Special: Wat is nu het verschil tussen al die racers?

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d57109e5412a.jpg

Er zijn nogal wat racegames te verkrijgen voor de PlayStation 3. Mensen die vrij casual van racegames houden weten vaak niet welke game nu geschikt is voor hun en gaan meestal met de verkeerde game naar huis. Welke moet je nu immers gaan kopen? Want je hoort van je vrienden of kennissen dat alle racegames hetzelfde zijn. In deze special gaan we verscheidene soorten racegames met je doornemen, zodat jij dadelijk als je klaar bent met lezen precies weet welke racegame bij jou het beste past.

Karten: ModNation Racers

Karten is de meest simpele vorm van racen en het is ook een vorm van racen die mensen meestal wel gemakkelijk kunnen herkennen. ModNation Racers lijkt op het eerste gezicht totaal niet op zijn mederacegames. De verschillen zijn groot, omdat je bij ModNation Racers niet echt veel talent hoeft te hebben om een race te kunnen winnen. De graphics zijn daarbij ook wat speelser ontworpen en niet met de gedachte om de werkelijkheid na te bootsen, maar om de speler een leuke tijd te bezorgen.

Vandaar dat je je eigen karts, mods en circuits kan creëren en dat races meer op een slagveld lijken dan op een echte kartrace. ModNation Racers is het uiteinde van de racewereld, waar alles kan en alles mag. Vandaar dat deze game vooral populair is bij de niet zo bedreven racefans maar meer bij liefhebbers van bijvoorbeeld Mario Kart.

Arcade racers

Bij arcade games draait het ook altijd hoofdzakelijk om de fun, maar dan met net een tikkeltje meer realisme. De graphics zijn vaak bedoeld om de werkelijkheid zo veel mogelijk na te bootsen. Daarbij komt wel dat de besturing van auto’s veel makkelijker is dan in de werkelijkheid.

Je kan ze onderverdelen in twee groepen: eentje met games die alleen maar fictieve auto’s hebben en eentje waarin wel originele auto’s worden gebruikt. Die eerste groep is vaak leuk voor mensen die de ballen niet snappen van auto’s en die gewoon keihard willen racen. Denk hierbij aan MotorStorm en Split/Second. Beiden zijn ze zeer vermakelijk gebleken, ondanks het gebrek aan echte gelicenseerde auto’s.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d57117ed893e.jpg

Als je een arcade racer met gelicenseerde auto’s wilt, kom je al gauw bij Midnight Club of Need for Speed uit. Er zijn er echter meer, Blur bijvoorbeeld, een spel dat dit in 2010 werd gelanceerd tegelijkertijd met ModNation Racers en Split/Second. Mede daardoor en door het gebrek aan een grote naam om te verkopen, kwam Blur al snel tussen de andere racegames terecht die niet zo goed verkochten. Zonde, want Blur had echt de potentie om een populaire titel te worden.

Midnight Club is een beetje ‘the American way‘ van racen. Tunen wat er te tunen valt, totaal geen gevoel in de bochten en een hoop nitro. Iets wat vooral zeer vermakelijk blijkt te zijn, zeker de laatste versie die een online Cruise mode bevat. Need for Speed was jarenlang de betere van de arcade racegames, totdat Pro Street en Undercover het strijdtoneel beklommen. Toen zakte het enorm in voor Need for Speed en werden de games vrij slecht, maar, dit was totdat Hot Pursuit haar gezicht liet zien. Een game om u tegen te zeggen en op het moment een enorm aantrekkelijke titel als je een arcade racegame wilt.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4d5711ca5381e.jpg

Het leuke aan dit soort spellen is vooral dat je niet veel feeling hoeft te hebben en tegelijkertijd toch een mooie auto kan besturen. Je hebt arcadegames die een beetje meer realisme proberen te bieden, zoals Need for Speed, maar dit valt meestal uit te schakelen en is optioneel. Hou je er dus van om met 200 door de bocht te knallen en met mooie bolides te rijden? Dan is een arcaderacer als Midnight Club ideaal voor jou.

Semi-simulator is een makkelijke benaming voor een realistische racegame die compromissen biedt of die gewoon het echte realisme van een volbloed simulator niet kan bieden. Need for Speed: Shift is hier het beste voorbeeld van, deze game combineert arcade-racing met realisme.

Shift valt tussen schip en wal en heeft te weinig gevoel voor een simulator, maar is duidelijk geen arcade meer. Een game game die wel een perfecte balans heeft gevonden tussen simulatie en arcade is Test Drive Unlimited 2. De graphics zijn een beetje aan de mindere kant voor vandaag de dag, maar de game biedt ontzettend veel mogelijkheden en is een zeer realistische arcade racer, in hoeverre dit mogelijk is.

