Special: 10 ‘grote’ games van kleine ontwikkelaars in 2018 – Als je aan gamers vraagt wat zij de beste games van dit jaar vonden, dan zullen hoogstwaarschijnlijk titels als Spider-Man, God of War en Red Dead Redemption 2 genoemd worden, oftewel allemaal games van grote ontwikkelaars. Er zijn echter ook genoeg titels van kleine ontwikkelaars verschenen in 2018, die zich wel degelijk kunnen meten met de eerder genoemde titels. Tevens zijn indie-games veelal erg schappelijk geprijsd en micro-transacties zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wij hebben tien van deze ‘grote’ indiegames die dit jaar zijn uitgekomen in een lijstje gezet, op willekeurige volgorde.

Owlboy

Het heeft maar liefst tien jaar geduurd voordat Owlboy uitkwam op de pc en daarna was het twee jaar wachten totdat het spel ook naar de PlayStation 4 kwam, maar het is het wachten meer dan waard geweest. Op het eerste gezicht lijkt het niet meer dan een normale adventure/platformer, maar de game bevat een originele twist op het genre. Het hoofdpersonage kan namelijk alleen maar vliegen en is niet bepaald bekwaam in vechten. Om toch de strijd aan te gaan met de verschillende vijanden, maakt hij gebruik van vrienden die hij op kan pikken. Zij beschikken wel over verschillende mogelijkheden om aan te vallen. Dit zorgt voor een origineel geheel dat ook nog eens heel erg leuk is om te spelen.

Guacamelee! 2

Drinkbox wist met de eerste Guacamelee! al hoge ogen te gooien en diens vervolg zet deze trend voort. Nu lijkt Guacamelee! 2 wel heel erg veel op het origineel en er zijn niet heel veel vernieuwingen doorgevoerd, maar dat mag de pret niet drukken. Het indrukwekkende leveldesign zorgt er voor dat de speler constant bezig is met vechten, springen van en naar platformen en het oplossen van kleine puzzeltjes. De vele geheime kamers en zogenaamde ‘Challenge Rooms’ zorgen alleen nog maar voor nog meer uitdaging. Er zijn maar een klein aantal momenten in de game waar je even je rust kan pakken. Ben je een groot fan van platformers, dan zal Guacamelee! 2 je skills tot het uiterste testen.

Forgotton Anne

Forgotton Anne ziet eruit als een spel dat bedoeld is voor de jongere gamers onder ons, maar schijn bedriegt. Onder de tekenfilm-achtige graphics – die naadloos overschakelen van cut-scène naar gameplay – en ‘kinderachtige’ personages gaat een volwassen verhaal schuil, die zware onderwerpen aansnijdt. Het verhaal is intrigerend en zet je aan het denken en dit wordt aangevuld met leuke platform- en puzzel-onderdelen. Die onderdelen zijn niet super moeilijk, maar zorgen wel voor een leuke afwisseling. Tevens blijft de speler zo constant betrokken bij het verhaal zonder dat dit onderbroken wordt. Dit is ook de reden waarom de ontwikkelaar er voor gekozen heeft dat de hoofdrolspeelster niet dood kan gaan. Forgotton Anne is een indrukwekkend avontuur dat je niet mag missen.

The Long Reach

Als je The Long Reach ziet op screenshots en als je de omschrijving van de game leest, dan zal je daar niet heel erg enthousiast van worden. De point-and-click achtige gameplay en het gebruik van old-school graphics is tegenwoordig vrij standaard, dus niemand kijkt daar meer van op. Begin je eenmaal te spelen, dan wordt al snel duidelijk dat de game uitblinkt in de totale sfeer en er zijn vele momenten aanwezig in de game die je totaal zullen verrassen. Zo kent de game veel plottwists, maar je wordt ook op andere originele manieren vaak op het verkeerde been gezet. Het verhaal van The Long Reach is ook heel erg goed en je zal daarom vanaf het begin tot het einde geboeid aan het scherm gekluisterd zitten.

Yoku’s Island Express

Eén van de ‘klachten’ die je hoort als het gaat over grote titels van grote ontwikkelaars, is dat ze weinig originaliteit met zich meebrengen. Het zijn vaak games in standaard genres die gebruik maken van bekende elementen, waar eventueel wat aan gesleuteld is. Iets totaal verrassends toevoegen komt dan veelal niet voor. Ben je iemand die het hier mee eens is, dan is Yoku’s Island Express iets voor jou. Deze game combineert twee bekende genres, maar de mix die ontstaat heb je nooit eerder gezien. Het is namelijk een platformer met een hoge dosis flipperkast-actie. Deze combinatie lijkt op papier een beetje vreemd en niet echt bij elkaar te passen, maar niets is minder waar. Het zorgt juist voor een hele leuke ervaring en een fris geheel dat, eenmaal uitgespeeld, je laat smeken om een tweede deel.

