De games van 2019: A Plague Tale: Innocence – Om de zoveel tijd passeert er een game de revue die je onmiddellijk bij je strot grijpt en niet meer loslaat. Af en toe trekt een game je aandacht op zo’n allesoverheersende manier dat je niet anders kan dan blijven kijken. Dit was voor ons het geval toen we de eerste beelden van A Plague Tale: Innocence voorgeschoteld kregen. Het concept bleek kinderlijk eenvoudig, maar de sfeervolle setting en intrigerende gameplay zorgden ervoor dat we de titel met stip bovenaan op ons verlanglijstje voor 2019 noteerden. Volgt u even mee.

A Plague Tale: Innocence – Hier op de redactie gaat een vers portie horror er om de zoveel tijd wel in. A Plague Tale: Innocence is dan misschien geen griezelgame pur sang, het concept laat zich wel lezen als een verhaal dat in de tijd van Edgar Allan Poe zo onder de noemer ‘gotische fictie’ ingedeeld had kunnen worden. Het hoofdpersonage heet Amicia, een jong meisje dat gedurende de Honderdjarige Oorlog (voor de geschiedenisleken onder ons: ergens in de veertiende of vijftiende eeuw) haar broertje in veiligheid probeert te brengen. En voor wie de titel nog niet juist geïnterpreteerd heeft: laat dit nou net het moment zijn waarop Europa kreunt en wankelt onder een plaag van haast Bijbelse omvang. De pest zaait namelijk dood en verderf op elke straathoek.

Dishonored-fans weten vast nog wel dat die even dodelijke als besmettelijke ziekte voornamelijk verspreid wordt door ratten en die zijn in A Plague Tale: Innocence dan ook in grote getale aanwezig. Aan jou om ervoor te zorgen dat je niet in een uit de kluiten gewassen portie rattenvoer verandert en dat doe je voornamelijk door het ongedierte met vuur op afstand te houden. Met slim puzzelwerk kan je er tevens voor zorgen dat je de ratten richting vijanden stuurt, liefst nadat je op de één of andere manier voor afleiding gezorgd hebt. Voeg nog een katapult aan het arsenaal toe en de mogelijkheid om van alles in elkaar te knutselen, en je beseft dat Amicia meer in haar mars heeft dan ze op het eerste zicht laat merken. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

Voorlopige verwachting: A Plague Tale: Innocence zou wel eens één van dé verrassingen van 2019 kunnen worden. Het gaat hier weliswaar om een kleinere titel, maar games als Firewatch hebben in het verleden reeds bewezen dat dit niet per se slecht hoeft te zijn. Voor een uitermate sfeervolle puzzelgame in een interessante setting met hoofdpersonages die op voorhand al aan de hartspieren trekken zijn wij alvast altijd te vinden, zeker wanneer we ook nog eens een bende moordlustige ratten op de smeerlappen van dienst kunnen afsturen. Wie eens de donkere onderbuik van de Honderdjarige Oorlog wil induiken, houdt dus best deze titel goed in de gaten.