Deze games zijn duidelijk voor de mensen die zoveel mogelijk een echte auto willen kunnen besturen maar niet opgewassen zijn tegen het realisme van een echte simulator. Vaak is het wel zo dat iemand die aan zo’n soort racegame gewend is, zich ook wel in een simulator thuis zal kunnen voelen. Je kunt het ook zien als tussenstap vorodat je aan een Gran Turismo 5 begint

Simulatoren

De echte petrolheads of racefans kennen maar één racegame: de simulator. Een die-hard racer zal zich altijd zo veel mogelijk in dit soort spellen verdiepen. Deze spellen bieden de meeste uitdaging en geven ook de beste impressie van hoe het is om in een echte auto te rijden. Veel rally games, NASCAR games en F1 games zijn simulatoren. Neem bijvoorbeeld DiRT 2 en F1 2010.

F1 2010 kreeg bij ons in de review een zeer hoge score, met name omdat de ervaring die je krijgt met dit spel fenomenaal is. Je voelt zo goed tijdens die enorme snelheid en het grip van die auto’s zijn perfect uitgewerkt, maar wel tegelijkertijd ook bloedlink zijn. Heel indrukwekkend. De autofans onder ons zullen echter meer hebben met een spel met straatauto’s: Gran Turismo 5.

Gran Turismo 5 is zonder twijfel de beste simulator die ooit op de PlayStation 3 is verschenen, met als grootste pluspunt het rijgedrag dat nauwelijks afwijkt van de echte auto’s. Veel mensen die even denken hard te rijden met GT5, eindigen in een muur, waarbij ze nu ook schade oplopen. Neem Gran Turismo dus alleen maar als je bereid bent zeer lang te oefenen of als je zeker bent dat je hem aankunt. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Gran Turismo, maar voor iedere simulator: die-hards only.

Conclusie

Veel racegames betekent veel keuze. Die keuze hoeft niet moeilijk te zijn, zo lang je maar precies weet waar je van houdt en wat je verlangt van een racegame. Verlang je puur fun, dan neem je ModNation Racers. Verlang je wat leuke graphics en wat leuke auto’s, dan neem je een arcaderacer met niet gelicenseerde wagens. Als je perse echte auto’s wilt, maar verder geen gezeur, neem dan Blur of Need for Speed. Houd je meer van het echte werk, neem dan een simulator of semi-sim zoals Test Drive Unlimited 2. En ben je een echte die-hard racer? Dan neem je ze allemaal.

 1.    143 XP
  polopolo's avatar

  Leuke artikel! 🙂

 2. Anoniem -   
  chrosser's avatar

  leuk en tof artikel, al moet ik er wel iets aan toevoegen. Ik weet dat we hier alleen ps3 titels bespreken. Maar objectief gezien is gt5 nog steeds een semi simulator,
  Echte die-hards spelen simulators als iracing op de pc.

  formule 1 is echt een tof spel.. alleen op hard zonder hulpmiddelen gewoon niet te spelen (zelfs de meest doorgewinterde simulator fan die ik ken krijgt het niet voor elkaar)

  keep up the good work! laterss

 3.    3087 XP
  Patr!ck's avatar

  ieder zijn eige smaak natuurlijk… maar geef mij maar over de top racing games zoals blur, need for speed en natuurlijk niet weg te denken motorstorm. ik heb wel is gt5 gespeeld bij iemand die echt alles had stuurtje en dat soort dingen, het is wel leuk maar ik zou niet echt een paar uur achter elkaar kunnen spelen. ik heb echt gewoon : nitro, tuning, met-180-kmh-door-de-bocht-en-vaak-dat-je-niks-raakt games nodig <3

 4.    643 XP
  Esromeron's avatar

  Mooi stukje! Modnation Racers viel me wat tegen, mede door de belachelijk lange laad tijden elke keer, online vond ik het ook een tegenvaller. Met Blur heb ik me online zeer goed vermaakt, helaas was de online community daar niet zo heel groot dus je kwam nog al eens dezelfde gasten tegen. (als WOW-Rally dit lees, ik vind je een held xD!).

  Motor Storm vind ik ook prachtig, de heerlijke chaos en kijk maar hoe je de finish haalt mentaliteit, heerlijk.

  Normaal gesproken hield ik dus echt niet van die realistische simulatie race games. Echter, bij mijn aanschaf van een nieuwe PS3 kreeg ik er GT5 er bij. Speel het spel nog regelmatig, dus ik ga me toch eens wat meer verdiepen in de wat meer realistische race games.

 5.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  af en toe is arcade best leuk, maar simulatie gaat toch echt mijn voorkeur naar uit

 6.    571 XP
  r03n_d's avatar

  1 ding mis ik wel in GT5. Het snelheidsgevoel, dit is in shift beter uitgewerkt.

 7.    38 XP
  jaansen's avatar

  Ik ben er nog niet helemaal uit, maar mij gaat het meer om veel mooie en het gevoel dat je echt HARD gaat!
  kan iemand mij helpen?