De games van 2019: RAGE 2 – Het is alweer een vrij lange tijd geleden dat RAGE uitkwam, dus het is tijd voor een vervolg. Dat vervolg werd op de E3 van 2018 aangekondigd en daaruit bleek dat de ontwikkelaars toch voor een ietwat andere richting kiezen. Mad Max meets Wolfenstein in een volledig anarchistische wereld en dat zorgt voor onnoemelijk veel spektakel. RAGE 2 verschijnt in mei en hoewel dat nog even wachten is, hebben we er nu al zin in.

RAGE 2 – Avalanche Studios heeft met de Just Cause franchise bewezen dat ze prima open-wereld games kunnen maken. id Software is dan weer een meester in actiegames en deze twee studio’s werken nu samen aan RAGE 2. De eerstgenoemde ontwikkelaar richt zich met name op de wereld en de andere ontwikkelaar richt zich voornamelijk op de actie en dus de gameplay. Kortom, de twee specialiteiten van beide studio’s worden samengevoegd tot een keiharde actiegame en dat gaat heel erg leuk worden. Waar baseren we dat op? Op onze speelsessie met RAGE 2 op de gamescom vorig jaar. Daar kwam ook onze samenstelling tussen Mad Max en Wolfenstein vandaan, want dat is wat de gameplay is, en meer.

Je komt in RAGE 2 in een wereld terecht waarin niet langer de wet en orde geldt. Het is een wetteloze en goddeloze omgeving waarin iedereen gewoon schijt aan elkaar heeft. De uitgever omschrijft RAGE 2 als een ‘carnaval van bloed’, want de actie voert absoluut de boventoon. Je kunt in de wereld overal heen gaan en alles overhoop schieten wat je tegenkomt. Gebruik je liever explosieven? Geen probleem, ook dat is mogelijk. Hoe het qua verhaal zit, is nog onduidelijk, maar de actie zal genoeg variatie en diepgang kennen om de speler te blijven boeien. Dat loopt uiteen van actie in first-person, tot combat on wheels en dat in een apocalyptische, anarchistische wereld waar in ieder hoekje gevaar schuilt.

Voorlopige verwachting: RAGE 2 is zo’n titel waar inhoudelijk eigenlijk helemaal niet veel over bekend is, maar toch mag je deze titel op je radar zetten. De actie – die we op de gamescom hebben mogen ervaren – is weergaloos, omdat het gore en een hoog tempo niet schuwt. Het is hard, rauw en tegelijkertijd ontzettend kleurrijk, omdat je als speler allerlei speciale mogelijkheden tot je beschikking hebt. RAGE 2 is daarmee wel flink anders dan het vorige deel, maar dat zou de pret niet mogen drukken. Je krijgt de apocalyptische wereld van Avalanche Studios, die mooie omgevingen kan maken, samen met de brute actie die je kent van id Software. Klinkt ons als een match made in heaven als het op een actiegame aankomt, niet?