De games van 2019: Tropico 6 – Toen Tropico 5 uitkwam voor de PS4 waren we aangenaam verrast hoe goed men een strategie game werkend kon krijgen op de console. We beloonden Tropico 5 destijds met een welverdiende 8.5 en tot op de dag van vandaag is het nog steeds één van de betere strategie games die je kunt krijgen voor de PS4. De PS4-release van Tropico 5 was echter begin 2015 en de game zelf stamt eigenlijk al uit begin 2014. We zijn nu dus inmiddels vier jaar verder en aan de horizon verschijnt eindelijk Tropico 6, die dit jaar uit moet gaan komen. Van wat we tot nu toe gezien hebben, lijkt hier de vibe ook weer goed in te zitten en dat kan ons niets anders dan enthousiast maken.

Tropico 6 – Dit is het nieuwste deel in de langlopende franchise van Kalypso Games. De franchise begon ooit in 2001 op de pc en Mac en de kenmerkende vibe van een Caraïbische bananenrepubliek managen is er bij elk deel altijd ingebleven. Met Tropico 6, van wat we tot nu toe gezien hebben, lijkt de ontwikkelaar dit weer helemaal voor elkaar te hebben. De gigantische knipoog naar Cuba kwam nog nooit zo goed naar voren en het lijkt erop dat ook de UI flink onder handen is genomen. De menu’s zien er een stuk overzichtelijker uit en het uitbreiden en aanpassen van gebouwen lijkt een fluitje van een cent. Het ziet er zelfs naar uit dat de ontwikkelaar hier een belangrijk fundament blijft aanhouden, namelijk toegankelijkheid. Tropico kon zichzelf als franchise keer op keer prijzen als een toegankelijke strategiegame en als we de gameplay beelden checken, zal dat in Tropico 6 niet anders zijn.

blank

Ben je geïnteresseerd in strategie games, maar heb je enkel een PS4 en weet je niet zo goed wat je op moet pakken? Dan is Tropico 6 ongetwijfeld je game. De waarheid is dat er op de PS4 gewoon niet zo veel aanbod is in dit genre. Dat betekent niet dat Tropico 6 simpelweg een gat probeert te vullen, het is ook daadwerkelijk een franchise die al jaren hoog weet te scoren. Het feit dat er een zomers tintje aan zit is wel zo leuk, zeker in de winter en je zult je tijdens het spelen met allerlei zaken bezig kunnen houden. Denk aan typische Cubaanse export-producten, zoals het maken van sigaren. Ook kun je rum-fabrieken runnen en meer en je gaat door verschillende tijdperken heen met uiteindelijk natuurlijk toerisme als focus.

Voorlopige verwachting: De PS4 kan wel weer een nieuwe goede strategie-game gebruiken en Tropico 6 is het zonnetje in huis die ons dat zal brengen. Wie de franchise al wat langer in de gaten houdt, weet dat Tropico zelden teleurstelt en als we de onderstaande beelden bekijken, dan hebben we er ook dit keer weer al het vertrouwen in. Voor zowel veteranen als nieuwkomers is dit een game om in de gaten te houden, de learning-curve is namelijk niet heel spannend en je hebt alles redelijk snel onder de knie. De game is al geruime tijd in ontwikkeling, want deze titel werd tijdens de E3 in 2017 aangekondigd. Later deze maand is het dan eindelijk zover en ergens geeft dit ook wel het nodige aan vertrouwen. De ontwikkelaar heeft namelijk alle tijd genomen om Tropico 6 te maken.