De games van 2019: Metro: Exodus – 4A Games kennen we natuurlijk van de games Metro: 2033 en Metro: Last Light. Dat waren games die zich kenmerkten door hun grauwe en apocalyptische stijl. Later hebben zij dat kunstje nog eens dunnetjes overgedaan met Metro: Redux. Deze bundel bevat zoals bekend de opgepoetste versies van de twee hierboven genoemde Metro games. Inmiddels is deze studio al een geruime tijd bezig met Metro: Exodus. Deze game zal op 15 februari verschijnen en de afsluitende game in de Metro trilogie zijn.

Metro Exodus – 4A Games houdt met Metro: Exodus de stijl aan die we kennen van de eerdere Metro games. De stempel die de studio op zijn werk drukt is die van een grauwe, onbewoonde en verloren gewaande wereld; locaties waar je als mens sowieso veelal niet meer kan of soms wil komen. Deze game beschikt enkel over een singleplayer campagne en laat je als speler een onheilspellend avontuur beleven, waarin je telkens op je hoede zult moeten zijn. Anders dan in de voorgaande delen zul je nu als speler wel de mogelijkheid hebben om een wereld te gaan verkennen. Dat zit hem voornamelijk in het feit dat je nu voor een groot gedeelte ook bovengronds zult gaan.

In de vorige games waren er ook best wat momenten waarop je bovengronds ging, maar daarin was alles meer gericht op de avonturen die je ondergronds in de metrostelsels beleefde. Nu is er in die zin voor een wat andere insteek gekozen, daar het avontuur zich voor een wezenlijk gedeelte echt bovengronds afspeelt, in plaats van bij momenten. Daardoor zul je ook meer ruimte krijgen om de wereld te verkennen. Je kan er veel andere personages ontmoeten, die elk hun eigen verhaal hebben. Je komt vreemde wezens tegen en zult allemaal items kunnen verzamelen, die later weer van pas kunnen komen. Toch zal je nog steeds herhaaldelijk moeten afdalen naar de donkere Russische metrostelsels, al zal dat in verhouding nu dus wat minder zijn.

Voorlopige verwachting: We hebben al eens kennis mogen maken met Metro: Exodus en dat beviel. In het verlengde daarvan kunnen we wel stellen dat deze game in alles de overtreffende trap gaat zijn ten opzichte van de eerder verschenen Metro games. De grauwe, vieze en enge sfeer heeft de ontwikkelaar weer goed weten te vangen en dat in een wereld die ditmaal meer open en daardoor ook een stuk groter is. Dat op zich is al knap, al moeten we natuurlijk nog wel even afwachten hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Voor zover wij de game hebben kunnen spelen, belooft dit een intense ervaring te worden voor de spelers – eentje waarin je tot het uiterste zal moeten gaan om te overleven in een wereld waarin niets is wat het lijkt.