De games van 2019: DOOM Eternal – Wat moeten we nog vertellen over id Software? Deze ontwikkelaar heeft zich inmiddels al lang en breed bewezen met het op de kaart zetten van iconische franchises als Wolfenstein, Quake en DOOM. Van die laatste serie kennen we natuurlijk allemaal DOOM uit 2016 voor de PS4 nog, wat een prima game bleek te zijn. Dit spel zette DOOM weer terug op de kaart en het mag geen wonder zijn dat er inmiddels gewerkt wordt aan een opvolger: DOOM Eternal. Onder de vlag van Bethesda zal id Software ook nu weer willen aantonen dat DOOM nog steeds relevant is binnen het huidige shooterlandschap.

DOOM Eternal – Uit de gameplaybeelden die we hebben gezien valt op te maken dat id Software dezelfde audiovisuele stijl aanhoudt als die van de vorige DOOM. Dat is een goed teken, daar het vorige deel succesvol was en er bovendien goed uitzag. Jij bent wederom de ‘Demon Slayer’ en het is aan jou om je letterlijk een weg te banen langs al het gespuis wat je op je pad treft. Je zult je weer helemaal alleen in een basis in de ruimte bevinden, maar ditmaal zal dat niet langer op de planeet Mars zijn. Nieuw is dat je als speler nu de planeet ‘Phobos’ aan zult doen, maar wel heb je nog steeds hetzelfde doel en dat is alles overhoop schieten.

De continue stroom aan demonen en andere monsters afslachten is wat wederom centraal staat. Wel wordt er minder gebruik gemaakt van de horror-vibe, die we van vroeger kennen. Nu is alles meer op de chaotische actie gericht en dat zullen we als spelers weten ook. Id gaat in dit deel met alles een stapje verder; zo zijn er meer demonen die weer elk hun eigen eigenschappen en aanvallen hebben, waar ze het jou knap lastig mee zullen maken. Gelukkig zul je ook weer de meest bizarre wapens tot je beschikking krijgen, die je naar eigen smaak zult kunnen aanpassen. Daarmee kan je al die monsters op de meest wrede manieren aan een enkeltje hiernamaals helpen.

Voorlopige verwachting: Van wat we tot nog toe van DOOM Eternal gezien hebben, belooft dit aankomende deel weer veel goeds. Deze game zal de goede lijn van het vorige deel doortrekken. Met veel nieuwe mogelijkheden om monsters af te slachten en elkaar dwars te zitten. Denk bij dat laatste aan de mogelijkheid dat je als demon de campagne van een andere speler binnen kan stappen, dus dat zorgt ongetwijfeld voor erg toffe en unieke situaties. Verder zal id Software de DOOM formule zoals je die nu kent naar een hoger niveau tillen, dus meer vijanden, meer wapens, meer gruwelijke executies en ga zo maar door. DOOM Eternal belooft alles beter te doen dan het vorige deel, reden genoeg dus om er naar uit te kijken wat ons betreft.