De games van 2019: Far Cry: New Dawn – Eind maart 2018 werd Far Cry 5 uitgebracht. Dat is nog niet zo gek lang geleden en dus zagen weinig mensen de aankondiging van Far Cry: New Dawn aankomen. Al snel bleek dat we hier niet met een volwaardig nieuw deel te maken hebben, maar met een spin-off. Dat verklaart de relatief snelle aankondiging en release na Far Cry 5 natuurlijk ook beter. Deze spin-off is een direct vervolg op het vijfde deel uit de serie, maar speelt zich wel veel later af. En de wereld zoals we die uit Far Cry 5 kennen, is niet meer dezelfde.

Far Cry: New Dawn – Net als in Far Cry 5 het geval was, is de Amerikaanse regio Hope County de plek waar Far Cry: New Dawn zich afspeelt. Er is echter één groot verschil. Een wereldwijde kernramp heeft plaatsgevonden en daardoor is ook Hope County volledig veranderd. Het verhaal van Far Cry: New Dawn begint zeventien jaar na deze kernramp. In de post-apocalyptische wereld tref je verschillende groepen overlevenden aan, die allemaal in eigen belang handelen, met als doel te overleven. Er ligt nog een gevaar op de loer: de Highwaymen. Deze bende, die wordt geleid door de tweelingzussen Mickey en Lou, probeert alle overlevenden te beroven. Spelers moeten dit zien tegen te houden en gaan de strijd aan met de Highwaymen.

blank

Far Cry: New Dawn bevat een open wereld zoals we inmiddels van de serie gewend zijn. Dat betekent dat je alle gebieden vrij kunt verkennen. Naast de Highwaymen zijn er nog meer gevaren. Sommige dieren hebben de kernramp overleefd, maar zijn daardoor wel veranderd in onnatuurlijke monsters. Belangrijk is je thuisbasis, die je gaandeweg kunt uitbreiden en upgraden, waardoor je bijvoorbeeld de beschikking krijgt over betere wapens. Deze kun je vervolgens gebruiken bij het aanvallen van outposts, een bekend element dat terugkeert. Expedities zijn daarentegen een geheel nieuwe feature. Spelers kunnen op expeditie gaan naar nieuwe gebieden, ook buiten Hope County. Deze missies zijn iedere keer weer anders en worden steeds uitdagender, maar daar tegenover staan wel mooie beloningen.

Voorlopige verwachting: De aankondiging van Far Cry: New Dawn was nog maar kortgeleden. We hebben dus nog niet zo heel veel van de game gezien en daarom is het lastig om nu een voorspelling te doen. Als we ons er dan toch aan wagen, dan lijkt het er op dat Far Cry: New Dawn zich vooral onderscheidt door de setting. Hoewel de locatie bekend is uit het vorige deel, brengt de post-apocalyptische wereld wel een compleet andere sfeer met zich mee. De expedities klinken als een interessante toevoeging, maar hoe zich dat precies gaat uiten, is iets wat we moeten afwachten. Verder lijkt Far Cry: New Dawn vooral de lijn van Far Cry 5 door te trekken. En als je fan bent van de serie, is dat voor een spin-off natuurlijk prima, nietwaar?