Special: De 17 best beoordeelde PS4 games op PSX-Sense in 2018 – Er zijn in het afgelopen jaar behoorlijk veel games voorbij gekomen en zodoende hebben we flink veel reviews kunnen publiceren op PSX-Sense. Om je een mooi overzicht te geven van dit jaar, hebben we hieronder de 17 best beoordeelde games op PSX-Sense op een rijtje gezet. Sommige games delen dezelfde score, daarom hebben we in de lijst wel rekening gehouden met het feit dat sommige games een net wat hogere positie verdienen.

Zoals je kunt zien, was het een prachtig jaar en we hebben enorm mogen genieten. Heb je één van de onderstaande games nog niet gespeeld? Dan weet je wat je te doen staat voordat de volgende grote games in 2019 verschijnen.

#17 – Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus is in vergelijking met het origineel precies dezelfde game, maar dan een heel stuk mooier. Als nieuwkomer is het sowieso een aanrader en als je het origineel gespeeld hebt, dan voelt het alsof je weer in 2005 bent. Het gevoel, de magie, het geluid, het is precies zoals je het je herinnert, maar dan in een aanzienlijk mooier jasje. Deze game is en blijft een unieke beleving en de diverse verbeteringen en aanpassingen die deze remake brengt, doen aanvoelen alsof je een nieuwe game speelt. Dat de camera soms wat tegenwerkt en dat je niet kan strafen zijn slechts kleine puntjes waar je je aankoop absoluut niet van af moet laten hangen.

Check hier de Shadow of the Colossus review

#16 – Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition

Divinity 2

Graag een staande ovatie voor Larian Studios en hun nieuwste game: Divinity: Original Sin 2. Hoe een relatief kleine studio in België zo’n titel heeft weten te scheppen, is zeker bewonderenswaardig. Divinity: Original Sin 2 doet zo veel zó goed, maar dat hadden we eigenlijk al kunnen weten gezien de lovende kritieken die de pc-versie afgelopen jaar kreeg. Hoewel deze port niet helemaal zonder fouten is, met name de performance wanneer je in je eentje speelt, mag dit de pret absoluut niet drukken. Divinity: Original Sin 2 is veel dingen: leuk, uitdagend, diepgaand, komisch, mooi, meeslepend en ga zo maar door. Als deze game in ieder geval iets niet is, dan is het saai. Van begin tot eind grijpt deze titel je vast en het laat je niet meer los.

Check hier de Divinity: Original Sin 2 review

#15 – Street Fighter 30th Anniversary Collection

Street Fighter 30

Capcom levert een dijk van een verzameling af waar de liefde voor de Street Fighter franchise vanaf spat. De collectie bevat maar liefst 12 games, waarvan de 4 beste games online speelbaar zijn, inclusief een ietwat beperkte training modus. De andere games zijn leuk voor de verzameling, maar hebben waarschijnlijk meer waarde als nostalgische toevoeging. De emulatie is gebaseerd op de originele arcade versies en ligt uitermate dicht bij het origineel – misschien zelfs wel perfect. De extra’s zijn in één woord fantastisch te noemen. Leuke feitjes, uitgebreide character informatie, nooit getoonde concept-art en een muziekspeler ronden deze verzameling af tot een must-have titel als je van Street Fighter houdt of van vechtgames in het algemeen. Een dikke vette aanrader.

Check hier de Street Fighter 30th Anniversary Collection review

#14 – The Mooseman

The Mooseman Logo

The Mooseman is een zeer korte ervaring, maar weet in deze korte tijd toch veel indruk te maken. De eerste indruk van het spel is niet echt hoopgevend, maar al snel opent zich een geweldige wereld waarin mythes tot leven komen. De uitstekende manier waarop er is omgegaan met de op zich simpele graphics verhogen de toch al prachtige sfeer en je wordt al snel totaal opgeslokt door deze game. Dit is een ervaring die je niet snel zal vergeten, ook al had deze nog ietsje langer mogen duren. Let wel op! The Mooseman is absoluut niet voor iedereen, maar gamers die openstaan voor games die meer een ervaring zijn dan een standaard spelletje, gaan een bijzondere reis tegemoet. Heb je sowieso niets met walking simulators of iets dergelijks, dan zal deze game je mening niet veranderen.

