De games van 2019: Resident Evil 2 – Nu Resident Evil VII tegen alle verwachtingen in Capcoms dolende horrorfranchise weer op de kaart heeft gezet, zijn alle ogen als vanouds weer op de toekomst van de reeks gericht. Waar zou Capcom na de bloederige aanvaringen met de Baker familie naartoe gaan? Kunnen ze de herstelde reputatie van de franchise – die eindelijk opnieuw echt griezelig genoemd mag worden – hoog houden? Het antwoord op die vraag moeten we je nog even schuldig blijven, maar Capcom zou Capcom niet zijn als het ondertussen niet wat nieuw leven zou proberen te blazen in enkele vergane glories. Het product dat in 2019 gereanimeerd wordt, heet Resident Evil 2.

Resident Evil 2 – Het originele Resident Evil 2 dateert ondertussen alweer uit 1998 en gooide toen ontegensprekelijk hoge ogen bij vriend en vijand. Spelers werden in het geplaagde, tot onheil gedoemde Raccoon City gedropt, waar het zombievirus uit het eerste deel rijkelijk dood en verderf zaaide. Het even suspensevolle als gruwelijke avontuur beleefde je door de ogen van Leon Kennedy, een groentje bij de lokale politie, en Claire Redfield, een taaie tante op zoek naar haar broer Chris, die na zijn omzwervingen in Resident Evil van de aardbol verdwenen leek te zijn. Het verhaal zat indertijd al behoorlijk goed in elkaar en zal dus nu ook in grote lijnen hetzelfde blijven. Op vlak van omkadering is er echter het één en ander flink aangepast.

blank

Je krijgt met andere woorden hetzelfde lichaam in een gloednieuw kostuum voorgeschoteld, en wel één van hoogstaande kwaliteit. De vaste invalshoeken uit het origineel zijn nergens meer te bekennen. In plaats daarvan wordt de camera achter de schouder van Leon en Claire gepositioneerd, waardoor je Raccoon City mag doorkruisen vanuit hetzelfde perspectief als het gelauwerde Resident Evil 4. Klassieke scenario’s als de inmiddels legendarische eerste confrontatie met een Licker – een soort zombie die op het plafond kruipt en over een uit de kluiten gewassen tong beschikt – krijgen zo naast het verplichte laagje nieuwe verf ook een iets andere feel mee. Het resultaat is een hopelijk intense ervaring, die menig gamer parelend zweet op het voorhoofd zal bezorgen.

Voorlopige verwachting: Wij verwachten alvast dat Capcom ons opnieuw de stuipen op het lijf zal jagen. Het vernieuwde perspectief vormt in combinatie met de hedendaagse graphics namelijk een gloednieuw doek, waarop de ontwikkelaar een vertrouwd tableau mag schilderen. De eerste beelden bewijzen alvast dat Capcom er zin in heeft en niet zal terugdeinzen om gepast gore taferelen over je TV-scherm uit te gieten. We twijfelen er niet aan dat we van het ene paniekscenario in het andere gegooid zullen worden, terwijl we wanhopig proberen aan de zombiehorde te ontsnappen en alsnog onze kogels te sparen. In februari weten we of dat ook zal lukken. Tot dan.