Special: Red Dead Online – Grand Theft Auto Online is één van de grootste successen die deze console generatie heeft gezien. Helemaal als je bedenkt dat GTA Online eigenlijk al op de PS3 een ding aan het worden was en nu, vijf jaar later, groter is dan ooit. Dat is knap en Rockstar heeft laten zien prima in staat te zijn om een grote online service te onderhouden. Je kunt uiteraard heel veel punten aanwijzen waarom GTA Online niet perfect is, maar het feit blijft dat de service enorm geslaagd is en rijk is aan content. Nu krijgt Rockstar een tweede kans om zo’n online wereld neer te zetten en dan wel met Red Dead Online. Iets heel anders, maar tegelijkertijd ook weer heel gelijkgesteld aan elkaar. Wij checkten hoe de beta, nu ongeveer een maand beschikbaar, er momenteel voor staat en dat nemen we met je door in deze special.

Nog een beetje karig

De beta werd stapsgewijs geïntroduceerd aan groepen gamers, zo konden Ultimate Edition eigenaren als eerste beginnen, gevolgd door mensen met een pre-order enzovoort. Binnen een week kon iedereen online z’n cowboyhoed opzetten en op technisch vlak ging dit vlekkeloos, dat in tegenstelling tot GTA Online destijds. Wat spelers ontdekten was een wereld die in essentie toch wel lijkt op die van GTA Online. Het principe, de opbouw en de aanwezige economie komt overeen, evenals de verschillende modi. Dat is opvallend, aangezien Red Dead Redemption 2 behoorlijk verschilt van Grand Theft Auto V qua gameplay. De basis is alleen identiek en dat is een open-wereld waarin je kunt doen en laten wat je wilt.

Red Dead Online heeft gigantisch veel potentie, mede dankzij die prachtige open-wereld met daarin verschillende klimaten en een breed scala aan activiteiten. De Western-cultuur kan Rockstar tot in de puntjes verder uitwerken, net als in de singleplayer gedaan is. Het overvallen van banken, het jagen op exotische dieren en het uit de lucht knallen van vogels, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar wat is het nu? De wereld is leeg en saai. En eigenlijk merk je dat de game nu juist tegen wordt gehouden door z’n setting. De game doet denken aan GTA Online, maar dan zonder alles wat GTA Online juist zo vet maakt.

We moeten ons natuurlijk wel beseffen dat GTA Online, zoals we dat nu kennen, al een lange tijd beschikbaar is. Red Dead Online moet natuurlijk nog groeien, maar het resultaat is dat je nu zult merken dat er eigenlijk nog niet zoveel voldoening uit te halen valt. Het enige voordeel is dat iedereen in Red Dead Online nu nog begint met gelijke kansen, daar waar je in GTA Online omver wordt geblazen als nieuwkomer. Nu heb je simpelweg aan een wapen en een beetje richt skills voldoende. De die-hards worden overigens genoeg beloond, want wie nu al enige tijd actief is in Red Dead Online, heeft de nodige cadeaus van Rockstar mogen ontvangen.

Money, Money, Money, Very funny

Wie een beetje wil opvallen en het maximale uit een game als Red Dead Online wil halen, moet geld hebben in de game. Dit verplicht je niet per se tot het kopen van in-game valuta, maar als je naar hartelust dingen wilt kopen, dan dien je toch aardig wat uren in de game te steken. Dat is nu natuurlijk een andere opzet dan wat we gewend waren van de originele Red Dead Redemption multiplayer. Deze draaide wat meer om puur plezier, want hoeveel geld je had of hoeveel tijd je er in stak deed er niet echt toe. Games zijn echter veranderd en deze klassieke multiplayer opzet is niet meer, ook niet meer in Red Dead Redemption 2. Het is niet per se slecht, maar de huidige manier zal niet iedere speler aanspreken, aangezien de economie nu toch deels gestoeld is op micro-transacties.

Niet iedereen zal hier blij mee zijn, het tegenwoordige gebruik van de in-game economieën ligt immers wel vaker onder vuur. Het heeft voor- en nadelen en het is aan jou als speler om te bepalen of het je ligt ja of nee. De recente activatie van micro-transacties deed behoorlijk wat stof opwaaien hier op de website. De comment sectie stond vol met negatieve berichten, sommige terecht, maar ook veel die de plank compleet mis sloegen. De Red Dead Redemption 2 singleplayer ervaring is immers zo rijk aan content, dat je niet kunt stellen dat Rockstar een halve game heeft afgeleverd of alles voor Red Dead Online heeft gedaan. Gezien het aantal speeluren van de singleplayer is het eigenlijk eerder andersom, Online is slechts een extra component voor de singleplayer om de wereld van Red Dead Redemption 2 voort te kunnen laten leven. En heel eerlijk, waarom niet? Rockstar heeft een prachtige wereld gemaakt, dus om hier meer mee te gaan doen valt alleen maar toe te juichen.