Check hier de The Mooseman review

#13 – Firewall Zero Hour (PlayStation VR)

FireWall Zero

Firewall Zero Hour zet de gouden standaard neer voor alle VR-shooters die volgen. Conceptueel is de game nagenoeg gelijk aan Rainbow Six waarbij twee teams van vier spelers het tegen elkaar opnemen terwijl je gaandeweg items vrijspeelt om de game op die manier wat variatie te geven. De implementatie van VR is nagenoeg perfect en de tracking is waarschijnlijk de beste die we tot nog toe gezien hebben op het platform. Spelen met een DualShock 4 controller is mogelijk maar als je echt het onderste uit de kan wilt halen, dan speel je met de Aim Controller. Het grootste punt van aandacht is de verloren tijd doordat je na iedere pot teruggestuurd wordt naar de lobby – er is vooralsnog geen mogelijkheid om meerdere games achter elkaar te spelen. Hopelijk blijven de lobbies de komende tijd gevuld, want als er één VR-game is die dat verdient, dan is het Firewall Zero Hour wel. Heb je een PlayStation VR en een Aim Controller? Kopen!

Check hier de Firewall Zero Hour review

#12 – Mega Man 11

MegaMan 11

Capcom heeft er heel veel werk van gemaakt om Mega Man weer op de kaart te zetten en dat is absoluut gelukt met Mega Man 11. Het schotelt in principe dezelfde gameplay voor als alle andere delen, maar omdat de serie de afgelopen jaren schitterde door afwezigheid, voelt het nu nog steeds vrij fris aan. Het spel biedt zeer uitdagende en erg leuke gameplay die je peentjes zal laten zweten, maar toch zal je vragen om meer. Het nieuwe Double Gear-systeem voegt weer een tactische laag aan de game toe en er zijn heel veel challenges om je mee te vermaken nadat je de campagne hebt uitgespeeld. Diehard fans zullen de vele verwijzingen kunnen waarderen en nieuwkomers zullen blij zijn met de introductie van moeilijkheidsgraden. Nu zijn niet alle levels van hetzelfde hoge niveau en op sommige momenten kan je niet anders dan schade oplopen, maar daar staat zoveel goeds tegenover, dat we moeten concluderen dat de beroemde blauwe robot weer helemaal terug is.

Check hier de Mega Man 11 review

#11 – Far Cry 5

Far Cry 5

Far Cry 5 is een boeiende en vooral heel erg leuke game. Het concept mag dan niet nieuw zijn, de game voelt als een frisse wind binnen de franchise aan. Dit dankzij de nieuwe setting, de sekte en bijbehorende personages, bizarre en lollige missies, de prachtige omgeving en de vele uren plezier die je kan hebben in Hope County. Deze game is op veel vlakken leuker en gevarieerder dan het vorige deel, zeker als je in coöp speelt. De paar genoemde punten zijn misschien wat jammer en zonde, maar veel invloed op de speelervaring heeft het niet. Far Cry Arcade is daarbij een mooie extra. De map editor kent helaas een vrij hoge instapdrempel, maar als je het onder de knie hebt, kan je werkelijk prachtige maps maken dankzij de vele middelen die je tot je beschikking hebt. Nu al zijn er prachtige creaties te vinden en dat zal de komende tijd alleen maar gaan toenemen.

Check hier de Far Cry 5 review

#10 – Dragon Ball FighterZ

dbz

Dragon Ball FighterZ heeft ons erg positief verrast en zet wat ons betreft de franchise weer als een blok beton op de kaart. Dragon Ball blijft een fantastische anime-reeks en de games blijven toch altijd weer een vermakelijk tijdverdrijf. Het feit dat men van deze game een traditionele fighter heeft gemaakt kan eigenlijk alleen maar toegejuicht worden, want de manier waarop men dit doet is uitstekend. We durfden amper te dromen dat we dit zouden krijgen, want bijna alles is tot in de puntjes uitgewerkt. Behalve het rooster dan, maar hier kan men in de toekomst natuurlijk nog aan werken.

Check hier de Dragon Ball FighterZ review

#9 – Forgotton Anne

forgotton anne

Forgotton Anne is dan wel gemaakt door een kleine ontwikkelaar en is zonder fanfare op de markt gebracht, maar TroughLine Games heeft wel één van de meest indrukwekkende games van dit jaar gemaakt. Het spel schotelt je een wonderbaarlijke wereld voor die ogenschijnlijk een wat kinderlijk uiterlijk heeft, maar dat qua verhaal allesbehalve is. Er worden serieuze onderwerpen aangesneden, zonder dat het allemaal zo zwaar wordt dat gamers afhaken. De audiovisuele aankleding van Forgotton Anne is van dezelfde hoge kwaliteit als het verhaal en het is een genot om naar te kijken en luisteren. Ook de gameplay weet zich hierbij aan te sluiten, met leuke platform-actie en aardige puzzels. Het enige kleine smetje is dat sommige platform-levels niet helemaal lekker zijn uitgewerkt en daar het ritme van de game wat mee in de weg zitten. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, dus de conclusie is simpel: Square Enix Collective heeft met Forgotton Anne zijn eerste grote kwalitatieve titel te pakken. Een titel die zich zelfs kan meten met de grote jongens.

