echt iets unieks gaat worden. Media Molecule onderscheidt zich ook van anderen dankzij de unieke visuele stijl die ze hanteren, het gemoedelijke sfeertje en de onbeperkte middelen om iets moois te maken. Afgaande op hun voorgaande games moet dit haast wel een hele mooie titel worden.