De games van 2019: The Sinking City – We hebben in de afgelopen jaren meerdere malen de rol van Sherlock Holmes kunnen aannemen in games die best wel oké waren. Frogwares is een ontwikkelaar die zich enigszins in die gameplay gespecialiseerd heeft en dat heeft ervoor gezorgd dat de Sherlock Holmes games steeds beter werden. Toch is iedereen op een gegeven moment aan wat anders toe, zo ook deze ontwikkelaar. Ze blijven als schoenmaker bij hun leest wat gameplay betreft, maar ditmaal duiken ze in de wereld van H.P. Lovecraft met de game The Sinking City.

The Sinking City – De stad Oakmont is helemaal van de wereld afgesloten nadat water ervoor gezorgd heeft dat de helft van de stad en omgeving is ondergelopen. Dat water zorgt ervoor dat het leefgebied een heel stuk moeilijker begaanbaar is en met de komst van Deep Ones (hybride mens) is het voor lang niet iedereen even veilig. Als detective zijnde reis je ondanks potentieel gevaar naar deze stad omdat je daar op onderzoek uit moet. Al snel krijg je te maken met mysterieuze situaties, mensen die je voor de gek houden en hybride wezens die uit het hoofd van H.P. Lovecraft komen. Het kent een vleugje horror, het kent wat van de klassieke Sherlock Holmes gameplay en een verhaal dat je aan het spelen zal moeten houden. Dat is The Sinking City in een notendop.

blank

Het combineren van de Sherlock Holmes gameplay – aangevuld met wat nieuwe elementen – met H.P. Lovecraft zorgt voor een intrigerend universum. De monsters van deze auteur spelen een belangrijke rol, maar of ze impact hebben op jouw gemoedstoestand, laat staan de directe wereld om je heen, is nog in nevelen gehuld. Sowieso heeft Frogwares vrij weinig over het verhaal gedeeld, omdat dat één van de sterkste punten moet zijn. Dat samen met gameplay die voor verschillende verhaal verlopen kan zorgen afhankelijk van je acties, suggereert dat we met een erg interessante titel te maken hebben, die liefhebbers van dit soort games langdurig zal kunnen vermaken.

Voorlopige verwachting: Frogwares is geen Triple-A ontwikkelaar, maar dat betekent niet dat ze geen interessante games kunnen maken. De Sherlock Holmes games zijn in de ogen van de ondergetekende erg degelijk, met name de laatste paar delen. De goed uitgewerkte gameplay van die games vormt de basis voor dit nieuwe avontuur wat tevens is aangevuld met meer context logische gameplay in de setting waar tegen dit avontuur zich afspeelt. De gameplay zal zowel vertrouwd als ergens wat vernieuwend zijn en wat deze titel een meerwaarde geeft, is het mysterieuze sfeertje dat ontstaat door inspiratie uit het werk van H.P. Lovecraft te halen. Dat geeft ons al sinds de aankondiging een reden om naar deze titel uit te kijken en in maart zullen we het zelf gaan ervaren.