Check hier de Forgotton Anne review

#8 – Spyro Reignited Trilogy

Spyro

De drie games voelen, spelen, ogen en klinken precies zoals je het je kan herinneren. Natuurlijk is dat een illusie, aangezien de grafische verschillen enorm zijn. Toch is dat het grootste compliment dat we Toys for Bob kunnen geven, want dat betekent simpelweg dat hun missie geslaagd is. Ja, de framedrops in het eerste deel mogen nog wat aandacht krijgen en de registratie van de kopstoot had iets beter gekund, maar dat zijn slechts smetjes op een verder prachtig glanzende diamant. Heb je de originele games gespeeld? Dan zul je je herinneringen op een prachtige wijze opnieuw kunnen beleven. De games destijds gemist? Deze remakes zijn haast subliem te noemen en als platform games je ook maar iets kunnen interesseren, dan is de Spyro Reignited Trilogy absoluut de moeite waard.

Check hier de Spyro Reignited Trilogy review

#7 – A Way Out

https://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2018/03/A-Way-Out-Logo.jpg

A Way Out is een game die op ontzettend veel vlakken origineel en creatief uit de hoek komt zetten. Coöp is een allesbehalve nieuw segment van een manier waarop je een game kan spelen, A Way Out legt de lat echter wel vele malen hoger door er compleet nieuwe dingen mee te doen. Het verhaal is de moeite waard van begin tot eind, de personages zijn ontzettend tof, de humor is bij momenten fantastisch en de hoeveelheid afwisseling die je gedurende het avontuur hebt in zowel gameplay elementen als cameraperspectieven, is bijzonder te noemen. Met name omdat het goed werkt en je er enorm veel plezier aan zal beleven. Zowel offline als online werkt het als een zonnetje en daarmee is A Way Out absoluut een aanrader. En al helemaal als je graag in coöp speelt, dan staat je echt wat moois te wachten.

Check hier de A Way Out review

#6 – Marvel’s Spider-Man

Spider-Man Marvel's PS4

Marvel’s Spider-Man is fantastisch en al zou je niets voelen voor de superheld, alsnog is deze game een parel! De gameplay is diepgaand en het verhaal sleept je vanaf het begin tot eind mee op een fantastische reis vol met prachtige momenten en memorabele baasgevechten. De speelbare open wereld is er één om te waarderen en die is zo levendig en vol met activiteiten, dat Spider-Man tot de top behoort wat betreft open-wereld games. Spider-Man is de beste game onder de Spider-Man games en qua superhelden game is dit eigenlijk ongeëvenaard. Deze game biedt vele uren speelplezier met een verhaallijn van rond de 20 uur, heel veel randactiviteiten en natuurlijk het heerlijke rondslingeren door Manhattan, dat nooit gaat vervelen. Bovendien blinkt de game uit in hoogstaand game design, een soepele framerate en graphics waar je ú tegen zegt. Hiermee bevat Spider-Man alle ingrediënten om een top game te zijn en dat is het absoluut geworden, spelen dus!

Check hier de Marvel’s Spider-Man review

#5 – God of War

https://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2018/03/God-of-War-Logo-580x327.jpg

Kratos is terug en dat op een compleet nieuwe manier. De game is meer open van structuur, ontzettend uitgebreid en vooral heel erg boeiend. Atreus is echt een aanwinst, ook omdat je Kratos hierdoor van een andere kant leert kennen. De gameplay is gevarieerd genoeg waardoor je je geen moment zal vervelen en audiovisueel is het op en top genieten. Het enige kleine puntje waar we tegenaan liepen, is dat het wisselen tussen wapens niet soepel genoeg gaat waardoor je soms het onderspit delft, maar dat mag absoluut geen aanleiding zijn om de game niet te spelen. Het voelt fris en nieuw aan, maar men verliest de roots van Kratos niet uit het oog. God of War is niets anders dan een topper die je gespeeld moet hebben.

