Special: Vijf remasters en remakes die de moeite waard zijn – In de tijd van de PlayStation 3 is er een nieuwe categorie games ontstaan, namelijk remasters en remakes. Veel uitgevers constateerden dat klassiekers van de PlayStation 2 wel een nieuw leven konden gebruiken en daarom werden die games klaargestoomd voor de PlayStation 3. Dat is op de PlayStation 4 voortgezet en ieder jaar mogen we weer nieuwe remasters en remakes verwachten. Zo zagen we ook dit jaar een aantal mooie titels verschijnen en hoewel het er niet extreem veel waren, hebben we de vijf titels op een rij gezet die zeker even de moeite waard zijn.

Shadow of the Colossus

Na ICO kwam Fumito Ueda met Shadow of the Colossus en die game was net zo origineel als uniek in vergelijking met de eerstgenoemde titel. Het bevechten van de colossi was een bijzondere ervaring en ruim 10 jaar later zal die ervaring niet anders zijn in de remake. Bluepoint Games heeft uitstekend werk afgeleverd met een remake die er grafisch behoorlijk goed uitziet. Ze hebben het zichzelf ook niet gemakkelijk gemaakt door simpelweg even de textures te upgraden, want het is beduidend mooier dan de standaard remaster. Ook kent deze remake een nieuw besturingsschema wat het net wat toegankelijker maakt. Hierdoor is Shadow of the Colossus een game die absoluut de moeite waard is als je het destijds gemist hebt. Heb je dat niet, zelfs dan is de remake nog steeds aan te raden.

Dark Souls Remastered

Deze franchise van From Software wordt al jaren op handen gedragen en daar waar het tweede en derde deel voor de PlayStation 4 verschenen, gold dat niet voor het eerste deel. Die kwam nog uit op de PlayStation 3 en daarom besloot Bandai Namco ook om aan boord van de remaster boot te stappen. Deze remaster is qua ervaring en gameplay identiek aan het origineel, maar dankzij de grafische upgrade op zich de moeite waard om aan te schaffen. De game draait nu ook een stuk soepeler dankzij een hoge stabiele framerate en tevens krijg je wat kleine extra opties in deze remaster, zoals de mogelijkheid tot het aanpassen van je HUD. Een remaster die niet echt veel nieuws brengt, maar wat het brengt doet de game zeker goed.

Yakuza Kiwami 2

SEGA is bezig om alle oudere Yakuza delen nieuw leven in te blazen en dat doen ze met remakes. Na Yakuza Kiwami in 2017, verscheen dit jaar Yakuza Kiwami 2. Een game die min of meer identiek is aan het origineel als het gaat om het verhaal en de setting, maar wel heeft SEGA deze game gemaakt op de nieuwe Dragon Engine. Dat zorgt ervoor dat de game er goed uitziet en dat ook de laadtijden zeer minimaal zijn. Verder heeft SEGA nog nieuwe mini-games toegevoegd, wat nieuwe hoofdstukken in het verhaal geplaatst Ên de gameplay meer in lijn met Yakuza 6 getrokken. Kortom, alles wat een remake zou moeten bevatten en meer, dat is wat deze remake van Yakuza Kiwami 2 je biedt. Vergeet het origineel, speel lekker deze uitgave, want daarmee ben je sowieso beter af.

Spyro Reignited Trilogy

Activision bewees met de Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy dat ze uitstekend overweg kunnen met remakes van klassieke PSOne games. Na Crash was het natuurlijk logisch om met Spyro The Dragon aan de slag te gaan en die drie originele games hebben we onlangs mogen verwelkomen. Vanaf de grond af aan zijn de drie games opnieuw opgebouwd, maar het kent nog wel precies dezelfde stijl, sfeer en gameplay van toen. Sterker nog, het speelt, oogt en voelt als je herinneringen en dat is het beste compliment dat je een ontwikkelaar in dit geval kan geven. Met drie games die er fantastisch uitzien voor een schappelijke prijs, mag je deze trilogie eigenlijk niet missen. Ongeacht of je een fan bent of niet.

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered

Red Faction: Guerrilla is inmiddels dik 9 jaar oud en na twee eerdere delen nam dit deel een grote stap voorwaarts. De eerste twee delen waren uniek omdat je vrijwel alles kon slopen binnen een bepaald gebied. Dat is het kenmerk van de franchise geworden en in Red Faction: Guerrilla nam de omvang met behoorlijke proporties toe. De destructie van de omgeving was nooit eerder zo grootschalig en dat leverde ontzettend veel plezier op. Natuurlijk kende de game een verhaal en een duidelijke doelstelling, maar je kon je ook uren vermaken met het slopen van de omgeving. Dat kunnen we nu ook op de PlayStation 4 doen in de remaster. Die is identiek aan het origineel en biedt afgezien van betere graphics geen nieuwe mogelijkheden. Van een remaster verwachten we ook niet meer, zolang het plezier maar intact blijft. En dat is zeker het geval met deze titel.

Tot zover de vijf remasters en remakes die je gespeeld zou moeten hebben. Stuk voor stuk uitstekende games en ze zijn veelal tegen een erg schappelijke prijs verkrijgbaar. Ideaal voor als de bodem van je portemonnee dankzij de feestdagen zo langzamerhand in zicht komt. In 2019 mogen we nog meer titels van weleer verwachten, zo staan in ieder geval MediEvil en Crash Team Racing op het programma.