De setting kan het online beperken

Red Dead Redemption 2 is in de singleplayer vooral een hele sierlijke game die een vibe neerzet die je ook terugziet in films als The Hateful Eight en The Dark Valley. Nu blijkt echter dat die benadering niet per se werkt voor de online modus. Wanneer je online aan het spelen bent, dan verwacht je dat het allemaal erg vlot verloopt. Met name in de modi waarin je veel vijanden moet neerschieten en waarin skills meetellen. De trage besturing van de game is online gelijk aan de singleplayer en dat zorgt ervoor dat de online modus onbewust beperkt aanvoelt. In de singleplayer is het wennen en geleidelijk aan zul je er ingroeien, waardoor je er vanzelf van gaat houden. De besturing online daarentegen, dat is iets waar je wellicht nooit helemaal aan zult wennen, omdat het te traag is. We hopen dat Rockstar hier nog aanpassingen in gaat verrichten, want het remt de game momenteel een beetje af.

Dan hebben we nog de tijd waarin Red Dead Redemption 2 zich afspeelt, namelijk het Wilde Westen. Dit is hele andere koek dan Grand Theft Auto V met haar Los Santos en Blaine County, die de ontwikkelaar net wat meer vrijheid geeft om gekke dingen te doen. We zijn daarom erg benieuwd hoe Rockstar, buiten de modi om, de game interessant gaat houden voor de spelers. GTA Online kreeg een enorme impuls van bijvoorbeeld Cunning Stunts, Executives and other Criminals, Capture, Heists, Car tuning en nog veel meer. Dat lijkt in Red Dead Online toch wat lastiger te zijn, want je kunt natuurlijk maar een beperkt aantal paarden toevoegen om het leuk te houden. Natuurlijk, je kunt ze ook weer customizen, maar de mogelijkheden zijn beduidend beperkter in vergelijking met auto’s om maar wat te noemen.

We geloven dat Rockstar met mooie uitbreidingen en toevoegingen zal komen, maar de focus zal hierbij toch minder op veel diverse content moeten liggen en meer op verhalende content. Red Dead Online heeft een type uitbreiding nodig die er bij GTA Online te weinig zijn geweest, zoals de Heists. Dat is nu eenmaal het verschil tussen beide games, want met een paar nieuwe paarden of revolvers red je het simpelweg niet. Wanneer Rockstar deze focus weet te richten op verhalende content, dan kan Red Dead Online op termijn nog weleens heel erg interessant worden. Het zou ook bij de mensen die heel veel plezier hebben gehad aan de singleplayer een signaal kunnen afgeven om Red Dead Online eens te checken.

De toekomst

Gelukkig zal Rockstar de wereld van haar games op basis van de wensen van de spelers veranderen, dus we denken dat het wel goedkomt met Red Dead Online. De online modus is in de afgelopen maand ook zo snel van wijzigingen voorzien, dat hetgeen we vandaag schrijven, morgen al overbodig zou kunnen zijn. Qua basis zijn we vooral heel benieuwd naar welke kant Rockstar op wil en hoe ze erin gaan slagen om de wereld interessant te houden. We zitten nu natuurlijk net voor de feestdagen, dus grote wijzigingen zullen dit jaar verder uitblijven.

Voor volgend jaar verwachten we echter grootse dingen voor Red Dead Online en we hopen dat de wereld wat meer aangekleed zal worden en dat er content wordt toegevoegd waar spelers nog veel meer vermaak uit kunnen halen. Vooralsnog blijft het een early adopter dingetje en je merkt dat er nog een hele hoop aan moet gebeuren. Toch is het voor nu vermakelijk genoeg voor diegene die graag op ontdekkingstocht wil gaan en van plan is om heel veel tijd in deze wereld te steken. De ontwikkeling zal je dan vanzelf zien en net als met GTA Online komt ook Red Dead Online weer het beste tot z’n recht met een paar vrienden, wat voor de beste ervaring zorgt