De games van 2019: The Last of Us: Part II – Dit is een game die eigenlijk geen introductie behoeft. Het wordt de bekroning van deze fantastische console-generatie en misschien zelfs wel de beste game die Naughty Dog ooit heeft gemaakt. Na het fenomenale Uncharted 4: A Thief’s End en de indruk die The Last of Us: Part II tot zover heeft achtergelaten, kan dit eigenlijk niet misgaan. Met Ellie in de hoofdrol zet de serie zich voort en gaan we weer een hele hoop Clickers te lijf. Dat in een ruige wereld die door het eerste deel is achtergelaten, waarin we moeten zien te overleven.

The Last of Us: Part II – Ruim vijf jaar na het einde van de vorige game, breekt Naughty Dog met The Last of Us: Part II een gloednieuw hoofdstuk aan. In vijf jaar kan er een hele hoop gebeuren, vooral in de post-apocalyptische wereld van The Last of Us. Uit de vrijgegeven trailers van de game is al duidelijk geworden dat Ellie heel veel haat met zich meedraagt en dat ze uit is op wraak. Joel is gelukkig ook weer van de partij, al zal de gameplay zich deze keer vooral focussen op Ellie. Zij is niet meer dat kleine meisje wiens hand vastgehouden dient te worden, want ze is inmiddels een stoere vrouw die prima voor zichzelf kan zorgen.

De game werd aangekondigd tijdens PlayStation Experience op 3 december 2016 en is daarna voorzien van slechts één trailer met gameplay tijdens de E3, en dat was dit jaar. In die laatste video kregen we enkele nieuwe personages te zien die volgens de schrijver van het verhaal een grote rol zullen spelen in het volgende avontuur van Ellie en Joel. Om je geheugen op te frissen kun je deze trailer hieronder nog eens bekijken. Deze trailer laat je vrij veel gameplay zien en daaruit kun je maar één conclusie trekken: holy shit!

Voorlopige verwachting: We hadden gehoopt dit jaar tijdens The Game Awards nog wat van de game te mogen zien, maar helaas. Het blijft vooralsnog stil rondom The Last of Us: Part II en ook is het stil rondom de releasedatum van de game. Het kan zijn dat Sony de game toch doorschuift naar 2020, zodat het ook voor de PlayStation 5 uitgebracht kan worden, eventueel als remaster. Maar dat blijft vooralsnog koffiedik kijken. We kennen allemaal de reputatie van Naughty Dog en we weten heel goed tot wat ze in staat zijn. De gameplay trailer van de E3 dit jaar heeft ons in ieder geval gerustgesteld, want alles wijst erop dat dit een topper van jewelste gaat worden. The Last of Us bevatte één van de mooiste verhalen die ooit verteld is in een game en als Part II hier alleen al bij in de buurt komt, dan zit het al goed. Dit is zo’n game die iedereen wil spelen, het zijn de hoogvliegers van de industrie en daar kun je alleen maar blij van worden.