De games van 2019: Ace Combat 7: Skies Unknown – Ace Combat was altijd dé franchise voor vliegfanaten. Je stapte in een straaljager en in het verhaal knalde je alles wat bewoog uit de lucht. Fans van de franchise doen dit al sinds de eerste PlayStation en sindsdien zijn er op elke generatie wel één of meerdere delen verschenen. De laatste jaren is het echter een beetje stil geweest. Enkel in 2014 zagen we nog een free-to-play versie van Ace Combat verschijnen en het deel daarvoor stamt alweer uit 2011. Met Ace Combat 7, dat er nu aan zit te komen, is het bijna tijd voor weer een nieuw volwaardig deel.

Ace Combat 7: Skies Unknown – Het is bijna zover dat we weer het luchtruim onveilig kunnen gaan maken. Je zult wederom de keuze hebben om met verschillende straaljagers de lucht in te gaan en het is zaak om alle vijandige jagers kapot te schieten. Voor de afwisseling kon je in de serie ook altijd gronddoelwitten bestoken en dat is nu natuurlijk niet veel anders. Nieuw in deel 7 is dat de weerseffecten een grote rol zullen spelen in de gameplay. Te hoog vliegen zorgt ervoor dat je in ijle lucht terecht komt, waardoor je kist kan bevriezen en naar beneden tuimelt. Hetzelfde effect krijg je ook als je te lang door koude wolken heen vliegt. Een voordeel van de wolken is dat vijanden je daarin niet kunnen zien, zodat je zo aan hen kunt ontsnappen. Verder zullen ook regen en mist invloed op de gameplay hebben, wat dus voor nog meer variatie zorgt.

blank

De games hebben altijd een zeer Japanse stijl gehad en dat is in Ace Combat 7 wederom het geval. De verhalen waren altijd fictief en daarin gebeurden gekke dingen, zoals het voorkomen van UFO’s en grote vliegschepen. Toch was het qua sfeer altijd ergens wel wat realistisch en dat zal nu niet anders zijn. We kunnen met name niet wachten om alle verschillende straaljagers uit te proberen. Ook de missies boden altijd genoeg variatie en op basis van hetgeen we gespeeld hebben, voelde de gameplay erg vertrouwd en solide aan. In de voorgaande delen wilde Bandai Namco overigens wel eens experimenteren met wat cinematische ervaringen, maar dat lijkt nu niet aanwezig te zijn. Dat is wat ons betreft een groot pluspunt, omdat de game de speler juist de vrijheid moet geven om een eigen ervaring te creëren. Afsluitend biedt Ace Combat 7 ook nog VR-ondersteuning, wat ons eigenlijk nog enthousiaster maakt. Deze game leent zich er immers prima voor.

Voorlopige verwachting: Vooral omdat Ace Combat 7 zo vertrouwd aanvoelt, lijkt dit een deel te worden als vanouds. Hier snakken we al jaren naar, omdat het te lang geleden is dat er een volwaardig deel uitkwam. De toevoeging van weerseffecten is ontzettend gaaf en biedt veel interessante opties voor de gameplay. Het verhaal is nog even aankijken, maar dat zal vast weer voor leuke situaties zorgen. Met name omdat het zich lang niet altijd te serieus neemt. Ook is het nog even afwachten of er genoeg variatie zal zitten in de straaljagers en levels. Buiten dat vertrouwen we op onze eerdere speelervaring waaruit bleek dat het qua gameplay wel goed komt met deze titel. De toevoeging van virtual reality opties doet ons eens te meer uitkijken naar dit nieuwe deel. Gelukkig is de release nu echt aanstaande.