De games van 2019: Days Gone – Terugkijkend op 2018 kunnen we wel stellen dat het weer een erg goed jaar voor de PlayStation 4 was op het gebied van exclusieve games. God of War, Detroit: Become Human en Spider-Man zijn enkele voorbeelden van grote en goede titels die alleen voor Sony’s console uitkwamen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Days Gone ook in het rijtje met PS4-exclusives van 2018 zou staan, maar al vrij vroeg in het jaar werd de game uitgesteld naar 2019. De game zal nu in april uitkomen en is daarmee één van de eerste grote exclusives van het jaar.

Days Gone – In Days Gone kruip je in de huid van Deacon St. John. Deze voormalige biker is nu een premiejager die moet zien te overleven in een verwoeste wereld. Er is namelijk een pandemie die een groot deel van de mensen het leven heeft gekost. De overlevenden die er nog zijn worden bedreigd door zombie-achtige wezens genaamd ‘Freakers’. Deacon moet het opnemen tegen deze snelle monsters, maar is tegelijkertijd ook op zijn hoede voor de mensen die net als hem in de wereld rondzwerven. Voorraden zijn nodig om te kunnen overleven, maar deze zijn erg schaars. Wie is er nog te vertrouwen?

blank

Days Gone is een third-person game die spelers veel verschillende opties biedt om te spelen. De game heeft een open wereld, waardoor je meer vrijheid hebt en ook de tools die je tot je beschikking hebt, geven je allerlei keuzes. Wil je met veel lawaai door de hordes Freakers knallen, of ga je liever stilletjes te werk zonder al te veel slachtoffers te maken? Aan jou de keuze. Days Gone bevat verder verschillende features die de ervaring dynamisch moeten maken. Denk hierbij aan verschillende weersomstandigheden en een dag- en nachtcyclus, die invloed hebben op hoe je missies aan kunt pakken. Het is de bedoeling dat de game hierdoor niet snel repetitief wordt en blijft boeien.

Voorlopige verwachting: Hoewel Days Gone al zo’n tweeënhalf jaar geleden werd aangekondigd, zijn er nog best wat vraagtekens rondom de game. Zo weten we nog vrij weinig over het verhaal dat Deacon gaat beleven. Sony Bend Studio, de ontwikkelaar van de game, heeft eerder benadrukt dat het verhaal erg belangrijk zal zijn, maar hier is dus nog weinig over te zeggen. Hoe dan ook kunnen we wel stellen dat Days Gone veel potentie heeft met een interessante setting, een gevaarlijke vijand in de vorm van de Freakers en de eerder genoemde dynamische elementen. We hopen dat Sony Bend Studio de extra tijd na het uitstel goed gebruikt om de game volledig gepolijst uit te brengen. Als dat lukt, dan heeft Days Gone het absoluut in zich om één van de betere PlayStation 4-exclusives te worden. En afgaande op onze eerdere kennismakingen, hebben we er vertrouwen in dat dit gaat lukken.