De games van 2019: Code Vein – Veel ontwikkelaars hebben een poging gedaan om de succesformule van games als Dark Souls te kopiëren. Zelden hebben we een echt goede concurrent gezien en het is vrijwel niemand gelukt om From Software te evenaren. Volgend jaar mogen we Code Vein eindelijk verwachten en die maakt wel een goede kans. Bandai Namco staat hier aan het roer en lijkt gedeeltelijk de Souls formule over te nemen, maar dan in een meer hack ’n slash-achtige vorm. Kan dit een potentiële concurrent worden of is dit toch net een ander type game?

Code Vein – In Code Vein bevind je je in de nabije toekomst waar de mensheid zo goed als uitgeroeid is. De wereld is door een mysterieuze ramp vrijwel vernietigd en er leven nog maar weinig mensen. De enkele overlevenden zijn echter niet zomaar een groep mensen. Zij beschikken over vampierachtige krachten en vechten in deze wereld om te overleven. Deze zogeheten Revenants hebben een bloeddorst die nuttig is om hun krachten te versterken, maar verlangen ze teveel naar bloed, dan kan het zijn dat ze veranderen in één van de wezens, genaamd de Lost. Diverse locaties, zoals verlaten wolkenkrabbers, enorme kathedralen en meer zul je op je pad tegenkomen, waar allerlei vijanden op de loer liggen. Aan jou de taak om als Revenant op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag wat er met de wereld is gebeurd.

In deze anime hack ’n slash titel met enkele Souls elementen, sta je er niet alleen voor. Je wordt vergezeld door een compagnon die een unieke achtergrond en vechtstijl heeft. Er zijn meerdere compagnons waar je uit kunt kiezen, met ieder weer zo z’n eigen vaardigheden, dus kies verstandig. Deze vriend zal je namelijk in allerlei vormen te hulp schieten. Zo kan je aanvallen met hem of haar combineren en deze persoon zal je ook weer op de been helpen wanneer je uitgeschakeld wordt tijdens een gevecht. Om gaandeweg sterker te worden, zul je vijanden leeg moeten zuigen voor bloed en tevens kun je Gifts – speciale items – gebruiken om nieuwe aanvallen in te kunnen zetten of je vijanden te verzwakken.

Voorlopige verwachting: Ondanks dat Code Vein enige tijd terug uitgesteld werd naar 2019 en er de laatste tijd niet veel nieuws over de game naar buiten is gekomen, blijft Code Vein een titel om in de gaten te houden. Het leent elementen van de Souls formule, maar geeft er wel een eigen draai aan – onder andere met een leuke anime stijl en een interessante setting. De compagnons zijn een interessante toevoeging, maar maken de game misschien wat te makkelijk. Of dat daadwerkelijk het geval is, moet natuurlijk nog blijken. Het combineren van aanvallen met je compagnon klinkt in ieder geval heel erg tof. Spelen als een bad-ass vampier die het bloed van z’n vijanden opzuigt voor meer kracht, klink ook zeker niet slecht. Wanneer Code Vein precies gaat verschijnen moet nog bekendgemaakt worden, maar de titel lijkt zat interessante aspecten te bevatten om het in de gaten te blijven houden.