De games van 2019: Cyberpunk 2077 – Cyberpunk 2077 wist dit jaar bij de echte onthulling hele hoge ogen te gooien en trok meteen de aandacht van menig gamer en journalist. Afkomstig uit dezelfde studio als The Witcher 3, brengt CD Projekt RED ons een game met een wel heel ambitieuze agenda. Wat betreft ‘game van 2019’ is deze titel toch wat tricky, alhoewel 2019 wel gesuggereerd werd als releasejaar, is dit nooit officieel bevestigd. Toch willen we deze bijzondere game met jullie bespreken, of die nu in 2019 uit gaat komen of niet.

Cyberpunk 2077 – De allereerste aankondiging van deze game stamt alweer uit 2012 en sinds die tijd heeft CD Projekt RED de game heel af en toe genoemd in interviews en meetings. Niemand wist echt wat het was of wat de ambitie zou zijn, maar “het is grootser dan The Witcher 3”, werd constant geroepen. Nu we de eerste gameplaybeelden hebben gezien, weten we waarom ze hier al sinds 2012 aan werken, want dit maak je niet zomaar. De demo liet ons een wereld zien die zo levendig is en waarmee cyberpunk zo goed over wordt gebracht, dat we er stil van werden. Niet veel games krijgen dat nog voor elkaar, maar Cyberpunk 2077 is ook niet zomaar een game.


De game speelt zich af in Night City, een fictieve metropool, zoals dat er in de toekomst uit zou kunnen zien. Deze gehele wereld ligt aan je voeten zonder laadtijden vol met interacties met de bewoners en de nodige criminelen die de stad bevolken. Het hele stijltje van de game is bijzonder uniek en de personages zijn een volk op zich, met uiterst extravagante persoonlijkheden. Cyberpunk 2077 is qua speelstijl niet zozeer een GTA in cyberpunk-stijl, want het leunt juist heel erg op RPG-elementen. De game kun je wat ons betreft het beste classificeren als een first person shooter RPG, met af en toe switches naar third-person tijdens het rijden. De game bevat heel veel wapens, shoot-outs, augmentations en is voor een RPG bijzonder snel en chaotisch, maar wel geremd agressief. We zien Cyberpunk 2077 als een soort mix van GTA, Fallout en Destiny, en dat met een setting die de gulden middenweg lijkt te vinden tussen sciencefiction en realisme.

Voorlopige verwachting: Games als Cyberpunk 2077 is wat gaming zo mooi maakt. Het schreeuwt originaliteit en zit vol creatieve benaderingen van hoe de wereld er over 60 jaar uit zou kunnen zien. Het is een fascinerende game waarin klassieke gameplay gecombineerd wordt met hedendaagse snufjes in game design, zoals het ontbreken van laadtijden. Hiermee lijkt CD Projekt RED een game te maken zoals we dat nog niet eerder hebben gezien. Maar, eerlijk is eerlijk, we hebben enkel en alleen de onderstaande gameplay video van Cyberpunk 2077 gezien. Hoewel dit al heel overweldigend was, zijn we ook heel erg nieuwsgierig naar de open wereld gameplay, alsook de mogelijkheden die je straks allemaal tot je beschikking krijgt. Het is dus koffiedik kijken hoe het straks uitpakt, maar het moet wel heel raar lopen als dit geen topgame wordt.