De games van 2019: Tom Clancy’s The Division 2 – In maart 2016 liep Black Friday in New York niet bepaald goed af, want een virus greep om zich heen en al snel was de stad uitgestorven. Een angstig beeld voor ’the city that never sleeps’ en het werkte allerlei gevaarlijke situaties in de hand. The Division werd er op uitgestuurd om af te rekenen met andere groeperingen en door de jaren heen is het uitgegroeid tot een belangrijke titel voor Ubisoft. Nu bijna drie jaar later is het tijd voor een vervolg dat zich qua toneel verplaatst heeft naar Washington D.C..

Tom Clancy’s The Division 2 – Het gaat niet goed met de hoofdstad van de Verenigde Staten, want de samenleving zoals we die kennen is niet meer. Verschillende groepen bedreigen de ooit aanwezige rust en doordat er geen wetten meer gelden, staat de stad op omvallen. Er schijnt ook een staatsgreep onderweg te zijn en dus moeten de agenten van The Division naar de hoofdstad om orde op zaken te stellen. Met de aanwezigheid van verschillende facties die de macht naar zich toe willen trekken, ontstaat er een anarchistische situatie waar de gewone burgers de dupe van zijn. Om deze crisis te deëscaleren zul je verschillende missies voor je kiezen krijgen die je in je eentje aan kunt pakken, maar waar coöp eigenlijk de sleutel tot succes is.

Met The Division heeft Ubisoft z’n eigen shooter-RPG in handen en dat betekent dat je alles met meer man kan spelen. Net zoals in het eerste deel ligt ook nu de nadruk weer op samenwerken in de campagne missies die zich door de hele stad afspelen. In aanvulling daarop zal The Division 2 Raids aanbieden, wat natuurlijk grootschalige endgame content is. In dat kader heeft het wel wat weg van Destiny qua structuur, maar dan natuurlijk in een compleet andere setting met dito gameplay. Het eerste deel is steeds beter geworden, mede dankzij goede ondersteuning. Met dit nieuwe deel zal Ubisoft vooral op die basis voortborduren met aanvullende nieuwe gameplayelementen, waardoor The Division 2 langdurig speelbaar blijft.

Voorlopige verwachting: We hebben The Division 2 even kunnen spelen vorig jaar en het is in de basis vooral meer van hetzelfde. Maar juist de nieuwe omgeving belooft veel goeds, want Washington D.C. ziet er toch compleet anders uit dan New York. De nadruk ligt nu nog meer op effectief samenspelen en alles wat Ubisoft van het eerste deel geleerd heeft, zullen ze toepassen in dit vervolg. Hetgeen we hebben gespeeld, voelde erg herkenbaar, vertrouwd en solide aan, dus liefhebbers van de franchise hebben echt iets om naar uit te kijken. Tevens beloofde Ubisoft de game regelmatig van nieuwe content te voorzien, waardoor dit vervolg langdurig interessant zal blijven. De eerste indruk die we vorig jaar van de game kregen, smaakte direct naar meer en als Ubisoft voor genoeg content zorgt, zit het wel goed.