Dead Cells

Waarschijnlijk is Dead Cells onder meer gamers bekend dan alle andere titels in deze lijst. Dat komt doordat er veel ophef was over de videoreview van IGN, die wel heel erg veel leek op die van een YouTuber. Hierdoor wordt helaas wel vergeten dat Dead Cells gewoon een ontzettend sterke titel is. De combinatie van metroidvania-achtige levels en combat, die heel erg doet denken aan de bekende Souls-games, maken van deze game een geweldige ervaring. Tel daar ook de prima besturing, de pittige moeilijkheidsgraad en een hoge verslavingsfactor bij op en je hebt een titel die zich met gemak kan meten met menig Triple-A game.

Celeste

Celeste is een 2D-platformgame die een simpele besturing en een klein aantal bewegingen voor het hoofdpersonage kent. Maar door het geweldige leveldesign zijn de beschikbare opties op vele manieren te gebruiken. De hoge moeilijkheidsgraad zorgt voor een zeer uitdagend geheel, maar het wordt op geen enkel moment frustrerend. Sterker nog, je zal steeds weer terugkeren om het weer eens te proberen en dat komt mede doordat de respawn punten perfect zijn geplaatst. De geweldige muziek complimenteert de actie op het scherm en je zou het niet verwachten, aangezien het om een ‘ordinaire’ platformer gaat, maar Celeste vertelt ook nog eens een heel erg interessant verhaal. Celeste is een must voor fans van 2D platformers.

Bleed 2

Ben je op zoek naar een game die je reactievermogen constant op de proef stelt, dan is Bleed 2 de game voor jou. De platformer/shooter laat je geen seconde met rust en strooit met vijanden en bazen. Deze bazen zullen niet alleen aan het einde van een level tevoorschijn komen, want ze kunnen op elk moment verschijnen. Zo kan je bijvoorbeeld al aan het begin tegenover een grote en sterke tegenstander komen te staan. Natuurlijk zijn er ook wat kleinere tegenstanders te vinden en die zullen je in grote getale het leven zuur proberen te maken. Hier heb je je handen eigenlijk al vol aan, maar er zijn ook nog platformgedeeltes waar je rekening mee moet houden. De game vraagt dus de constante focus van de speler en de voldoening is dan ook heel erg groot als je een level hebt gehaald. Het enige jammere is dat – net als het eerste deel – de game wat aan de korte kant is.

Moss

Moss is letterlijk en figuurlijk een sprookje voor PlayStation VR. Het verhaal gaat over een muis die op een dag een magisch verschijnsel ontmoet en besluit met hem op pad te gaan om het kwaad te bestrijden. Het leuke van deze game is dat dit magische verschijnsel de speler zelf is. Jij maakt dus letterlijk deel uit van het verhaal en door magie te gebruiken, kan je de verschillende objecten die de muis tegenkomt in zijn avontuur beïnvloeden. Deze wisselwerking tussen muis en speler is geweldig en het avontuur zelf is heel erg tof. Het enige wat de game tegenzit, is de duur van het spel, die aan de korte kant is, en al helemaal voor de prijs die wordt gevraagd. Desondanks is het een PlayStation VR-titel die je eigenlijk niet mag missen.

Subnautica

Er zijn al heel wat survival-titels verschenen, maar eentje die zich onder water afspeelt, hebben we nog niet gezien. De game gooit je letterlijk in het diepe en je mag zelf uitzoeken wat er nu precies gaande is en wat je exact moet doen. Het duurt dus even voordat je een beetje doorhebt wat Subnautica te bieden heeft. Maar als je dat doorhebt, dan opent zich een geweldige game, waarin je rekening moet houden met de inhoud van je longen en de gevaren die de zee met zich meebrengt. Gelukkig vind je steeds nieuwe mogelijkheden die je kunnen helpen om te overleven en zo schotelt de game je een intensieve ervaring voor.

En dat was onze top 10 van indies die je gespeeld moet hebben. Ben je het met de lijst eens of heb je andere suggesties? Je kan het hieronder natuurlijk laten weten.