Check hier de God of War review

#4 – Astro Bot: Rescue Mission

Astro Bot Rescue

Er zijn verschillende platformers beschikbaar die gespeeld kunnen worden in virtual reality, maar één van het kaliber ASTRO BOT: Rescue Mission hebben we nog niet eerder gezien. De game is tot in de puntjes uitgewerkt met gevarieerd leveldesign, fantastische muziek, leuke personages, toffe eindbazen, creatieve gameplay en zo kunnen we nog wel even door blijven gaan. Het is simpelweg één van de beste games die je voor PlayStation VR kunt aanschaffen, die bovendien een erg nette speelduur kent. Ja, er zijn een paar kleine minpuntjes die de gameplay sporadisch wat in de weg zitten, maar over het algemeen hebben ze nauwelijks invloed op de totale ervaring. Het mag een aankoop in ieder geval absoluut niet in de weg staan. ASTRO BOT: Rescue Mission is wat ons betreft een grote verrassing en het smaakt zeker naar meer.

Check hier de ASTRO BOT: Rescue Mission review

#3 – Detroit: Become Human

https://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2018/05/Detroit-Become-Human-Logo-580x160.jpg

Een game als Detroit: Become Human is niet voor iedereen, maar binnen het genre is het simpelweg subliem. Dat het verhaal op een geweldige manier wordt gepresenteerd vol overtuiging is bijna een understatement. Het is geweldig uitgewerkt. Het ethische vraagstuk in het verhaal komt ontzettend goed naar voren en is in bepaalde mate niet eens ondenkbaar als een toekomstige situatie. De muziek is uitmuntend, de personages zijn boeiend en de uitgebreide keuzemogelijkheden maken deze game tot een absoluut hoogtepunt. De game bevat leuke extraatjes en het is de moeite waard om het meermaals uit te spelen voor de variaties in uitkomsten. Wat Quantic Dream met deze game voor ogen had is uitstekend gelukt. Er zitten weliswaar wat kleine technische minpuntjes in de game – met name de lipanimaties steken wat af tegen de rest. Desalniettemin is dat verwaarloosbaar als je naar de gehele ervaring kijkt, die tot het beste in het genre bestempeld kan worden.

Check hier de Detroit: Become Human review

#2 – Yakuza 6: The Song of Life

Yakuza 6 Song of Life

Yakuza 6: The Song of Life is niet alleen een waardige afsluiter van de Kiryu saga, het is wellicht de beste game uit de serie. De afgelopen jaren heeft de Yakuza serie constant hoge cijfers mogen ontvangen door zijn unieke stijl van verhaal vertellen, accurate representatie van de Japanse cultuur en de gewoonweg erg sterke gameplay. Hetgeen waar we weleens over klaagden bij de voorgaande delen, is nu gewoon weggevaagd. Het vechtsysteem is gewijzigd en zal bij sommige fans misschien niet in de smaak vallen, maar door deze keuze en de sterk verbeterde engine is Yakuza 6 wel gestroomlijnder dan ooit. De Kiryu saga eindigt met een knaller en het gros van de fans zal zeer tevreden zijn. En voor mensen die nog niet overtuigd zijn van de hoge kwaliteit van de Yakuza serie, wordt het misschien tijd om het eens een kans te geven.

Check hier de Yakuza 6: The Song of Life review

#1 – Red Dead Redemption 2

RDR2

Rockstar heeft het geflikt, alweer, voor de zoveelste keer. De hele trukendoos is opengegaan en ze hebben wederom laten zien heer en meester te zijn op het gebied van open-wereld games en verhaal vertelling. Deze game bevat zo ontzettend veel, dat wanneer we alles willen benoemen deze review meer op de bijbel begint te lijken dan slechts een artikel. We hopen je echter voldoende te hebben kunnen overtuigen waarom je Red Dead Redemption 2 moet spelen, want dat is wat we willen. Waarom? Omdat we willen dat jij ervaart wat wij hebben mogen ervaren. Dat je ziet hoe mooi games kunnen zijn en dat je net als ons wordt weggeblazen door het intens hoge niveau wat hier wordt neergezet. Red Dead Redemption 2 is niet alleen een geweldige game, het is een digitaal kunstwerk dat de lijn tussen films en games compleet doet vervagen met sierlijke storytelling, prachtige plaatjes en een ongekend levende wereld.

Check hier de Red Dead Redemption 2 review